Izolační desky GRENAISOL pro snadnou a bezpečnou instalaci krbových vložek a kamen či kamen kachlových

Pohled na plápolající oheň má své nepopiratelné kouzlo, současně navozuje  pocit bezpečí, tepla domova. Aby byl skutečně bezpečný i provoz krbu nebo kamen nesmí se při jejich osazení nic zanedbat. Kromě komínu jsou dalším rizikovým místem stěny a podlaha, respektive materiály z nich jsou vytvořeny, stejně tak jako obezdívky krbových vložek. Jednoduché a ekonomické řešení představuje například program GRENAISOL – ekologický stavební a izolační materiál v jednom.

 

Grena_Malte Foto: Grena, oficiální zdroj

Součástí programu jsou izolační desky GRENAISOL vhodné ke stavbě krbového pláště i bez podpory dalších konstrukčních prvků, izolační nekonstrukční desky GRENALIGHT a izolační tvarový díl pro vytvoření obloukových obestaveb GRENAISOL ARCUS, díky němuž lze vytvořit i oblý tvar krbu. Systémové řešení doplňují produkty SILATERM od české společnosti GRENA, jako jsou malty či omítky. Kompletní systém tedy seženete u jednoho výrobce.

 

 

Izolační desky GRENAISOL: Ekologické a vysoce odolné řešení

Izolační desky GRENAISOL jsou vyrobeny z ryze přírodních materiálů – expandovaného vermikulitu a speciálního anorganického pojiva, které zajišťují vysokou odolnost vůči teplotnímu šoku až do 1250 °C, navíc jsou oproti jiným materiálům zcela zdravotně nezávadné – neobsahují sklo, azbest, ani minerální vlákna, jež se mohou již při nízkých teplotách odpařovat do obytného prostoru. Desky GRENAISOL vynikají také velmi vysokou mechanickou odolností, stabilitou, vysokým elektrickým odporem a nízkou tepelnou vodivostí, díky čemuž se hodí nejen jako žáruvzdorná nehořlavá izolace, ale i jako konstrukční materiál – stavba krbu či kachlových kamen je tak zajištěna pouze jedním stavebním úkonem. Nedochází ani ke zbytečným tepelným ztrátám a teplo je využito pouze k vytápění místnosti.

Grena: Obestavba deskami GRENAISOL Foto: Grena, oficiální zdroj

 

Jednoduché opracování i instalace

Jednou z dalších výhod je i snadná manipulace s deskami GRENAISOL – opracovat je lze běžnými dřevoobráběcími nástroji a při jejich řezání dochází k minimální prašnosti, na rozdíl od běžně používaného kalcium-silikátu, kdy se při opracování do ovzduší uvolňuje velké množství zdraví škodlivého prachu.

Značná je také úspora prostoru, neboť izolační a konstrukční desky v jednom se vyrábějí v tloušťkách 30 mm, 40 mm a 50 mm (všechny tři varianty pak o rozměrech 1000 x 610 mm nebo 800 x 600 mm). Spojování desek je pak možné hned několika způsoby: použitím speciálního kamnářského lepidla (GrenaKlebepaste), pomocí šroubů či spon.

 

Využití pro krb či kachlová kamna

Díky svým vlastnostem desky velmi dobře poslouží nejen jako odvětrávaná izolační stěna pro akumulační (kachlová kamna), která zaručí velmi nízkou teplotu na odvrácené straně zdroje tepla, ale protože se jedná také o velmi stabilní a pevný konstrukční prvek, lze je použít ke stavbě krbového pláště bez podpory dalších konstrukčních prvků. Z jedné strany disponují desky aplikačními drážkami, čímž je zvětšena jejich plocha a zaručena vyšší přilnavost malt či lepidel. Toto řešení pak umožňuje i další povrchové úpravy, které krb či kamna přizpůsobí stylu interiéru: dají se přímo obkládat, nabarvit nebo natáhnout tenkostěnnou omítkou (např. SILATERM). Desky GRENAISOL lze využít také jako izolaci stěny za krbovými kamny, kam se pomocí lepidla GrenaKlebepaste napřímo přilepí. S povrchovou úpravou pak pomohou doplňkové produkty SILATERM.

