Prague Patchwork Meeting: Svět umělecké textilní tvorby už pojedenácté

11. ročník mezinárodní výstavy Prague Patchwork Meeting proběhne 31. března až 2. dubna 2017 již tradičně ve vysočanském čtyřhvězdičkovém Wellness Hotelu Step a jeho Sportcentru. Na ploše téměř 6 tisíc metrů čtverečních ve 4 halách se představí více než 400 autorů, řada z nich s vlastní samostatnou galerií. Vystaveno bude téměř 1 000 kusů autorských quiltů včetně kolekcí poprvé představených ve střední a východní Evropě a několika celosvětových premiér. Třetinu celkové plochy obsadí obchody. V rámci doprovodného programu se návštěvníci budou moci zúčastnit různých workshopů s renomovanými evropskými lektory, a to nejen na téma šití, ale i tisku na látku a kreativního vytváření povrchů. Ve spolupráci s organizátory pro vás i letos připravujeme soutěž o vstupenky. Již brzy ji naleznete na našich stránkách.

Prague Patchwork Meeting 2017: Hyekyung Han - The Sky Foto: PPM, oficiální zdroj

Prague Patchwork Meeting 2017: Hyekyung Han – The Sky
Foto: PPM, oficiální zdroj

 

 

Mezinárodní výstava Prague Patchwork Meeting je největší přehlídkou kombinovaných textilních technik nejen u nás, ale i ve střední a východní Evropě. Rovněž patří mezi světově nejnavštěvovanější textilní výstavy. S návštěvností 6,5 tisíc lidí se řadí na 4.  – 5. místo v Evropě, přičemž její úroveň rok od roku stoupá. Vedoucí postavení v Evropě si drží britský Birmingham s 30 tisíci návštěvníky.Hlavní kolekce zahrnuje téměř 1 000 kusů převážně nástěnných quiltů (moderní tapisérie) z celého světa a výběr autorských prací z České republiky. Obchody v prodejní části nabídnou široký výběr látek, pomůcek, textilních doplňků, šicích strojů, z nichž velkou expozici bude mít na výstavě prostějovská společnost Šicí technika Brother s.r.o., která představí širokou nabídku domácích šicích a vyšívacích strojů v různých cenových relcích, Dále zde budou prodejci osvětlení, korálků, dekorací a barev na textil a nově i sortiment pletacích přízí.

Program doplní i módní přehlídky včetně originálních šperků a bazar zbytků látek a starších odborných knih a časopisů.

Prague Patchwork Meeting 2017: Bella Kaplan - Crains Foto: PPM, oficiální zdroj

Prague Patchwork Meeting 2017: Bella Kaplan – Crains
Foto: PPM, oficiální zdroj

 

 

Do Prahy se sjedou přední světoví autoři a autorky uměleckého quiltu

Světovou premiéru bude mít letošní nejexotičtější vystavovatel – Jižní Korea. Z 27 autorek bude většina osobně přítomna. Mimořádná je i kolekce SAQA sdružující přední umělkyně z Evropy a Blízkého Východu. Z Norska se představí skupina STING, z Izraele Shoshi Rimer a Bella Kaplan. Německé výtvarnice Pia Welsch se do Prahy vrací se sbírkou quiltovaných kimon a neobvyklou instalací interaktivního barevného kruhu. Špičkou evropského art quiltu jsou Holanďanky Hilda van Schaardenburg a Corinna Zambeek.

Téma MUŽI s ojedinělou interaktivní instalací přivážejí Gudrun Heinz a Sarah Schultz. Kolekce K zamyšlení nabízí textilní výpověď několika evropských autorek k problému nadměrného konzumního použití textilií v současné civilizaci.

Milovníky klasiky potěší mistrovské zpracování hedvábí ve srubových quiltech Brigitte Morgenroth i mistrovství ručních sashiko stehů S. Briscoe.

Tradičně jsou prezentovány i charitativní, klubové a výměnné práce. Očekávanou premiéru bude mít nová kolekce s povinným základním materiálem a horkým trendem roku 2017: SAMET.

České uskupení Art Quilt Harbour přináší Stromy v textilním podání, skupina TTT pak novou kolekci věnovanou výročí prusko-rakouské války v roce 1866. Několik tuzemských autorek opět osloví návštěvníky vlastními galeriemi.

Soutěžní kolekce 2017 na téma STRUKTURY a klasické KŘIVKY jsou dotovány hodnotnými cenami a posuzovány zahraniční odbornou porotou.

Pro inspiraci začátečníků je připraveno 15 nejlepších základních dek. Speciální téma Útržky staré Prahy a nový cyklus Orient nabídnou dohromady 100 maloformátových quiltů.

 

Doprovodné kurzy pro pokročilé i začínající laiky

Na mnoha stáncích proběhnou ukázky různých technik a mini kurzy pro začátečníky, workshopy povedou renomované tuzemské i zahraniční textilní autorky. Pro zájemce bude připravena i sítotisková dílna.

Prague Patchwork Meeting 2017: Květa Sudová - anglická deka Foto: PPM, oficiální zdroj

Prague Patchwork Meeting 2017: Květa Sudová – anglická deka
Foto: PPM, oficiální zdroj

 

 

Praktické informace

Termín konání přehlídky Prague Patchwork Meeting je od 31.3. do 2. 4. 2017. Letos je první výstavní den, tj. 31.3. ještě více prodloužena návštěvní doba a to od 12 do 19 hodin, v sobotu 1.4. bude otevřeno od 9.30 do 18 hodin a v neděli 2.4. od 9.30 do 16.30 hodin

Místo konání: ****Wellness Hotel STEP, Malletova 1141, Praha 9

Vstupenky na výstavu budou k dispozici na místě, a to buď jednodenní za 180 Kč nebo třídenní permanentka za 350 Kč.

Více informací včetně aktualit se dozvíte na oficiálních stránkách přehlícky www.praguepatchworkmeeting.com

 

Zdroj: PPM

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.