Dorotheum draží unikátní barokní Atlas světa a první tištěnou českou bibli

Poslední událost sezony má před sebou pražská pobočka jednoho z nejstarších a nejvýznamnějších aukčních domů ve světě – Dorothea. V hotelu Marriott již tuto sobotu, tedy 22. listopadu pořádá exkluzivní dražbu umění a starožitností, v níž nabídne více než 600 předmětů. K největším lákadlům a to jak pro sběratele, tak i věčné snílky, patří Atlas světa z první pol. 18. století, dále kolekce vzácných biblí a starých tisků, ale i bohatá nabídka výtvarného umění v čele s Venuší od Ladislava Sutnara.

 

Atlas světa, 1710 - 1740, J. B. Homann Foto: archiv Dorotheum, oficiální zdroj

Atlas světa, 1710 – 1740, J. B. Homann
Foto: archiv Dorotheum, oficiální zdroj

 

Největší zájem mezi sběrateli patrně vzbudí barokní Atlas světa Johanna Baptisty Homanna, nejproslulejšího kartografa Německa, který v sobě ukrývá 224 kolorovaných map, vedut a plánů významných měst z let 1710 – 1740 s přívazkem Petruse Schenka Theatrum Bellicum. Odhadní cena je stanovena na 1,2 milionu korun, vyvolávat se bude za 700 tisíc korun.

„V případě této dražby můžeme mluvit o vskutku mimořádné události. Takto kvalitní a obsáhlý atlas se na našem trhu s uměním neobjevil už několik desetiletí. Většina starých atlasů se totiž rozebrala na jednotlivé mapy, a ty se dále přeprodávaly zájemcům z různých koutů světa, “ uvádí Mgr. Miroslav Zíka, expert užitého umění společnosti Dorotheum.

Do aukce putuje také Doppelmayerův astronomický Atlas Coelestis z roku 1742 s vyvolávací cenou 220 tisíc korun. Lahůdkou pro sběratele je mapa Itálie sestávající z 30 dílů od barona Baclera (1761 – 1824), která pochází přímo z majetku prince Thurn-Taxise.

Aby vás taková unikátní nabídka oslovila, nemusíte být zrovna sběrateli map, stačí, když ve ve vás dřímá dobrodruh, cestovatel a především snílek. Ostatně, kdo se alespoň v dětství nezasnil nad mapu světa a necestoval prstem do exotických končin, za Šeherezádou, Vinnetouem či nebrázdil modravé plochy map spolu s neviditelnými piráty, nebo se toulal hvězdnou oblohou? A jestli jste měli to štěstí, a podobně jako tehdy já, našli v domácí knihovně atlas a mapy staré sice jen pár desítek let, ale přesto tak rozdílné od současných sterilních kartografických kousků , propadli jste dost možná jejich kouzlu jednou provždy. Jistě, opatrně listovat v klidu domova v takových unikátech, jaké zítra odklepne dražební kladívko některému velmi solventnímu zájemci, se mi asi nikdy nepoštěstí, ale udělá mi radost i to, že jsem se o nich mohla něco dovědět, a že snad zůstanou nadále kompletní, neboť jen tak mají, kromě své finanční hodnoty, i hodnotu historicky výpovědní.

 

I bible byla jednou poprvé

Rovněž z majetku prince Thurn-Taxise pochází dražená první tištěná česká bible 16. století Bible benátská, která vznikla roku 1506 v Benátkách v tiskárně Petra Liechtensteina. Po jejím vzoru se následně tiskly všechny další české bible až do konce 18. století. Vzhledem k tomu, že bible podobně jako sice mnohem méně hodnotné modlitební knížky jsou oblíbeným sběratelským artiklem, o zájemce z této oblasti jistě nebude nouze.

 

Napříč výtvarným spektrem

V oblasti výtvarného umění nezůstává aukční nabídka nijak pozadu. Objevuje se v ní další ze Sutnarových Venuší. Publikovaný a vystavovaný akryl, který prošel restaurováním se bude dražit za 700 tisíc korun.

Ladislav Sutnar - Venuše Foto: archiv Dorotheum, oficiální zdroj

Ladislav Sutnar – Venuše
Foto: archiv Dorotheum, oficiální zdroj

 

Oproti tomu další z umělců, který byl zastoupen v jiné letošní aukci Dorothea, chorvatský malíř Vlaho Bukovac, bude zastoupen olejomalbou nazvanou prostě Zahalená. Pochází z roku 1916, tedy z období, kdy Bukovac už dlouhá léta působil jako profesor na pražské akademii. Dražba tohoto díla začne na částce 500 tisíc korun.

Sázkou na jistotu budou Konvalinky ve džbánku od Václava Špály, který se dlouhodobě drží v popředí zájmu sběratelů umění. Olej z roku 1928 se začne dražit na 280 tisících korunách.

