Speciál Velikonoce: Výzdoba ve znamení jara

Loni jsme vám nabídli inspiraci v moderním duchu, není proto od věci potěšit pro změnu milovníky tradičnějšího pojetí velikonočních svátků, k nimž patří svěží veselé barvy, zvířecí symboly Velikonoc a samozřejmě květy. Pro tuto volbu výzdoby letos mluví i návrat téměř zimního počasí, kterému právě barvami a rozkvetlými doplňky můžeme alespoň v prostředí domova čelit.

Velikonoční stolování podle Denisy Bartošové a její značky Desina Design Foto: Desina Design, oficiální zdroj

Velikonoční stolování podle Denisy Bartošové a její značky Desina Design
Foto: Desina Design, oficiální zdroj

 

Jednoho pravidla bychom se však měli vždy držet, i když při velikonoční stejně jako vánoční výzdobě je ledacos dovoleno. S barvami bychom měli být obezřetní, aby nevznikl roztěkaný mišmaš. Je proto vhodné držet se maximálně tří barev a menšího počtu jejich tónů.

Míra vkusu je neméně důležitá při výběru různých dekorací v podobě vajíček, králíčků, zajíčků, oveček apod. Všechny plastové zrůdnosti nechte za dveřmi, plastovými vajíčky vyzdobte maximálně břízku nebo vrbičku  na zahradě. Máte tak jistotu, že pokud si s nimi současný vichr pohraje a pak je odhodí na zem, nerozbijí se a nevznikne nebezpečí, že se o v trávě zapadlé střepy někdo pořeže. Zvířátka vybírejte roztomilá, ale decentní. Pravé německé kýče mohou odpochodovat zpět k hospodyňkám v dirndlu. Květinovou výzdobu volte jen živou, je jaro, ne Dušičky.

 

 

Svůj k svému

Interiér v přírodním stylu si bude nejlépe rozumět s tradiční výzdobou, tzn. proutí, lýko, sláma, dřevo a keramika, porcelán jen ve venkovském stylu s lidovými motivy. Neodmyslitelnou součástí budou malované kraslice nebo kraslice „oblečené“, ať už obháčkované nebo ještě efektněji odrátkované.

Pro klasickou, zejména městskou domácnost volte porcelán nebo keramiku v modernějším designu. Květinové motivy decentnější, buď jemné silně stylizované nebo naopak naturalistické. Výhodou je, že nepotřebujete žádné speciální velikonoční nádobí, vystačí s běžným servisem, který můžete klidně zkombinovat třeba i s čínskými vázičkami s květinovým dekorem.

 

 S dětmi padají všechna pravidla

Velikonoce s malými dětmi jsou především pro ně. Prostírání, květiny, jídelní servis přizpůsobte jejich vnímání, nezdráhejte se vystavit jimi byť neuměle pomalovaná vajíčka, vyrobte s nimi vlastní výzdobu, např. vajíčka z tvrdého papíru polepená barevnou látkou, proužky papíru či ozdobená dekupáží. Místo kýčovitých porcelánových či ještě hůř polyresinových zvířátek jim navrhněte alternativu v plyšovém provedení. Hračkou si mohou vyzdobit místo u stolu i svůj pokojíček a po svátcích jim bude dál dělat společnost.

Můžete děti trochu přibrzdit, ale nekažte jim svátky jara plošnou bílou nebo chladným kovem. Na tříbení vkusu bude ještě dost času.

Polštář FRIEND Velikost: 55 x 25 cm, 100% polyester, cena 620 Kč Foto: SCANguilt, oficiální zdroj

 

Zuzana Ottová

Zdroj: Luxurytable.cz, Desina Design, SCANguilt

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.