Hanácká vodka: Pro příjemné chvíle i na zahřátí

Počasí posledního květnového víkendu se zrovna nevytáhlo a tak se mnohým z nás nechce „vytáhnout paty“ z domova. Příjemné odpoledne nebo večer pomůže navodit i sklenka kvalitní lihoviny. Stejně tak dobře zahřeje i ty, kteří se rozhodli pro aktivní relax a vyrazili za turistikou, sportem nebo třeba avizovanou Bitvou u Lipan. O tom, že kvalitní lihovina jako třeba Hanácká vodka nekazí žaludek, nerozbolí hlavu a naopak podpoří trávení po mastnějších jídlech z rodinné grilovačky, už se přesvědčil mnozí. Její „sestry“ – Bylinka a Griotka si rovněž najdou své příznivce. Jak ty, co si potřebují napravit žaludek, tak tu část populace, která před něčím ostřejším upřednostní k sladší variantu.

Tři Hanácké "Grácie": Vodka, Bylinka a Griotte Foto: e-Newspeak

Tři Hanácké „Grácie“: Vodka, Bylinka a Griotte
Foto: e-Newspeak

 

Symbolika Hanácké vodky

Pro vodku pocházející z nejstarší palírny na světě – Palírny U Zeleného stromu je typická nejen průzračná barva, ale i lahodná jemnost a neutrální aroma. Hanácká vodka je 37,5 procentním čistým destilátem s jasným rodokmenem podle původní moravské receptury.

Své delikátní vlastnosti a jemnost získává čtyřnásobnou filtrací. Destilací získaný alkohol se nechá pomalu prokapávat přes silnou vrstvu aktivního uhlí a tím se dokonale pročistí od aromatických příměsí a zbytkových látek. Výsledný destilát tak obsahuje pouze 30 miligramů aromatických látek na jeden litr, což je například v porovnání s koňakem až stokrát méně.

Čistota Hanácké vodky je zárukou prvotřídní kvality a současně garantuje, že se druhý den probudíte s jasnou hlavou a bez žaludečních potíží. Je známá svým zásaditým charakterem a díky tomu podporuje trávení a předem vylučuje například nepříjemné pálení žáhy.

Hanácká vodka, balení 0,5 l Foto: GSD, oficiální zdroj

Hanácká vodka, balení 0,5 l
Foto: GSD, oficiální zdroj

 

Vodka v gastronomii

Odborníci doporučují pít vodku chlazenou a nikoli zmraženou. Vodka podávaná přímo z mrazničky podle znalců neumožňuje dostatečné posouzení její charakteristiky a celkové kvality. Ideální je proto vychladit vodku lehce nad bod mrazu a poté konzumovat. Nebo si ji dát jednoduše tak, jak ji máte rádi.

Jedna ze základních funkcí vodky je doprovodná, umožňující procítit a uchopit veškeré kulinářské nuance. Druhá, stejně významná je oddělující. Umožňuje po změně jídla smýt tuk a odstranit předchozí chuť jídla. Současně osvěžuje a snižuje pocit plnosti. A třetí funkce vodky je fyziologická, která pomáhá trávení.Vodka je vhodná k masitým pokrmům jako je vepřová slanina, šunka nebo telecí maso i ryby.

Hanácká vodka je skutečný originál s jasným rodokmenem. Poznáte ji podle lahve s embosem Moravian Original Spirits. Cena 0,5 l je 150 Kč.

 

Hořké i sladké chutě

Kromě čisté chuti vodky nabízí Palírna U Zeleného stromu i další rortiment detilátů a likérů. Těm, kteří dávají přednost hořkým tónům nebo si chtějí napravit žaludek či urychlit trávení, poslouží dobře Bylinka hořká. Tradiční bylinný likér, dříve pojmenovaný Bylinná hořká. Obsahuje 30 % čistého destilátu, prodává se v balení 1 l nebo 0,5 l.

Naopak milovníkům sladkého L. V. Griotte cherry liguer, v balení zvaném „lucerna“, 0,7 l, s obsahem 25 % alkoholu. Jako jediná na trhu obsahuje 34 % ovocné šťávy, do níž se přidává mandlové aroma, které dává griotce nahořklou vůni a chuť na konci.

Malý hanácký sen... Foto: e-Newspeak

Malý hanácký sen…
Foto: e-Newspeak

 

S dalšími produkty palírny si můžete seznámit i v našich předchozích článcích: Léto s Hanáckou nebo Velikonoce ve znamení tradičních přípitků s koledníky

 

Více informací o všech produktech získáte na www.gsd.cz

 

 

Zdroj: GSD

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.