Jak už to v umění chodí, cena umělcova díla stoupá zpravidla až po jeho skonu, když je již jisté, že nic nového nevytvoří a nabídka je tak konečná. Ze stejného důvodu, ale dost možná i pro osobitou poetiku námětů, je stále vyhledávanějším autorem také Kamil Lhoták. V aukci zastoupen drobným olejem JUAN-LES-PINS, z roku 1945, kdy působil ve Skupině 42. Jeho vyvolávací cena činí možná až těžko uvěřitelných 200 tisíc korun. Na aukci však mají i méně movití zájemci o tvorbu známého malíře a grafika.  Dražit se totiž bude i často publikovaná litografie Stroj pouště u hangáru z roku 1971. Vyvolávací cena je 14 tisíc Kč a naopak málo známá lito Pařížské tunely z roku 1948, jejíž cena začíná na ještě sympatičtějších 4 tisících korunách. Patřím také k těm, které Lhotákův úsporný styl oslovuje, navíc mi v souvislosti s jeho jménem vždy vyvstane historka dokládající, že výsledný efekt může být i dílem náhody, kterou tvůrce jen mírně korigoval. Tak tomu bylo i v případě jedné litografie, kdy kamenotiskař Tomáš Svoboda volal Kamilu Lhotákovi, že je vše připraveno k tisku, jenže autorovi se nechtělo z domova a tak pouze svým typickým hláskem zavelel: „Dej tam modrou!“. A rázem jsme tu měli autorovo „modré období“.

Pravdivost důvodu vývoje žádanosti u předchozího tvůrce potvrzují další renomovaní, ale dosud naštěstí žijící tvůrci Karel Demel a JIří Anderle, jejichž obliba i ceny jejich děl stoupají a klesají stejně jako bárka na vlnách. Pokud je máte rádi tak jako já, máte nyní šanci poídit si některou jejich grafiku za mírnou cenu.

Ten, komu z hlavy ještě nevyvětraly zážitky z aktuálních výstav v Praze a Plzni, má možnost vytvořit si svou soukromou minigalerii Josefa Váchala. Na aukci Dorothea se draží jeho satytická Výtvarná kritika z roku 1943, vytvořená kombinovanou technikou akvarelu a tuše. Vyvolávací cena je 40 tisíc korun, dále pak samostatné dřevořezy a nekomletní soubor za počáteční ceny v rozmezí 5 až 7 tisíc korun.

Tomu, kdo dává přednost klasické malbě, ale uvítá její originálnější podobu, bude konvenovat olej/plátno,  olejomalba ve tvaru lunety Kazatel, kterou František Ženíšek vytvořil pro panteon Národního muzea v roce 1898. A mně osobně hned naskakuje tentokrát nostalgická vzpomínka, díky níž se ocitám v kolínské vile své pratety, kde na mě ze zdí nad skleníkem shlížely právě Ženíškovy portréty, které byly barevně o tolik uměřenější než než gejzír barev typických pro slovácký folklór tryskající z rozměrného plátna Joži Úprky nad divanem v hale.

Dalším draženým dílem, které osloví sběratele zaměřené na klasiku, je olej Odpočinek u lesa od ruského impressionisty Nikolaje Bogdanova-Belského za vyvolávací cenu 600 tisíc korun. Typická ukázka autorovy tvorby 20. a 30. let minulého století pochází z české soukromé sbírky a s velkou pravděpodobností jde o obraz, který zazářil na výstavě ruského umění v roce 1931 v Hradci Králové.

Nikolaj Bogdanov-Belský - Odpočinek u lesa Foto: archiv Dorotheum, oficiální zdroj

Nikolaj Bogdanov-Belský – Odpočinek u lesa
Foto: archiv Dorotheum, oficiální zdroj

 

Ti, kdo hledají jistotu osvědčených jmen, najdou v aukčním katalogu Jiřího Koláře, Františka Tichého, Jiřího Trnku či Josefa Sudka.

Podle předpokladů aukčního domu hlavně pro zahraniční sběratele může být atraktivní obraz Bouřící moře od Alexise Hanzena, vnuka slavného krajináře Konstantina Ajvazovského, jehož vyvolávací cena činí 450 tisíc korun.

 

Umění trochu jinak

Sběratelskou raritkou a ukázkou památníku par excellence je položka uvedená v katalogu jako
Bohatě ilustrovaný památník. Částka 70 tisíc korun za památníček s kresbami a malbami od několika desítek předních umělců počátku 2.pol 20 stol. jako byl Vojtěch Sedláček, Cyril Bouda, Josef Lada, Oťas Nejedlý, ale například i s básní vlastnoručně vepsanou Petrem Bezručem, rozhodně není nijak přemrštěná. Je to takový lexikon českého umění „do kapsy“.

 

Nejen výtvarné umění

Své sbírky mohou prostřednictvím aukce rozšířit i sběratelé uměleckého porcelánu, skla, bytových doplňků, zbraní, knih atd.

Praktické informace

Aukce začíná ve 14.00 hod. v Prague Marriott Hotelu, V celnici 8, Praha 1

Více o akci se dočtete a aukční katalog si můžete prohlédnout zde.

 

 

Zuzana Ottová

Zdroj: Dorotheum

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.