Víkendové tipy

Počasí má přát všem aktivitám, i noci mají připomínat ty letní, takže nic nebrání opustit pohodlí domova a vydat se ven za dobrodružstvím, něco zajímavého vidět, slyšet, vyzkoušet s si protáhnout zlenivělá těla. A k tomu mohou posloužit i námi vytipované akce

 

ctenice

 

Mezinárodní den muzeí

Na sobotu 18. května připadl letošní Mezinárodní den muzeí. Jeho tématem „Muzea (paměť + tvořivost) = společenský pokrok“. Ten muzea vidí ve spojení jejich tradičního poslání, jímž je uchovávání paměti, s
kreativitou nutnou k jejich obnově a rozšíření okruhu návštěvníků. Většina zapojených muzeí a galerií otevře své brány zdarma nebo za snížené vstupné. Kromě prohlídek stálých expozic a výstav nebídnou různé doprovodné probramy pro velké i malé návštěvníky. Otevírací doby a program je nutné zjistit přímo u konkrétního muzea, které plánujete navštívit.

 

md-muzei

 

Květinový jarmark na zámku Ctěnice

Zámecký areál Ctěnice pořádá 18. a 19. května 1. ročník Květinového jarmarku, který vychází z dávné tradice pražské svatojánské pouti, jež byla pro řadu venkovanů příležitostí k návštěvě Prahy a k uctění památky sv. Jana Nepomuckého.

V neděli v rámci doprovodného programu proběhne od 13 do 17 hod. v Kočárovně dílna ošibany, novodobého japonského umění tvorby obrazů z lisovaných květin. Pod vedením japonských instruktorů si budou moci návštěvníci vytvořit z připraveného materiálu vlastní obrazovou minikompozici.
Od pátku 17. 5. do neděle 19. 5. bude zároveň k vidění výstava obrazů ošibany, kterou ctěnickému zámku zapůjčila Česko-japonská společnost.

Od 13 hod. vystoupí na jarmarku dudácká muzika Pracharanda.

Spolu s jarmarkem můžete navštívit i výstavu Hrajeme si celý den, která je umístěna v zámeckém výstavním sále Špejchar, a na níž se představují hračky a předměty, s nimiž si v minulosti hrály japonské děti, a další unikátní exponáty. Zároveň výstava nechá návštěvníky nahlédnout do zvyklostí japonské kultury a tradic jednotlivých svátků. Pro děti je připravena herna s replikami některých hraček.

Zámecký areál Ctěnice, Bohdanečská 259/1, Praha 9–Vinoř. Návštěvní doba 10-16 hod. Další info na stránkách MHMP.

 

Japonská inspirace

Nejen v Praze se můžete seznámit s technikou ošibany. Česko-japonská společnost, která je spoluorganizátorkou výstavy a dílny ve Ctěnicích připravila spolu s Národním zemědělským muzeem Valtice a Muzeem vinařství, zahradnictví a životního prostředí další výstavu seznamující s tradičními japonskými uměními. Zaměřená je zejména na zahradní a květinovou tematiku, ale přináší i celkový průřez známými i méně známými oblastmi umění, ať už je to právě ošibana, origami, čajová keramika, tradiční oblečení – kimono a dalšími uměními inspirovanými zemí vycházejícího slunce.

Navštívit ji můžete až do 31. října v NZM, nám. Svobody 6, Valtice. Více info na www.nzm.cz

japonska-inspirace

 

Krysáci

Putovní výstava o čtveřici přátel z populárního Večerníčku, ale i o tom, jak se takový animovaný seriál vytváří. Do konce prázdnin zakotvila v Ateliéru Prčice.

Více v článku Setkání s krysáky

 

48. ročník Pochodu Praha – Prčice

Na výše avizovanou výstavu můžete dojít pěšky v rámci legendárního pochodu, který se letos koná v sobotu 18. května.

Vybírat můžete podle kondice i věku pochodníků kratší nebo delší trasy, z nichž nejdelší Praha – Prčice měří 70 km. Směr si můžete určit také podle bydliště a vybrat nejbližší výchozí bod. Pro pochod můžete zvolit také dětskou nebo vozíčkářskou trasu nebo některou z cyklo tras.

Bližší informace najdete na stránkách pochodu www.praha-prcice.cz.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.