Jeden svět: Od pondělí v Olomouci práskají bubliny

Stereotypy, polopravdy a předsudky. Nebezpečná lhostejnost, ke které se ubírá každý z nás. Vůči okolnímu světu se uzavíráme do bublin, které propustí pouze malé množství zjednodušených informací. Jeden svět 2015 si klade za cíl prasknout Vaší bublinu, snaží se pomocí dokumentárních filmů ukázat reálný svět, svět kolem nás.

 

Festival Jeden svět - plakát Oficiální zdroj: Jeden svět

V pondělí odstartovat v Olomouci 16. Ročník Mezinárodního filmového festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Pořádá jej Člověk v tísni o.p.s. ve spolupráci s Muzeem umění Olomouc a kinem Metropol. Filmové projekce probíhají od 23. – 28. března.

Místo červených koberců do sálů kráčíte po bublinkových fóliích za doprovodu neustálého praskání. Ostatně folie visí všude kolem, a dokonce jsou i rozdávány pro zábavnější strávení dlouhých reklam. A zajisté jako odreagování. První zahajovací film byl zvolen strategicky – Toto a jeho sestry – neboť téma zabývající se opuštěnými, zanedbanými a chudými dětmi v obležení drog a nemilého rumunského prostředí, je přímo vyhraná loterie. Zvlášť, když po této výhře ještě následuje raut plný laskominek.

 

 

Stop cukru

V úterním programu paradoxně odvysílali svérázný proti-cukrový dokument s názvem Cukr blog propagující sugar free život. Boj člověka s cukrovkou proti cukernému průmyslu hledající alternativní cesty stravování. V následné plodné besedě autorka dokumentu, Andrea Culková, o které i dokument je, odpovídala na dotazy týkající se jejího jídelníčku a přijímala kladné filmové ohlasy. Z dokumentu vyzařovala snaha něco změnit a snaha to opravdu změnit.

Festival Jeden svět: Cukr blog  Foto: Jeden svět, oficiální zdroj

Festival Jeden svět: Cukr blog
Foto: Jeden svět, oficiální zdroj

 

 

Válka, politika atd.

Další filmy se týkaly poněkud žhavých a dosti diskutovaných témat radikálních islamistických skupin a Ukrajiny. Film Bojovníci ze severu režiséři natočili na podkladech svědectví mladého Somálce vypovídajícím o způsobu rekrutování hnutí al-Šabáb v Dánsku. I když byla z mladíkova projevu patrná stylizace, bylo možné si jednoduše vytvořit obrázek, na jaké terče skupiny míří. Na ztracená stvoření, která v ničem nevidí smysl, mají pletky se zákony a touží být uznávanými a někam patřit.

Ukrajinské hlasy mapují osm krátkých příběhů vypovídající o nelehkém roku Ukrajiny. Pro mne samotnou byl nejpozoruhodnější příběh novináře, který podle svého tvrzení pomocí pár řádku na facebooku odstartoval celou revoluci 2013.

Festival Jeden svět: Ukrajinské hlasy  Oficiální zdroj: Jeden svět

Festival Jeden svět: Ukrajinské hlasy
Oficiální zdroj: Jeden svět

 

 

Ještě je čas si prásknout

I když již prásklo mnoho bublin, program olomouckého festivalu Jeden svět stále nekončí. Je pro Vás připraven například snímek o hongkongských studentech bojujících za svobodu, příběh kontroverzního mnicha a jeho „nemocnice duší“ – útočiště pro feťáky, vrahy nebo bezdomovce, svědectví uprchlíka pracujícího v tajném iráckém vojenském komplexu na výrobu chemických zbraní nebo výpovědi operátorů dronů a civilistů, kteří přežili útoky. Po konci každého filmu přichází na řadu debata s odborníky zabývající se daným tématem, kteří poskytují odpovědi na všechny Vaše otázky.

„Jsme přesvědčeni, že je nutné sledovat vývoj, dělat si vlastní názor, být ochoten jej měnit, diskutovat s ostatními a zbavit se přitom svých předsudků. Prasknout si své bubliny!“ sdělují pořadatelé.

Veškeré informace o festivalu dokumentárních filmů Jeden svět najdete na www.jedensvetolomouc.cz

 

Tereza Župová

 

Zdroj: Jeden svět

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.