Rámeček v přírodním stylu

Dekorování rámečku zvládne každý. Stačí k tomu něco přírodnin, lepidlo nebo tavná pistole a samozřejmě trocha nezbytné fantazie.

 

dekorace-ramecku7

 

Dřevěné rámečky mají ve své surové podobě dozajista svůj neopakovatelný půvab daný vždy originální kresbou dřeva. Přesto se může stát, že nás jejich absolutní jednoduchost časem omrzí nebo chceme, aby podtrhl námět obrázku, který rámuje. Vlastní úpravou mu také dáme originální punc a můžeme ho použít jako dárek, který obdarovanému napovídá, že je pro nás důležitý, protože jsme mu věnovali svůj čas. V neposlední řadě zdobením rámečku zabavíme děti třeba při dlouhém deštivém odpoledni.

 

Tvůrčí sběr

Nejdříve musíme mít samozřejmě vhodný rámeček, který budeme dekorovat. Přírodniny si nejlépe porozumí opět s přírodním dřevem, ale pěkně bude vypadat i lakovaný rámeček sladíme-li jeho barvu s barvou dekorace. Dřevo můžeme také nalakovat transparentním bezbarvým lakem nebo lazurovacím, díky čemuž ještě lépe vynikne kresba dřeva. Nejvhodnější jsou vodouředitelné laky a lazury, protože rychleji schnou a především nehrozí nadýchání nebezpečných výparů jako u syntetických laků, s nimiž bychom měli pracovat pouze v dokonale větraném prostředí.

Poté buď prohlédneme domácí zásoby nebo rostlinstvo a vybereme vhodné dekorativní prvky. Mohou to být třeba listy fíkusu benjamin, minivoskovky, z níž lze výborně použít i sušené květy, jak tomu bylo v našem případě. Použít můžeme i jakékoliv jiné sušené květy nebo jen okvětní plátky, semínka nebo třeba drobné kamínky, mušličky a ulitky nasbírané na dovolené u moře.

Nemáme-li vhodný materiál, musíme vyrazit ven, stačí do parku. Vybereme-li dostatečně čerstvé a šťavnaté listy, neztratí po uschnutí příliš barvu, a pokud přeci jen, není problém je časem na rámečku vyměnit za jiné. Samozřejmě neutrháme žádné chráněné rostliny, ani neoškubeme malý stromek, který by po naší tvůrčí invazi neměl čím dýchat. Dobře nám poslouží i stébla trávy, pokroucené větvičky, kůra, jehličí apod.

 

Příprava pomůcek

K samotnému zdobení budeme potřebovat pomocníky jako nůžky, ostrý nožík, tavnou pistoli a lepidlo, štětec s nádobkou na vodu, hadřík nebo papírovou utěrku na očištění, kolíček na přichycení materiálu a podložku, na níž budeme pracovat, postačí i noviny.

Tavná pistole je rychlá, ale u menších dětí představuje riziko popálení. Také pro celoplošné ozdobení rámečků například posypem ze semínek je vhodnější použít lepidlo. Lepidlo Herkules je osvědčeným pomocníkem. Dobře drží a po zaschnutí je transparentní, takže nezanechá na rámečku ani přírodninách mapy. Naředěné vodou poslouží i namísto laku.

 

Dekorace není věda

Nejprve vyzkoušíme, které materiály si budou s rámečkem nejlépe rozumět. A pak už se můžeme pustit do samotného lepení, Jednotlivé přírodniny přichytíme ke dřevu rámečku buď tavnou pistolí nebo si zdobenou plochu potřeme lepidlem a přírodniny na ně přitiskneme, případně použijeme hrubé sítko a plochu posypeme např. drobnými semínky. Nalepené listy nebo květy můžeme ještě přichytit kolíčkem nebo zatížit, aby spojení se dřevem bylo co nejpevnější. Pozor, aby na vrchu dekorace nebylo lepidlo, jinak by se k ní kolíček přilepil. Po zaschnutí lepidla kolíček opatrně sundáme. Postup opakujeme chceme-li dekorovat i další části rámečku.

Po úplném zaschnutí rámeček očistíme od zbytků rostlin, rámeček můžeme ještě i s dekorací opatrně přelakovat. Vhodnější je v tomto případě lak ve spreji.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.