Gardenia Speciál: Jaro – čas na vertikutaci

Za týden tu máme první jarní den, a i když si „tam nahoře stále někdo hraje s vypínačem“ probuzení přírody je na dosah. S jarem přichází do zahrad nejen krása barev a vůní, ale také neustálá péče. Jednou z prvních jarních činností by mělo být provzdušnění trávníků, aby z něho byl skutečně hustý a svěže zelený koberec.

Vertikutace Foto: Fieldmann, oficiální zdroj

Vertikutace
Foto: Fieldmann, oficiální zdroj

 

Naše podnebí a zejména mírné zimy posledních let této dokonalosti nenahrávají, ba naopak. Vlhko je ideální pro bujení mechů, které spolehlivě zadusí každý pokus stébel trávy prorazit si cestu ke slunci. Cestu jim ztíží i zbytky staré, nedostatečně vyhrabané zplstnatělé posekané trávy. Letní sucha zase přispívají k tomu, že zem do hloubky ztvrdne a kořínky rostlin přicházejí o přirozenou zásobárnu vody. Je proto nutné vyrazit trávníku na pomoc vertikutací, neboli provzdušněním.

Vertikutací, tedy vertikálním prořezáním (z anglického vertical cut) trávník zbavíme starých zbytků posekané trávy a mechu, zvýšíme cirkulaci vzduchu a zároveň tím ke kořenům trávy snáze pronikne vláha a živiny.

Vertikálně nasměrované nože vertikutačního válce jemně pronikají do země do hloubky několika milimetrů, maximálně 3 mm. Při nastavení větší hloubky hrozí poškození trávníku. Prořezáním oddělíme vodorovné odnože, povrch zkypříme a v trávníku vytvoříme úzké drážky pro snazší pronikání vzduchu, živin a vláhy ke kořenům. Podpoříme tak růst kořenového systému, omlazení a zahuštění trávníku. Čím je trávník hustší, tím je vertikutace potřebnější. Pokud již tráva roste, nezapomeňte trávník před vertikutací posekat. Následně je vhodné dosít holá místa.

Pro vertikutaci se používají tzv. vertikutátory, které podobně jako sekačky mohou být ruční nebo elektrické. Nejjednodušším náčiním jsou pak provzdušňovací hrábě.

 

Praktická rada:
Proč je možné nastavení hloubky vertikutace, a to dokonce v řádu centimetrů, když jsou doporučeny 2-3 milimetry? Používáním vertikutátoru dochází k opotřebení nožů a pružin, nastavení nám umožní dodržet požadovanou hloubku i když se nože a pružiny opotřebovávají

 

Kdy úpravu provést

Abychom docílili výstavního trávníku, je nutné provádět vertikutaci alespoň dvakrát do roka – na jaře a na podzim, zejména jarní obnova po zimě je důležitá. Protože při prořezání dochází k odhalení kořínků trávy, je dobré vertikutaci provádět v době, kdy již nehrozí mrazíky. ideálně v době, kdy teplota půdy dosahuje alespoň 10 °C.

 

Elektrické vertikutátory Fieldmann prořezávají i provzdušňují

Elektrické vertikutátory Fieldmann mají standardně dva válce – vertikutační s noži a druhý provzdušňovací s pružinami. Výměna válců je velice snadná.

 

Elektrický vertikutátor Fieldmann FZV 4001-E

Robustní elektrický vertikutátor Fieldmann FZV 4001-E s příkonem elektromotoru 1 300 W má na šířku záběr 320 mm a je ideálním pomocníkem pro trávníky plochy cca 600 m2. Dvojitá sklopná rukojeť s ergonomickým zakončením přispívá komfortu obsluhy a zvyšuje stabilitu stroje při práci. Standardní výbavou jsou dva válce – vertikutační s 18 noži a provzdušňovací s 18 pružinami, jejichž výměna je velice snadná. Nastavení pracovní hloubky se provádí jednou páčkou. Volit můžete, v závislosti na opotřebení nožů či pružin, ze čtyř pozic v rozmezí -9 až +3 cm (pozice + 3 cm je určena pro transport stroje). Součástí vertikutátoru je i látkový koš o objemu 40 l.

Doporučená MO cena 2.490,- Kč, v prodeji v síti partnerů značky.

Fieldmann FZV 4001-E Foto: Fieldmann, oficiální zdroj

 

Elektrický vertikutátor Fieldmann FZV 4005-E

Tento výkonný elektrický vertikutátor je určený pro práci na středně velkých pozemcích. Příkon elektromotoru 1 500 W a pracovní záběr 38 cm umožňují nasazení tohoto vertikutátoru na trávnících o rozloze až 1000 m2. Součástí vertikutátoru jsou dva válce, vertikutační s 20 noži a provzdušňovací s 44 pružinami. Nastavení pracovní hloubky, které se používá v souvislosti s opotřebování nožů či pružin, je možné v rozsahu 12 mm až +5, a to plynule. Objem sběrného koše je 50 l, madlo je výškově nastavitelné.

Doporučená MO cena 3.299,- Kč, v prodeji v síti partnerů značky.

Fieldmann FZV 4005-E  Foto: Fieldmann, oficiální zdroj

Více na www.fieldmann.cz.

 

Zdroj: Fieldmann

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.