Gardenia speciál: Příroda přírodě – Vermikulit Zahrada podpoří růst, zdraví a krásu rostlin

Moderní trendy se nevyhýbají ani pěstování rostlin. A v tomto případě je to jen dobře. Mít krásné pokojové rostliny, zahradu plnou kvetoucích květin a okrasných keřů, nebo pěstovat voňavé bylinky, sezónní ovoce a zeleninu, je trendy pomoci 100 % přírodních prostředků. Takový je i původní český výrobek Vermikulit Zahrada od společnosti GRENA. Přírodní materiál bez chemických přísad, který hned několika způsoby podporuje růst rostlin. Výborně zadržuje vodu i hnojiva a dodává je rostlinám v postupných dávkách spolu s potřebnými minerály, stimuluje růst kořenů. 

Růstové médium Vermikulit Zahrada pro domácí květiny i zahradu Foto: Grena, oficiální zdroj

 

Vermikulit Zahrada je růstové médium – komplex magnesia, hliníku a železitého silikátu se schopností vázat na sebe vodu a hnojiva, která pak předává rostlinám přímo ke kořenům. Rostliny také postupně obohacuje o potřebné minerály a stopové prvky (draslík, hořčík, vápník, mangan nebo křemík). Tento čistě přírodní materiál bez chemických přísad půdu zlehčuje a provzdušňuje, brání tvorbě plísní a následné hnilobě a plnohodnotně nahradí perlit, písek i rašelinu současně.

Růstové médium Vermikulit Zahrada pro domácí květiny i zahradu Foto: Grena, oficiální zdroj

 

Nejen pro pokojové a zahradní květiny, ale i pro „masožravky“

Vermikulit skvěle poslouží jako příměs k substrátu u pokojových i zahradních dekorativních květin, díky svému složení se hodí také pro pěstování určitých druhů rostlin bez půdy, tzv. hydroponie. Tento moderní způsob pěstování využijete především v interiéru – schopnost Vermikulitu nasát extrémní množství vody, postupně ji uvolňovat ke kořenům, aniž by je přemokřil, a jeho hrubší struktura zajišťující přístup vzduchu ke kořenům přispívají k dokonalému výsledku. Navíc díky originální struktuře Vermikulitu se pěstování rostlin v průhledné nádobě stane velmi zajímavým dekorativním prvkem interiéru. Velmi často je používán také jako účinná příměs ke speciálním substrátům pro netradiční a vzácné rostliny, jako jsou palmy, orchideje či některé masožravé rostliny. 

 

Připravte se na sezónu v předstihu

Samostatně, s ničím nemíchaný, se dá Vermikulit použít k velmi efektnímu klíčení semen, protože stimuluje růst kořenů a tím výrazně podporuje zdravý vývoj mladých rostlin, navíc jeho speciální složení účinně zabraňuje tvorbě plísní v době klíčení. Malé sazenice pak už jen stačí přesadit do směsi zeminy s Vermikulitem, což představuje ideální pěstební směs s přirozeným dávkováním vláhy zaručující úspěšnou a zdravou úrodu. Použitím Vermikulitu se navíc díky postupnému zavlažování a prostupnosti kyslíku úroda zvyšuje, naopak se snižují až o 60 % náklady na vodu i případná hnojiva.

Růstové médium Vermikulit Zahrada pro předpěstování rostlin  Foto: Grena, oficiální zdroj

 

Skladujte úrodu bez obav

Vermikulit se též velmi efektivně osvědčil při skladování ovoce, zeleniny, cibulí a hlíz. Nejen tedy že dopomůže ke krásné a bohaté úrodě, ještě se o ni perfektně postará: Po celou dobu skladování udržuje ideální vlhkost, čímž zabraňuje zrodu plísní a následné hnilobě. Vermikulit Zahrada se stane ideálním pomocníkem vašeho pěstování, ať už si jen chcete zútulnit domov květinami, nebo se chystáte vypěstovat vlastní bylinky, ovoce a zeleninu.

Vermikulit Zahrada ochrání i skladovanou úrodu Foto: Grena, oficiální zdroj

 

Více informací o společnosti a kompletní sortiment naleznete na www.grena.cz

 

 

Zdroj: GRENA

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.