Střípky z Designbloku 2013 – Nic není tak, jak se zdá

Druhým dnem jsou pro veřejnost otevřeny prezentace 15. ročníku týdne designu a módy Designblok, jehož letošním tématem jsou „ikony“. Každý z návštěvníku si tu jistě tu svou najde. Ten, kdo sází na jistotu prověřených značek, stejně jako ten, který se rád nechá překvapit něčím novým, netradičním, pod čím bývají zpravidla podepsáni mladí tvůrci, někdy teprve studenti odborných škol. Pokud jste na Designblok ještě nezavítali nebo je to pro vás z nejrůznějších důvodů technicky neproveditelné, možná uvítáte tipy, které z našeho subjektivního pohledu stojí za pozornost.

CCGD 2009 2

 

Přehlídka je rozdělena do několika tzv. studií. Nejprve se podíváme do Openstudia umístěného v Kafkově domě na Náměstí Franze Kafky hned vedle Staroměstského náměstí.

 

Nic není tak, jak se zdá

Tak nazvala svou expozice skupina designérů a konceptuálních umělců, kteří se ve svém oficiálním profesním životě zabývají jako kreativci seriozní reklamní tvorbou. Právě jí, resp. vysvětlovací „*“ co by oblíbeném nástroji reklamních kampaní umožňujícím současně vykřikovat pravdu a šeptat lež, se nechali inspirovat. A tak to, co zprvu vypadá jen jako výstavka bláznivých nápadů, má mnohem větší přesah. Nastavuje ono pověstné zrcadlo či nahlas vykřikuje pravdu o králových nových šatech.

designblok_nic-neni-tak-jak-se-zda_zidle

K vidění i zakoupení jsou např. židle jejíž sedák i opěradlo jsou pouze z molitanu. Jistě není třeba vysvětlovat, co se stane po usednutí. V triku Ghost tak budete skutečně vypadat, protože jím neprostrčíte hlavu. S lampičkou ve tvaru kostky si pokoj neosvětlíte, neboť všechny její stěny jsou z plechu. Nicméně uvnitř skutečně svítí. Vzorek na tapetě je zase vytištěn na její rubovou stranu, po nalepení byste měli zdi čistě bílé.

designblok_nic-neni-tak-jak-se-zda_triko-ghost

 

Projekt vznikl konkrétně pro letošní Designblok bez ambicí na nějakou sériovou výrobu. Tvůrci ovšem nevylučují, že v realizaci dalších nápadů nebudou pokračovat.

Tvůrce najdete také na facebook.com/xhvezdicek

 

Hidden Factory

Anotace této prezentace zní: „Neznámý neviditelný svět procesů a aktivit – toho, o co v nich doopravdy jde. Skrytou továrnu spatří každý, kdo ji hledá.“ Hidden factory se pak jako pojem vysvětluje jako továrna, jejíž část kapacit nebo zdrojů je skrytě neproduktivně využívána.

Jako „hidden faktory“ se na Designbloku prezentuje porcelánka v Horním Slavkově založená před víc jak 220 lety.

Po vstupu do potemnělé místnosti rozeznáte kolmo ke stěně, zhruba ve výšce pasu, instalovaný pás „zrcadel“. Po levé ruce pak věšák s kapesními baterkami. Jednu si půjčíte, a když ve správném úhlu osvětlíte zrcadlo, promítne se na něm aplikovaný motiv na stěnu. Rázem se ocitnete v období rokoka, kde zejména na dvoře Marie Antoinetty byly podobné hrátky oblíbenou kratochvílí. Záměrem autorů instalace bylo sice také zavést návštěvníka do historie, ale do historie českého porcelánu pomocí vyprávění příběhu o předmětech vysoké estetické hodnoty, z nichž na chvíli setřeli prach, aby znovu ožily postavičky a krajinky ze starých olecolorytin, které bylo dříve možné potkat v kuchyňských kredencích.

designblok_hidden-factory

Kromě této výstavky si můžete prohlédnout a také zakoupit i originální nádobí, ať už jde o nápojový porcelán skrývající se za podobou plastových kelímků od hořčice, džemů apod. nebo talíře autorka Pauline Kerleroux nazvana J’aime pas (Nechutná mi), aby si každý doplnil, co za jídlo nebo jeho část nemá rád. To také nejspíš nedojí a nechá na talíři, čímž dotvoří obličeje na nich namalované třeba o vlasy z brokolice, špenátu, kníry z tlustých okrajů šunky apod.

Produkci si můžete prohlédnout na stránkách Hidden factory.

 

Ouška kam se podíváš

Do třetice je to opět porcelán. Vázy, svícny a mísy, s křehkým vykrajovaným okrajem, který opět není tím, čím se na první pohled zdá. Tvoří ho totiž důmyslně seskládaná ouška od porcelánových hrnečků.

Autorkou je Martina Klbečková. Najdete ji na facebook.com/minkaporcelain. O  vystavené sérii říká: „Set per se je servis pre jedného. Jednotlivé objekty sú bohato obrastané uškami, čím sa stávajú živým organizmom a individualitou v stolovaní.“

designblok_minka-porcelain

 

Veškeré informace o Designbloku najdete na jeho oficiálním webu.

 

Zuzana Ottová

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.