Travelator: Kde končí virtuální svět a začíná realita?

Retrospektivní snímek režiséra Dušana Miliće ukazuje prostředí uprchlického ghetta, ve kterém se pár kamarádů, teprve mladých kluků, snaží nelegální činností získat peníze. Jejich jedinou a největší zábavou je hraní her, při kterých utíkají do jiného světa, kde se mohou stát někým úplně jiným. Mnohdy ani sami nerozeznávají, kde realita končí a kde začíná. Co se však stane, když se jeden z mladých hráčů ocitne ve velkoměstě, se zbraní v ruce a pokynem zabít? 

Febiofest: Plakát k filmu Travelator Foto: MFF Praha - Febiofest, oficiální zdroj

 

Hlavní hrdina, osmnáctiletý Slav, je vášnivým hráčem akčních her, ve kterých se to vraždami jen hemží. V jedné své oblíbené se ztotožňuje s hlavní postavou, která je pro něj vzorem, a tak se snaží vypadat a chovat jako ona. Slav bydlí se svou vážně nemocnou matkou v uprchlické osadě, kde se zdržuje co nejméně. Snaží se sehnat různou nelegální činností dostatek peněz na její léčbu, čehož si všimne místní mafie. Ta jeho slabosti zneužije a nabídne mu práci nájemného vraha. Jeho úkol by spočíval v zabití člověka, který je v programu na ochranu svědků a momentálně se nachází v Las Vegas. Slav dlouho neváhá a výzvu přijímá. Odlétá tedy do města hazardu a svůj úkol bere jen jako další misi ve hře. Chvíli shromažďuje informace a ve vhodný den zaútočí. Co se však stane? Má mladík šanci uspět v reálném světě, ve kterém se nedá při selhání nic opakovat? To vše se dozvíte ve snímku, který ukazuje pomatení dnešní mladé generace, která si dost často plete virtuální a reálný svět.

Febiofest: Travelator Foto: MFF Praha - Febiofest, oficiální zdroj 

Film Travelator měl velmi zajímavou a aktuální myšlenku, ale zpracování už nebylo tak kvalitní. Občas bylo dost těžké se ve snímku orientovat, protože zde splývala realita s virtuální hrou. Tohoto efektu chtěl režisér pravděpodobně dosáhnout, ale divák musel vynaložit na sledování větší úsilí, protože se scény rychle míhaly a přeskakovaly v čase. I přesto se mi líbilo, že zde byl ukázán zkreslený svět z pohledu mladého hráče a konec filmu byl akčnější.

Film bylo možné zhlédnout v rámci Febiofestu v sekci Balkán.  Na jeho stránkách najdete podrobnější informace o tvůrcích snímku.

 

 

Hodnocení filmu – 65 %

 

Michaela Blaškovičová

Zdroj: Febiofest

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.