Střípky z Designbloku – Krajkovým Velorexem do pohádky pro dospělé

Vzhledem k tomu, že se Designblok rok od roku stává víc prestižním místem prezentací renomovaných firem než mladého designu jakým býval ve svých počátcích, je nasnadě, že vystavovatelé musí zaujmout především způsobem své prezentace, protože samotná produkce je v mnoha případech návštěvníkům notoricky známá. A stalo se. V omšele nevábném interiéru starých dobytčáků kdosi mávl kouzelnou hůlkou a objevila se tu něžná, tu dramatická krása. V pravdě pohádková.

designblok_2013__velorex

 

Opuštěné žižkovské nákladové nádraží má samo o sobě typické industriální kouzlo, a pro nákladní vlak, který nikam nejede, vytváří dokonalou kulisu s lehce znepokojující atmosférou. Vítejte v Superstudiu.

 

Velorex krajkový

Hned první vagón skrýval nevšední překvapení. Kdyby se na Designblok vydal Ivan Mládek, mohl se inspirovat a vytvořit svému dávnému hitu doslova nový kabát. Takový, jaký třístopému vozítku navrhli a poté ušili ve společnosti KŘÍŽ, která se specializuje na zdobení textilu.

V dobytčáku čekal nejen vymazlený Velorex, ale také nevěsta v bílém s klasickou koženou motoristickou kuklou a brýlemi, a samozřejmě se spoustou bílých kufrů a kufříků ukrývajících všechny nezbytnosti pro svatební cestu.

Kromě působivé instalace se návštěvníci mohli seznámit i s ručním návrhem krajkového pláště vozu od módní návrhářky Markéty Kopecké. Ten byl poté pomocí speciálního programu přenesen na látku, z níž vznikla kombinací výšivky, řezání laserem, potisku a našitých aplikací „společenská róba haute couture“. Aby však tříkolka mohla obléknout tento rafinovaný model, musela projít celá její konstrukce omlazovací kůrou. O tu se postarali pánové Tomáš a Ladislav Kostík z Velorex teamu Zlatá růže Boskovice.

 

Kráska a zvíře

Stačilo vydat se ob jeden vagón dál a rázem jste se ocitli ve zhmotněné schizofrenii. Nebo v pohádce, s jejímiž protagonisty a zároveň obyvateli třetího dobytčáku vás seznámilo svatební foto. Je na něm Kráska a Zvíře nebo dle popisu sochaře Matěje Hájka a fotografky Bet Orten, kteří jsou pod instalací podepsáni, Ona a Vlk.

Instalace byla prezentací podzimní kolekce H&M HOME, a měla ukázat, že si i dvě zdánlivě odlišné bytosti mohou vytvořit společný domov, v němž si ovšem obě vymezí své výsostné teritorium. Její část vagónu ukrytá za hrubou dřevěnou příčkou je klasickým dámským budoárem v romantickém rokokovém stylu. Vpravo od neutrálního území předsíňky je Vlkova sluj se stolem z hrubě opracovaného kmene osvětleným pařezovým svítidlem a stěnami zateplenými hrubými koberci a kožešinovými přehozy.

 

Zuzana Ottová

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.