Dokument Nezlomené: Osudy tří žen, jež se vzepřely krutému primitivismu třetího světa

Hrdinkami filmu jsou tři ženy, jež dokázaly vzdorovat osudu v zemích, kde je žena i v 21. století otrokem mužů a její práva současně ignorována státním aparátem. Afgánskou lékařku a současnou ministryni zdravotnictví, mladičkou oběť útoku s kyselinou v Indii a aktérku kampaně proti zažehlování prsou v Kamerunu, spojuje síla bojovat proti porušování lidských práv. Tvůrkyně filmu zase spojuje fakt, že jako novinářky, fotografky a dokumentaristky, navštěvují problémové oblasti světa, kde často probíhají válečné konflikty. Domument by měl všem otevřít oči, abychom nedopustili, že i část našeho světa se změní v takto, diplomaticky řečeno, problémovou.

Nezlomené: Ritu - Indie Foto: Nezlomené/Femisphera, oficiální zdroj

Nezlomené: Ritu – Indie
Foto: Nezlomené/Femisphera, oficiální zdroj

 

Film Nezlomené o ženách, které se nenechaly zlomit svým osudem, čeká v nejbližších dnech alternativní distribuce, kromě distribuce na internetu bude uveden také na obrazovce televize Prima ZOOM. Oryakhil je afghánská gynekoložka a ministryně zdravotnictví, která pracovala ve svém oboru již za Tálibánu, kdy ženy pracovat nesměly. Ritu je mladá žena z Indie, kterou v sedmnácti letech polili útočníci kyselinou, protože odmítla návrhy jednoho muže a nyní vede dobročinnou kavárnu pro dívky s obdobným příběhem. Kamerunka Fomuso byla ve svých dvanácti letech svědkem zažehlování prsou své pubertální sestřenice a nyní je ve své zemi hlavní aktérkou kampaně proti této praktice. “Žijeme ve svobodné zemi a cítíme potřebu poukazovat na místa, kde ženy takové štěstí nemají. Každý jeden takový zveřejněný osud, každý film nebo jakýkoliv záznam, jenž na bezpráví v těchto státech poukazuje, má velký smysl,“ vysvětluje Jarmila Štuková.

 

 

Jedna z mála vzdělaných

Oryakhil z Afghánistánu vystudovala medicínu, přestože gramotnost žen dosahuje jen k patnácti procentům. Dnes vede svou nemocnici pro ženy Malalai, kde denně přijme sto pacientek, šíří sexuální osvětu a zároveň je i ministryní v afghánské vládě. „Práce v Afghánistánu byla velkou výzvou, natáčet zejména ženy na veřejnosti je téměř nemožné. Doktorka Oryakhil byla navíc pořád velmi zaměstnaná prací na klinikách a my jsme cítili, že ji nemůžeme žádat o víc než pár hodiny času. Práce pro afghánské ženy byla prostě přednější,“ popisuje Lenka Klicperová.

Nezlomené: MUDr. Oryakhil - Afghánistán Foto: Nezlomené/Femisphera, oficiální zdroj

Nezlomené: MUDr. Oryakhil – Afghánistán
Foto: Nezlomené/Femisphera, oficiální zdroj

 

 

Sama proti pravěku

Najít v Kamerunu někoho, kdo by se zabýval bojem proti zažehlování prsou, nebylo snadné. „Pro místní společnost je zažehlování prsou tabu. Je to věc, o níž se nemluví, vysvětluje Markéta Kutilová. Tradicí zažehlování prsou nažhaveným žulovým kamenem mimo dohled veřejnosti projde jedna třetina dívek v Kamerunu a dalších zemích západní Afriky, mají tak být chráněny proti znásilnění. Přestože dívky absolvují ohavný zákrok denně po dobu zhruba čtyř měsíců, jeho účinek nikdy není dlouhodobý.

Dokumentaristky točily s dívkou Fomuso z města Bamenda, která se této praxi vzepřela a vede v Kamerunu kampaň proti zažehlování prsou. Fenomén zažehlování prsou je v Česku téměř neznámý a pro české diváky je poprvé zdokumentován právě ve filmu Nezlomené. Klicperová, Kutilová, Šilhová a Štuková jsou tak prvními českými novinářkami, které se fenoménem podrobně zabývají.

