Rady pro instalaci skla v interiéru

Celoskleněné dveře a zejména pak příčky pomáhají prosvětlit i ty části bytu nebo domu, které jsou trvale bez denního světla. Interiéru dodají punc elegance a luxusu. Jenže nápad prosvětlit takto interiér může narazit na problémy s přepravou skla na místo, ale i s jeho bezpečnou a bezproblémovou instalací. Následujících několik rad pomůže vyvarovat se těch nejběžnějších problémů.

 

np_rady-sklo__perex_sigma_zdroj_jap

 

Na celoskleněné příčky, stěny, dveře nebo obklady se používá tzv. kalené sklo, které již nelze dodatečně upravovat broušením, řezáním apod., proto je třeba věnovat přesnému zaměření maximální pozornost.

Skleněné dílce mohou mít značné rozměry a může tak vzniknout problém s jejich dodáním na místo instalace vzhledem k nedostatečné výšce průchozích stavebních otvorů, výtahové kabiny či šířky schodiště a jeho podesty.

V případě použití jako obkladu v kuchyni nebo v koupelně je nutné pamatovat na otvory pro zásuvky, otvory pro připevnění závěsného programu nebo zrcadla ke zdi atd.

V místě celoskleněné stěny nesmí být zavedeno podlahové vytápění, neboť by při jejím ukotvení k podlaze mohlo dojít k poškození rozvodů topného systému.

Strop ze sádrokartonu musí být nachystán k ukotvení, to znamená zpevněn ideálně ocelovou konstrukcí či traverzou. SDK strop by sám o sobě neposkytl dostatečně stabilní zabezpečení a ukotvení celoskleněné stěny.

Stropy, které jsou zděné nebo tvořené panely, se zpevňovat nemusí, kotvení je v tomto případě bezproblémové. Celoskleněných stěn se tak nemusíte bát ani v panelákových bytech, které s nimi dostávají velký punc originality.

U celoskleněných dveřích se samozavíračem je nutné v podlaze předpřipravit otvor o hloubce přibližně 20 cm, přičemž je toto třeba brát v potaz už při vylívání hrubé podlahy, kdy k vymezení otvoru skvěle poslouží například polystyrenová kostka, která se po vytvrzení betonu jednoduše vyřízne.

 

 

Zdroj: J.A.P.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.