Květy, které nikdy nezvadnou

Právě na jaře si více než kdy jindy uvědomíme, jak krátké má křehká krása květů trvání. Pokud ji ovšem ruce mistra nezaklejí do porcelánové podoby. Tak je tomu i u série, kterou po téměř dvou a půl století začala opět vyrábět bavorská královské porcelánka v Nymphenburgu.

 

stolni-kvety_perex

 

Původně jemné ozdoby rokokového lustru navrhl sochař Franz Conrad Linck, který v porcelánce pracoval jako modelář. Od roku 2002 se vrátily do portfolia firmy, tentokrát jako variace na rokokové stolní ozdoby, kterým  porcelán zajistil nevadnoucí vzhled a absenci vůně, jež by mohly negativně ovlivnit požitek ze servírovaného jídla.

Využití květin je dnes samozřejmě mnohem širší, nesvázané etiketou, kromě původního využití je lze použít jako dekorace prakticky kdekoliv v interiéru. Jsou i jemným krásným a také luxusním dárkem, který navíc může promlouvat řečí květin.

 

Lístek po lístku

Všechny květy jsou originály, ručně tvarované bez použití formy. Jedná se buď o samostatný květ nebo květ na části stonku bez nebo s lístky Vyrábí se ve dvou provedeních, buď jako bílý porcelán, přesněji s glazurou v barvě slonové kosti nebo opět ručně malované. Série obsahuje jak květy letniček či trvalek, stromů a keřů, tak i kaktusů a leknínů.

Květy z bílého porcelánu jsou ponejvíce drobné, dosahují 3 až 4 cm, kromě leknínu, který i s listem dosahuje průměru 22 cm. Malované květy mají v průměru od 6 do 10 cm. Doplňuje je ještě sada 15 kusů různých zelených listů. Vybrat lze také jednotlivý květ nebo sadu bílých nebo malovaných květů v dárkovém boxu. Ceny se pohybují od 150 do 1 530 €, sady v boxu stojí 980 a 1 980 €.

 

 

Objednávku je možné provést i přes webové stránky Porzellan Manufaktur Nymphenburg.

 

Zuzana Ottová

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.