Nezlomené: Fomuso -Kamerun Foto: Nezlomené/Femisphera, oficiální zdroj

Nezlomené: Fomuso -Kamerun
Foto: Nezlomené/Femisphera, oficiální zdroj

 

 

Znetvořené tělo, čistá mysl

V Indii se režisérky rozhodly zmapovat oběti kyselinových útoků a vybraly si Ritu, která i přes své znetvoření žije aktivním životem. Spolu s dalším postiženými dívkami provozuje v Ágře kavárnu Sheroes, kde tyto ženy pracují a za podpory lidí z celého světa vedou kampaň Stop Acid Attacks. „Projekt kavárny popálených žen sklidil velký úspěch, díky aktivitám Ritu a ostatních je nyní v Indii možné odsoudit útočníky až ke dvaceti letům ve vězení,“ popisuje úspěch odvážných žen Olga Šilhová.

 

 

Nebezpečí pro ty před i za kamerou

Natáčení dokumentu, které trvalo tři roky, bylo díky ztíženým podmínkám v extrémních oblastech náročné i z hlediska omezeného času, který neumožňoval točit jedinou scénu vícekrát nebo jen o minutu déle. „Například pohyb po Kábulu je vždy spojený s rizikem, že se někde odpálí sebevražedný atentátník, nebo že se dostanete do rukou únosců. Všechno se muselo přizpůsobovat bezpečnostním požadavkům,” dodává Jarmila Štuková.

Dokument Nezlomené vznikl za podpory České rozvojové agentury. Střih a dramaturgie je dílem Adama Brothánka, autorem hudby je Robert Jíša.  

 

 

K vidění již ve středu na televiznich obrazovkách

Film je aktuálně možné zhlédnout zdarma na Prima-play.cz, 22. února ve 13.55 hodin na Prima ZOOM a následně od 22. února také na Femisphera.com. Autorky dokumentu Lenka Klicperová, Markéta Kutilová, Olga Šilhová a Jarmila Štuková jsou držitelkami ocenění Czech Press Photo. Lenka Klicperová s Olgou Šilhovou založily občanské sdružení Femisphera, které nyní sdružuje více ženských osobností a zaměřuje se na dokumentování problematiky třetího světa s důrazem na ženská témata.

Více na www.femisphera.com/nezlomene.

 

 

Tvůrčí tým

Námět, režie, scénář: Jarmila Štuková, Olga Šilhová, Markéta Kutilová, Lenka Klicperová

Střih a dramaturgie: Adam Brothánek

Kamera: Jarmila Štuková, Lenka Klicperová, Andrej Štuk, Olga Šilhová

Hudba: Robert Jíša

Nahrála: 33 orchestra

Housle: Mari Yamamoto

Zpěv: Lucie Freiberg

Zvuk: Sleepwalker

Překlad: Barbora Šilhová, Veronika Jeřichová

Titulky a grafika: Martin Zajíček

Spolupracovníci v Afghánistánu, Kamerunu a Indii: Kannagi Khanna, Hárún Omar, Omid Yari, Cyril Fonjong, Manoj Sharma

Postprodukce: Sleepwalkers (zvuk), Magic Lab (obraz a mix)

Stopáž: 55 minut

 

Zdroj: Femisphera

 

 

Douška redakce

Dokument bychom vřele doporučili ke zhlédnutí všem, kteří v teple, pohodlí a ještě dosud i trochu bezpečí civilizovaného světa přemýšlejí a hlavně se zasazují o to, aby středověk či dokonce pravěk okusily i západní ženy a to dokonce přímo na domácí půdě. Pokud chtějí někomu pomoci, tak by své snahy měli zamířit právě k osudem zkoušeným ženám v jejich přirozeném a tolik primitivním nepřátelském prostředí a ne na vítání negramotných budoucích pobíračů sociálních dávek, kteří své, pro kulturního člověka nepřípustné, zvyky a postoje chtějí aplikovat všude, kam vkročí. A co je horší, i u nás už máme případy pár zoufalců mužského pohlaví, jež ovšem nelze nazvat lidmi, ani zvířaty, kteří se jimi inspirovali. Buď nám všem tento dokument dalším varováním.

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.