Postavte se bolesti zad!

Nesnesitelná bolest zad a nálada pod psa. Kdo by to důvěrně neznal? Viníkem je přitom hlavně práce vsedě. Problémům se zády je nutné se rázně postavit – a to doslova. Zkuste pracovat ve stoje nebo sezení a stání střídat. Aby však tato změna měla odpovídající efekt a jen jste se nehrbili jiným způsobem, budete potřebovat i odpovídající bytové nebo kancelářské vybavení. Tím nejdůležitějším je v tomto případě stůl. Výškově nastavitelný.

 

Výškově nastavitelný stůl Sit2stand Foto: Sit2stand, oficiální zdroj

Výškově nastavitelný stůl Sit2stand
Foto: Sit2stand, oficiální zdroj

 

Ostatně při některých činnostech je stání vůbec nejpohodlnější a nejpraktičtější. Ale nemusí jít jen o stání jedince, nastavitelnou výšku stolu oceníte i v klasickém pracovním koutku domácnosti, když je výška jednotlivých členů odlišná, nebo když je některý člen handicapovaný a potřebuje uzpůsobit výšku pracovní plochy k výšce vozíku apod.

Bolesti zad a pohybového aparátu dnes trápí téměř 90 % dospělé populace. Potrápit člověka a pokazit mu náladu dokáže i občasné píchání v kříži nebo ztuhlý krk, a co teprve vyhřezlá plotýnka, skřípnutý sedací nerv nebo dlouhodobé bolesti kyčlí. Záda si přitom doslova devastujeme sami: každodenním mnohahodinovým sezením v práci i v domácnosti. Existuje sice široká nabídka rozličných zdravotních židlí, křesel a jiných sedátek, ale jen málokteré z nich dokážou zádům opravdu ulevit. Proč? Lidské tělo prostě nebylo přírodou určeno k tomu, abychom většinu aktivního života proseděli. Při dlouhodobém sezení tedy dříve či později dochází k deformacím pohybového aparátu, ale také k potížím s dýcháním a krevním oběhem, hemoroidy apod. O bolestech hlavy, špatné náladě a přibývání na váze ani nemluvě. Přitom by stačilo u práce prostě stát.

 

Práce vestoje uleví zádům a posílí svaly. I kila jdou dolů

Stačí zkusit pracovat vestoje jen pár hodin denně, a výsledek většina z nás pocítí už za pár dní. Bolesti zad postupně mizí, ztuhlost krku je tatam, lépe se nám dýchá a zlepšuje se nálada. Při dlouhodobějším stání navíc nebudou mít šanci ani bronchitida nebo hemoroidy, jinak typické neduhy vzniklé soustavným sezením. A zvláště dámy potěší fakt, že díky stání se již během obyčejné každodenní práce spálí také spousta kalorií.

 

Střídat práci vestoje a vsedě – to zní hezky

Je to ale v podmínkách českých pracoven a kanceláří vůbec reálné? Ideální je pořídit si do pracovny výškově nastavitelný stůl, který umožní stát při práci tak dlouho, jak sami budete chtít.

Výškově nastavitelný stůl se snadným ovládáním vám vydrží dlouhá léta, pokud ovšem vyberete kvalitní výrobek. Můžete si jej nechat poslat z Německa či skandinávských zemí, tam mají výškově nastavitelné stoly velkou tradici a jsou jimi běžně vybaveny celé společnosti se stovkami zaměstnanců, včetně kanceláří nejvyššího vedení, které při práci také stojí,“ vysvětluje Martin Kříž, výrobce výškově nastavitelných stolů a průkopník zdravé práce vestoje.

Problém je, že německé či severské stoly bývají násobně dražší než ty české. Tuzemské stoly zase bývají cenově dostupné, ale méně kvalitní a více poruchové. Martin Kříž proto již pět let vyrábí české stoly značky Sit2stand, na které poskytuje prodlouženou záruku. O stoly mají zájem hlavně živnostníci, řemeslníci a zaměstnavatelé, kteří chtějí snížit náklady na nemocné zaměstnance, léčící si neduhy se zády. Práci ve stoje ale Martin Kříž doporučuje úplně každému, bez ohledu na profesi: „Dnešní výškově nastavitelné stoly umožňují pracovat vestoje nejen v kancelářích, ale také v laboratořích, dílnách a ateliérech, tedy tam, kde to až donedávna nebylo možné. Činnosti, při kterých si lidé dříve či později začali ničit záda, jako práce na počítači, psaní, rýsování či kreslení, lze dnes vykonávat bez negativních dopadů na vlastní zdraví.“

 

Douška redakce

Jako vždy, když uvádíme nějakou jednostranně zaměřenou informaci, si dovolíme připojit osobní poznámku. Práce vestoje s odpovídající výškou stolu je jistě pro záda prospěšná, ale nic se nesmí přehánět. Celodenní stání při práci má svá negativa, o nichž by nám mohli vyprávět zástupci profesí jako jsou prodavačky, kadeřnice či číšníci. Ti si z dlouhodobého stání odnášejí jako „bonus“ křečové žíly a ploché nohy. Takže tu platí ono obvyklé „všeho s mírou“ a skutečně nejlépe je střídat při činnostech doma i v zaměstnání stání a sezení, a k tomu se po určité době trochu projít, protáhnout, procvičit.

Práci v sedě navíc řešit pracovní deskou v odpovídající výšce, monitorem ve výšce očí a ergonomickou židlí s nastavitelnou  výškou, aby se nohy pohodlně opíraly o zem a nedocházelo k stlačování žil v oblasti pod koleny. Ideálně se vzdušným síťovaným sedákem, který zamezí vzniku zmiňovaných hemeroidů, u dam infekcím gynekologického rázu a pánům tolik diskutovaném snižování plodnosti, které zapříčiňují právě měkké polstrované sedáky, z nichž vlastním teplem a potem vytváříme i přehřátou líheň bakterií.

 

Zdroj: Sit2stand

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.