Velikonoce ve znamení tradičních přípitků s koledníky

Velikonoce jsou již po tisíciletí oslavou jara, kterou nedokázala rozprášit ani křesťanská ideologie a raději svátky přetavila do církevní podoby. Přesto se dochovaly zvyky z dob pohanských jako barvení vajec, zvířecí symboly v podobě zajíčka a beránka, rašící větvičky jívy – kočičky. K oslavám se postupně přidal zvyk koledování, k němuž kromě nezbytného vyšlehání pomlázkou, patří i přípitky. Nejčastěji se připíjelo a připíjí pálenkami. Nemáte-li vlastní a chcete zachovat tradici, nemusíte chodit daleko. V České republice máme nejstarší palírnu v Evropě i na světě. První destilát tu vypálili již v roce 1518, je tedy o téměř století starší než proslulá Bushmills palírna whisky v Irsku. Sídlí v Prostějově, na úrodné Hané, kde se přebytky ovoce pálily odedávna.

 

Pálenky Slivovice a Hruškovice z Palírny U Zeleného stromu Foto: GSD, oficiální zdroj

Podle starých receptur tady dodnes, kromě jiných specialit, vyrábějí také ovocné destiláty Slivovici a Hruškovici. Pálí je z čistého ovoce, takže obsahují pouze alkohol vzniklý přirozeným kvašením švestek nebo hrušek a ředění lihem je předem vyloučeno. Na požadovanou sílu se ředí speciálně měkčenou vodou, proto je destilát mimořádně delikátní a jemný, v hrdle neškrábe ani nepálí, naopak vyvolává ovocnou chuť na jazyku a sametový pocit v hrdle, což jsou základní znaky prostějovské pálenky.

Krásně v ní rozpoznáte jednotlivé podtóny, typické pro konkrétní ovoce i mistrnou práci prostějovských palírníků. Jde o skutečný originál s podpisem Jakuba Vojáčka, vyhlášeného autora receptur a prvního českého majitele prostějovské palírny.  

Slivovice z Palírny U Zeleného stromu obsahuje 45 % alkoholu a prodává se za cenu 299 Kč za 0,5 l. Hruškovice má o 3 % méně a její cena je stejná.

Více informací o pálenkách i dalších produktech najdete na www.gsd.cz

 

Lepší než farmatika

A na závěr stará pravda, čisté ovocné destiláty se užívaly tradičně i místo léků např. proti nachlazení i jiným neduhům.A fungují tak spolehlivě dodnes.

 

Zdroj: GRANETTE & STAROREŽNÁ Distilleries

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.