Speciál zahrada: Uložte mě k spánku

Posekat trávník, zazimovat bylinky, ostříhat stromky, ostříhat keře, porýt zahrádku, vypustit nádrž… Zdá se, že s příchodem zimy ubude práce na zahradě a energie se využije doma v teple rodinného krbu. Než se ale pustíme do vánočních výzdob, neměli bychom zapomenout, že i zahrada vyžaduje zazimovací rituály.

Zazimování zahrady  Foto: Barbora Šabartová, e-Newspeak

Ti, co před atakem ledovky využili posledních teplých a suchých dnů a posekali trávník, udělali dobře. Stojí za to dopřát zahradnímu koberci bezúhonnou zimu a snazší vstup do dalšího jara. V těchto podzimních dnech už se také stromky zbavily listí, které trávě během zimy příliš neprospívá. Shrabeme-li je, zabráníme hnilobě, plísním a četnému výskytu mechu. Listí je také často domovem různý škůdců, proč ho tedy raději nenaložit do kompostu či zarýt. Milovníkům trávníku by nejeden rádce doporučil provzdušňovač trávníku, docela nenáročný stroj.

Máme-li sklizeno ovoce, můžeme lehce zastřihnout stromky a zapíchnout do země nové výhony keříků ostružin či malin. Když se nám to nepodaří před počátečními mrazíky, ponecháme stříhání a řezání na jaro. Stejně tak můžeme ostříhat různé druhy popínavých rostlin a okrasných stromků a keřů. Bylinky zakryjeme chvojím. Stejně tak zazimováváme např. narcisy. Květiny jako jiřiny, mečíky či begonie před zimou vyjmeme ze země. Uchováváme je v chladu a temnu do jara.

Pro posilnění se záhony hnojí hnojivem se zvýšeným obsahem draslíku a přídavkem železa a hořčíku. Draslík zajistí odolnost vůči mrazu a železo s hořčíkem příznivě ovlivní obsah chlorofylu v rostlině. Chceme-li použít organická hnojiva, použijeme koňský či kravský hnůj v granulované podobě. Samotné hnojení není náročné, granule se rozhodí po záhonu, lehce se zapraví a zalijí.

Nezbytnou součástí zahradničení jsou také nářadí a stroje. Zkušení sekáči trav ví, že odbornou údržbu sekačky je vhodné provést hned po sezóně, neboť v prvních slunných dnech nové sezóny je na servisních místech doslova přeplněno. Ruční nářadí se vyplatí vyčistit také na podzim. Zkrátka proč přezimovávat rýče a motyky plné hlíny. Důležité je nezapomenout vypustit všechny nádrže na vodu, jinak by mohly vlivem mrazu popraskat. Máme-li na zahradě dřevěný či plastový nábytek, můžeme jej uskladněním uchránit před popraskáním . Vodní plochy jako jezírka je dobré vyčistit. Vypouštět je nemusíme, chystáme-li se je využít k zimnímu chovu ryb. V takovém případě se ale musí chránit před zamrznutím a to tak, že na ně poklademe svazky větví či slámy.

 

Barbora Šabartová

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.