Poslední den Designbloku 2015 je za dveřmi

Letošní přehlídka designu se nezadržitelně blíží ke konci, a pokud jste si její návštěvu naplánovali, máte poslední šanci ji uskutečnit. Na co se můžete těšit? Jednoznačně na světlo! I když tématem letošního ročníku Designbloku je „Svoboda“, zážitkově utkví nejvíce světelné expozice. Možná to není zas taková náhoda, protože světlo je nositelem svobody vidění, umožňuje zkoumat svět kolem sebe, a to jak přímo zrakem, tak jeho prostřednictvím z knih, internetu, fotografií a v neposlední řadě i designu.

vizuál Designblok 2015 Oficiální zdroj: Designblok

Umístění na Výstaviště Holešovice má svoje pro i proti. Plusem je koncentrace prezentací do jediného místa, kde tři výstavní prostory jsou od sebe vzdáleny jen několik desítek metrů. Mínusem je odosobněný prostor Průmyslového paláce, který máme dnes spjat s nejrůznějšími veletrhy a Designblok se tak zařadí do nekonečné fronty výstav, kde je každému vystavovateli k dispozici unifikovaná kóje, vymezená panely, nad nimiž se otevírá technická konstrukce stropu, markantní zejména v provizorním levém křídle, které supluje původní shořelý prostor. Oproti předchozím ročníkům tak Designblok přišel o intimitu a někdy i určitou tajemnost, kterou expozicím dodávaly uzavřené místnosti Kafkova domu a Colloredo-Mansfeldského paláce či naopak syrovost technických areálů, jakými bylo Nákladové nádraží Žižkov či bývalé tovární haly v Karlíně.

Dobrou zprávou je, že přesto o svou jedinečnost zase tak úplně nepřišel. Tajemno umocněné silou historie navždy vtesané do monumentálních soch a fragmentů architektury zajistila instalace několika málo tvůrců v Lapidáriu Národního muzea. Nutno však dodat, že místní kamenní obyvatelé si slávu ukradli jednoznačně pro sebe. Pokud jste dosud tyto dveře na výstavišti neotevřeli, udělejte to třeba i po skončení Designbloku. Zážitek máte jistý. Pohlížet si z několika centimetrové vzdálenosti z očí do očí se čtyřmi českými královnami – manželkami Otce vlasti, jejichž tyto notoricky známé busty, dnes tedy jen kopie, zdobí chrám svatého Víta, stejně tak jako s jeho staviteli – Matyášem z Arassu a Petrem Parléřem je neskutečná jízda časem.

Designblok 2015 - Art House v Lapidáriu Národního muzea Foto: Designblok, oficiální zdroj

Světlo a zase světlo

Právě světelné expozice dokázaly toto mínus ignorovat a světlem si  svůj prostor jednoznačně vymezily do všech stran. Návštěvníky pak lákaly na teple žluté i jemně barevně tónované světlo jako pověstné můry.

K nepřehlédnutelným patří bizarní instalace Austrian Design Explosion ve středové části Průmyslového paláce, k nejpůsobivějším pak expozice sázavských skláren Kavalier, kolekce ručně foukaných a broušených závěsných svítidel BEGINNING Sebastiana Kitzbergera & Štěpána Smetany, prodejce LIGHT WORKS atd.

Světlo je rovněž nenahraditelným partnerem značky PORIGAMI, která se zabývá návrhy a výrobou trojrozměrných papírových přání například v podobě slavných budov Prahy či Tokya.

 

Zaostřeno na eko

Druhým stěžejním tématem je ekologie a recyklace. Před Prymyslovým palácem si můžete – stylově v kontejneru prohlédnout výsledky soutěže 3xR pořádané ve spolupráci s IKEA. V rámi Openstudia pak nábytek a bytové doplňky ze stavebního odpadu, např. betonových výztuh použitých při kontroverzní stavbě tunelu Blanka.

Nechybí ani prezentace vdechující život starým věcem. Omlazené kousky se budou prodávat mj. i na aukc v rámci přehlídky.

 

Tím samozřejmě výčet zajímavých tipů nekončí, ale na ty se podrobněji podíváme v následujících článcích.

 

Designblok dětem

Nemusíte se bát s sebou vzít své ratolesti. Organizátoři na ně pamatovali a připravili jim velkorysé polystyrénové městečko s vlastní železnicí a místem pro kreativní tvorbu. Zábavu najdou, ale i u mnoha vystavovatelů, zejména těch, kteří svůj design cílí na nejmenší spotřebitele.

Designblok 2015: dětská herna Foto: e-Newspeak

Kompletní informace o přehlídce fesignu najdete na www.designblok.cz

 

 Zdroj: Designblok

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.