BoConcept: Bydlení ve stylu origami

Japonské papírové skládanky origami zná asi každý. Nejde jen o dětskou zábavu, skládání jeřába jako symbolu dlouhého života a uzdravení jí dodalo hlubší smysl. Spojíme-li bydlení a origami, je nasnadě, že míříme k nábytku a doplňkům v japonském designu. Konkrétně se jedná o kolekci Fusion od japonského designového studia Nendo, kterou konkrétně pro dánskou značku BoConcept navrhl Oki Sato, který je jednou ze zásadních postav současné světové designové scény.

Fusion_M5A.tif

 

Hravost, vstřícnost a pohodlí = příjemné bydlení

Podtitul kolekce Fusion zní Small moments in big city life, tedy Malé okamžiky ve velkoměstě. Oki Sato k tomu říká: „Mojí filosofií je proměňovat náš vztah k předmětům všedního dne. Snažím se vytvořit malé okamžiky pro zastavení v každodenním shonu. Chci, aby můj design byl vtipný a přátelský.”

Pro ty, kdo si udělají čas radovat se z maličkostí, zastavit se či meditovat ve víru všedního dne, tak v kolekci Fusion čekají překvapivé objevy – sedák i opěrák křesla Fusion jsou do sebe jakoby zakleslé, přitom se však jedná o jeden celek složený právě ve stylu origami do jednoho tvaru, polštáře pohovky Fusion odkazují podobou na kameny v japonské zahradě a jsou volně aranžovatelné či spojitelné zipem do odpočinkové či sedací polohy. Lenošit se na ní dá i v japonském meditačním stylu.

Pohovku vhodně doplní konferenční stolek Fusion, jenž tvoří dva vyšší a dva nižší stolky spojené k sobě. Tvar výsledné sestavy tak lze dle potřeby libosti měnit, posouvat k sobě či od sebe.

Japonsky neokázalá je také policová sestava z kolekce Fusion, jejíž pravoúhlé geometrické tvary a modularita ji přímo předurčují k možnosti přizpůsobování dle potřeb interiéru. Navíc jemný rozdíl mezi policemi a zády umožňuje sestavu využít jako solitér, nebo k sobě spojit více kusů.

Vše doplňuje ručně vyráběný vlněný koberec Fusion, který zdobí dvojrozměrný origami vzor, a samozřejmě spousta interiérových doplňků. Polštáře Fusion s dekorem origami zvířátek a decentní výšivky. Stejné motivy v grafické podobě se opakují na úložných boxech, ale i na stolním porcelánu – šálcích, talířcích, tácech.

Kolekce zahrnuje také svícny Fusion, do nichž se dá umístit jak klasická, tak čajová svíčka a aranžovat je lze samostatně či více kusů pohromadě. Humorný styl Nendo vystihuje dřevěná dekorace

 

„Kolekce Fusion je o souznění dvou různých designových kultur, stejně jako skládačka origami je inspirovaná touhou spojit různé prvky do zcela nových tvarů,“ vysvětluje Miloslav Kolařík, spolumajitel showroomů BoConcept. „A výsledek? Unikátní design a perfektní souhra dánské funkčnosti, japonské estetiky a talentu studia Nendo pro hravé detaily, díky kterým si užijete i ty nejmenší okamžiky všedních dní,“ dodává Kolařík.

 

Kdo je Oki Sato

Japonský designer narozený v roce 1977 v kanadském Torontu. V roce 2002 ukončil studia architektury na Waseda University, Tokio a hned v témže roce založil s kolegy designerské studio. Jakým směrem se má jejich tvůrčí práce ubírat prozrazdil samotný název studia Nendo, v japonštině označující modelovací hmotu. Po třech letech otevřeli kancelář v Miláně a po něm následovaly další po celém světě. Filozofie studia vychází z uznání těch nejjednoduších myšlenek, momentů skrytých v každodennosti, které obohatí život a učiní jej zajímavější. Koncept Nendo pak odráží jasný cíl: inspirovat. V roce 2012 byl Oki Sato vyhlášen designérem roku v prestižním časopise Wallpaper a získal Elle Deco International Award. Na letošním Milan Salone vytvořilo studio hravou instalaci prezentující bílou košilí – ikonou švédský módní řetězec H & M Group. Do nedávné doby se datuje i Satova spolupráce s prestižní českou sklárnou Lasvit.
Svou tvorbou Oki Sato je zastoupen v mnoha světových muzeích, za všechny jmenujme Muzeum moderního umění a Muzeum umění a designu v New Yorku, Muzeum užitých umění či Centre Pompidou v Paříži.

 

Račte vstoupit

Chce-li studio Nendo inspirovat uživatele svých produktů, pak showroom značky BoConcept v CČM byl vytvořen přímo jako prostor pro inspiraci. Miloslav Kolařík k tomu podotýká, že po roce od otevření stále sleduje opatrnost a váhavost návštěvníků obchodního centra, mají-li překročit pomyslný práh obchodu. Je to prý spíše český úkaz. Za redakci se tomu nedivíme, kdokoli z nás také nerad vstupuje do prodejen, když předem ví, že nebude nic kupuvat a bude při prohlížení sledován ostřížími zraky personálu. V případě showroomu BoConcept tudíž rádi tlumočíme vzkaz majitelů: „Neostýchejte se vstoupit, prostor plný severského designu je tu pro vaši inspiraci. Je schválně koncipován komorněji než velký showroom v Jindřišské ulici, právě pro snadnější orientaci v aktuální nabídce a možnostech inspirace, kterou nabízí.“

 

 

 

Zuzana Ottová

Zdroj: BoConcept

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.