Grena: Obestavba krbu deskami GRENAISOL Foto: Grena, oficiální zdroj

 

 

Izolační nekonstrukční desky GRENALIGHT

V případě, že hledáte řešení pouze pro izolaci krbových kamen, poslouží novinka rovněž od společnosti GRENA – izolační nekonstrukční desky GRENALIGHT, které byly vyvinuty na základě požadavků kamnářů a dalších specialistů v oboru, a to především z hlediska bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti. Desky GRENALIGHT jsou vyrobeny také ze 100% přírodních materiálů, mají výborné izolační vlastnosti a jsou zcela nehořlavé. Je možné je kombinovat při stavbě kamen či krbů právě s deskami GRENAISOL, které zajistí konstrukci. GRENALIGHT pak samostatně najde své uplatnění jako izolace stěn a stropů od zdrojů tepla, komínů, pečících ploch, či odvětrávání u akumulačních kamen.

Grena: GRENALIGHT Foto: Grena, oficiální zdroj

 

 

GRENAISOL ARCUS: Pro výstavbu oblouku

Pokud padla volba na obloukový tvar krbu, pomůže systém GRENAISOL ARCUS – izolační tvarový díl pro vytvoření obloukových obestaveb. Zámek jednotlivých dílů ARCUS zajišťuje plnou izolaci stěny i při různých rádiech oblouků. Minimální možný poloměr zakřivení je 175 mm.

Grena: GRENAISOL ARCUS Foto: Grena, oficiální zdroj

 

 

Revizní dvířka GRENACONTROL: Dostupná kontrola

Pro snadnou pravidelnou údržbu krbu či nutné opravy je dle platné normy nutné do krbu instalovat revizní otvor. I pro tento případ nabízí společnost GRENA chytré řešení – revizní dvířka GRENACONTROL o rozměru 500 x 400 mm (doporučený rozměr dle normy je pak 460 x 230 mm). Ta zajistí pohodlný přístup do vnitřního prostoru krbu během technických prohlídek, snadnou výměnu poškozených dílů a také jeho pravidelné čištění, které je pro zachování zdravotní nezávadnosti nutností.

Grena: Revizní dvířka GRENACONTROL Foto: Grena, oficiální zdroj

 

 

Přehled doplňkových produktů SILATERM:

SILATERM Kamnářská perlinka – speciální síťovina vhodná pro vysoké teploty

SILATERM White 600 – kamnářská malta White určená pro teploty do 600 °C

SILATERM MODEL – modelovací kamnářská omítka s možností různých druhů zpracování povrchové úpravy (velikost částic do 0,6 mm)

SILATERM ST-H – kamnářská omítka s hrubým pravidelným zrnem o frakci 1,5 mm

SILATERM FINISH – velmi jemná kamnářská brousitelná omítka

– SILATERM Tango – zpomalovač tuhnutí malty White 600

 

 

Galerie krbových obestaveb

 

Více informací najdete na www.grena.cz nebo na  www.grenaisol.cz.

 

Zdroj: Grena

2 komentáře

    • Pavel Podroužek on 19.2.2017 at 19:50

    Odpovědět

    Dobrý den, vlastním 10 ks elektrických akumulačních kamen o výkonu 3 a 4,5 kW. Rozhodl jsem se z těchto kamen odstranit vyžilou minerální tepelnou izolaci, tzv. skelnou vatu, která je již nefunkční a zdravotně nevhodná.
    Na vašich webových stránkách jsem se dočetl, že vyrábíte izolační desky Grenaisol, které se používají v kachlových nebo krbových kamnech jako tepelná izolace.
    Dotaz: Je možné použít izolační desky Grenaisol v elektrických akumulačních kamnech jako tepelnou izolaci za nefunkční tzv. skelnou vatu?
    V případě, že Grenaisol lze v elektrických akumulačních kamnech použít jako tepelná izolace, prosil bych o cenovou nabídku na cca 12 m2 desek Grenaisol 1000 x 610 mm o tloušťce 50 mm a cca 10 m2 desek Grenaisol 800 x 600 mm o tloušťce 50 mm plus vaše speciální lepidlo na spojování desek.

    Prosím, pokud možno, o rychlou odpověď, je-li možné Grenaisol v elektrických akumulačních kamnech použít a cenu.
    Děkuji. Ing. Pavel Podroužek, ředitel Frukolis a.s., provozovna Kardašova Řečice

      • Redakce on 19.2.2017 at 20:11
      • Autor

      Odpovědět

      Hezký den,
      článek, pod nímž jste uvedl svůj komentář, pouze informuje o produktech. Nejrychlejší informaci získáte, když se na společnost Grena obrátíte sám. Kontakty najdete na jejich webových stránkách uvedených v závěru článku.
      Děkujeme za pochopení
      redakce

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.