Greening: Petřínská rozhledna a ostravská radnice se dnes rozsvítí v rámci globálních oslav svátku sv. Patrika

K místům, která jsou tradičně v rámci „Greeningu“ nasvícena zeleně, jako egyptské pyramidy v Gíze, Stolová hora v Jihoafrické republice, Londýnské oko, šikmá věž v Pise, Knížecí palác v Monaku, opera v Sydney, Empire State Building v New Yorku, Niagarské vodopády, socha Krista v Rio de Janeiru, se již podruhé připojí i symboly dvou českých měst – Petřínská rozhledna v Praze a Nová radnice v Ostravě. Zeleně budou oba objekty světélkovat od večera 13. března až do 18. března. V březnových dnech budou také probíhat nejrůznější kulturní akce spojené se svátkem patrona Irska – svatého Patrika.

Greening: Nasvícená Petřínská rozhledna Foto: Eltodo Citelum/Greening, oficiální zdroj

Greening: Nasvícená Petřínská rozhledna
Foto: Eltodo Citelum/Greening, oficiální zdroj

Slavnostní rozsvícení Petřínské rozhledny proběhne v pátek, 13. března v 19.00 v Praze na Novotného lávce, za účasti velvyslankyně Irska v ČR Alison Kelly, primátorky hlavního města Prahy Adriany Krnáčové, starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého a patronů letošních oslav svátku svatého Patrika, herců a moderátorů Marka Ebena a Martina Dejdara.

 

Zelený svátek

Takzvaný Greening je akce pořádaná na počest svátku sv. Patrika, kterou zabezpečuje irská agentura pro podporu turismu Tourism Ireland. Nemusíte však být ani příznivci křesťanských svátků či nadšení turisté, abyste si mohli užít pohled na české památky oděné do netradičního hávu.

Greening: Nasvícená Nová radnice Ostrava Foto: Magistrát města Ostravy/Greening, oficiální zdroj

Greening: Nasvícená Nová radnice Ostrava
Foto: Magistrát města Ostravy/Greening, oficiální zdroj

 

Den svatého Patrika se tradičně slaví po celém světě, nejpopulárnější je, kromě Irska v USA, Kanadě a Austrálii, kde žije mnoho obyvatel irského původu. V posledních letech si získává oblibu i v Evropě, tedy i u nás. Symbolem svátku je zelený trojlístek. Lidé ho v den Patrikova svátku nosí namalovaný na obličeji nebo si jím zdobí oděv. Všeobecně je pro svatého Patrika i Irsko typická zelená barva, což se v den svatého Patrika projevuje zejména nošením zeleného oblečení, podáváním zelených jídel, např. těstovin nebo zmrzlin. K oslavám patří i hudba, tanec a  tmavé pivo.

 

Oslavy po česku

Češi budou moci jako každoročně slavit svátek sv. Patrika především irskou hudbou. V Praze si ji budete moci poslechnout v irských hospůdkách James Joyce Prague´s Cosy Irish Pub, Caffrey´s Irish Bar, The Dubliner nebo J.J. Murphy’s a mnoha dalších po celé ČR, kde kromě jiného můžete také ochutnat tradiční irské speciality.

V Ostravě se bude od 23.-28. března již tradičně konat Irský kulturní festival a v Plzni a okolí premiérově proběhne festival ke dni sv. Patrika, zaměřený především na mladé. K dalším událostem již tradičně patří koncerty irské hudby v podání českých i irských hudebníků, tradiční irské zábavy, ukázky irských tanců apod.

 

Irské tance na oslavách svátku sv. Patrika Foto: James Joyce Prague´s Cosy Irish Pub/Greening, oficiální zdroj

Irské tance na oslavách svátku sv. Patrika
Foto: James Joyce Prague´s Cosy Irish Pub/Greening, oficiální zdroj

 

 

Zdroj: Greening, Tourism Ireland, DFA Ireland

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.