Nespoutaná podlaha

S tím, že největším nepřítelem dobrých nápadů je zkostnatělost, se jistě setkal každý z nás. Stačí však popustit uzdu fantazii a zapomenout na jízdu ve vyjetých kolejích a neotřelé nápady se jen hrnou. Kromě svěžího průvanu mohou být ale i velmi praktickými řešeními. Přesně takovými jsou možnosti netradičního využití podlah třeba tak, jak je na letošním stavebním veletrhu BAU v Mnichově představil švédský výrobce dřevěných vícevrstvých krytin Kährs.

 

kpp_drevene-krytiny-bauwerk_vintage-kolekce_01_0

 

Krytinám nedal stopku na okraji podlahy, ale naopak je nechal vyběhnout i po stěnách a někde dokonce až na strop. Demonstroval tím, jak lze teplo a přírodní charakter dřeva nápaditě vnést do interiéru. Podobný trend lze pozorovat i u německého výrobce dvouvrstvých parket Bauwerk.

 

Víc než jen tradiční podlaha

Stěny obložené dřevěnou krytinou tak do moderních minimalistických interiérů s lesklými povrchy vnášejí rustikální prvky. Použít lze samozřejmě nejen dekory s patinou, ale i vysoce elegantní až extravagantní varianty. Záleží na charakteru interiéru i odvaze architekta a investora. Zejména v domácnostech, ale i v kavárnách či jiných prostorách působí obklad na zdi ve stejném dekoru s podlahou velmi luxusně. Vhodnou volbou dekoru, odstínu i směru pokládky si navíc lze hrát s optickým zvětšením či rozšířením interiéru.

 

Jak postupovat při instalaci

Výběr z dekorů dřevěných vícevrstvých palubek je v podstatě neomezený. Pouze je nutné zohlednit stav, kvalitu provedení a nosnost stěny, případně stropu, kam mají být lamely umístěny. Rovněž zde obecně platí to, co o většině dřevěných podlah – použití tohoto materiálu není zcela ideální v místnostech se zvýšenou koncentrací vlhkosti, tedy především v koupelnách či dokonce saunách.

Dle slov Milana Mrkáčka z firmy Kratochvíl parket profi, s.r.o., která je výhradním dovozcem značky Kährs na českém trhu, jsou dvě možnosti. První spočívá v připevnění šrouby na předem připravenou spodní konstrukci, nejčastěji dřevěný rošt. „Jistou nevýhodou u tohoto způsobu jsou vyšší nároky na prostor, respektive tloušťku obkladu,“ vysvětluje Milan Mrkáček. Z toho důvodu se do rodinných interiérů spíše doporučuje druhý způsob, a to fixní přilepení přímo na zeď. Ta však musí být dostatečně pevná, bez opadávajících částí, např. omítky apod. Postup pokládky je pak podobný jako při umisťování krytiny na zem. „Zároveň doporučujeme nepodcenit výběr lepidla, ideální typ je nutné konzultovat s dodavatelem příslušné chemie,“ upozorňuje Milan Mrkáček.

 

 

Více info o těchto krytinách najdete na na www.kpp.cz.

 

Zuzana Ottová

Zdroj: Kratochvíl parket profi

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.