Hanácké slavnosti s nejdelším přípitkem a zápisem do České knihy rekordů (aktualizováno)

„Bele sme bodem“ vzkazují prostějovští palírníci od Zeleného stromu a zvou na gradiózní přípitek. Palírna U Zeleného stromu, nejstarší nejen u nás, ale i v Evropě, letos slaví úctyhodných 495 let. Po celou tuto dobu se v Prostějově vyrábí nejlepší pálenky podle starých receptur. Patří mezi ně i Prostějovská Režná, stařená jako jubilejní, a právě tou se bude připíjet na Hanáckých slavnostech.

pripitek_hanacky

Letos půjde o rekordní nejdelší přípitek několika stovek krojovaných Hanáků, který proběhne v sobotu 14. září před 11 hod. na náměstí T.G. Masaryka v Prostějově. Zapojit se mohou i plnoletí přihlížející, kteří jsou tímto srdečně zváni.

Součástí oslav se dále stane velká degustace. Přinese možnost otestovat si své chuťové pohárky a podle jejich citlivosti pak získat glejty mistr, znalec či „očeň palireňské“, připomínající slavnou historii prostějovské palírny.
Hanácké slavnosti začínají v sobotu 14. září od 9 hodin a potrvají do neděle.

 

Rekord se podařil

To, co si v Prostějově předsevzali, to také splnili. Podařilo se uskutečnit nejpočetnější štafetový řetězový přípitek krojovaných osob. Pod odborným dohledem Michala Jurečky, komisaře pelhřimovské agentury ,,Dobrý den“, si na počest zahájení Hanáckých slavností a ke 495. výročí založení Palírny U Zeleného stromu postupně přiťuklo 237 krojovaných Hanáků a Hanaček.

 

Pálenka se představuje

Prostějovská Režná je vyráběna podle původní receptury bezmála 6 generací. Zrodila se z umu lékárníka a známého vinopala Michaela Storcha, který začal pálit kořalku ze žita už někdy v 17. století. Tehdy se žitu říkalo “rež“, proto režná.

Jedná se o čistý destilát s příměsí 8 bylin a semen – anýzu, fenyklu, koriandru, divizny a 4 dalších. Zvláště pak anýzu jsou odedávna připisovány jedinečné vlastnosti. Jde o vonné koření podporující trávení a chuť k jídlu, které také pomáhá při dýchacích obtížích a zlepšuje pleť, příjemně provoní dech a říká se o něm, že povzbuzuje mužské vášně. Pro všechny tyto vlastnosti je od pradávna považován za všelék.

 

Limitovaná edice

Jubilejní Prostějovské Režné se tentokrát stařilo pouhých tisíc 0,7 l lahví  plus pět tisíc miniatur, a to je určitě zajímavé hlavně pro sběratele. Protože jde o limitovanou edici, bude jubilejní Prostějovská Režná v prodeji pouze na Hanáckých slavnostech od 14. do 15. září a v podnikové prodejně Palírny U Zeleného stromu, kde je možné ji koupit nebo objednat zaslání. Vychlazená Prostějovská Režná je výborným aperitivem nebo digestivem.

 

Více na www.gsd.cz, kde najdete historii i dalších známých českých destilátů i zajímavé recepty na koktejly s vybranými destiláty.

 

Zdroj: GRANETTE & STAROREŽNÁ Distilleries

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.