Mytí rukou: Nejlevnější a nejúčinnější ochrana před chřipkou, žloutenkou a dalšími infekcemi

Nestálé a teplé počasí letošní zimy přeje nejrůznějším virovým onemocněním. Možná i vy teď zrovna bojujete s nepříjemným kašlem, nebo s rýmou a ani netušíte, že na vině mohou být špatně umyté ruce. Jednoznačně tomu je virové hepatitidy, konkrétně u žloutenky typu A, které se dokonce přezdívá nemoc špinavých rukou.

Mytí rukou nás chrání před nemocemi Foto: Adnotam, oficiální zdroj

Podle vědců existuje zhruba 200 různých druhů nachlazení, bolestí v krku a kašle. Lékaři zároveň uvádí, že až 8 z 10 infekcí se přenáší díky nedostatečnému mytí rukou, na kterých tak ulpívají nebezpečné mikroorganismy. Jen pod nehty a na konečcích prstů sídlí tisíce bakterií, se kterými přicházíme každý den do styku. Je proto dobré si vždy uvědomit, že při podání ruky si, kromě pozdravu, předáváte také bakterie.

Možná i vás v televizi pokaždé pobaví pohled na lidi, co si po podání ruky otřou dlaně antibakteriálním ubrouskem nebo gelem. Přitom se díky tomu poměrně účinně brání před přenosem nejrůznějších virů a bakterií,“ vysvětluje Michaela Berzediová, brand manager značky Voux a dodává, že „ve skutečnosti není nutné být až takto důsledný, stačilo by si během dne pravidelně umývat ruce mýdlem, čímž se rázem sníží riziko onemocnění přenesených prostřednictvím rukou až o 66 procent.“ Až se budete zase usmívat nad něčí zdánlivě přehnanou hygienou, vyvolejte si na obrázky z hromadné dopravy. Třeba na do poloviny vyprázdněný vagón metra, který cestující uvolnili ne právě vonícímu bezdomovci či podezřele vyhlížejícímu týpkovi čichajícímu slastně k papírovému sáčku se zcela evidentním obsahem.

Vzpomeňte si na tyto obrázky zejména až budete usedat k jídlu nebo si na ulici koupíte něco z rychlého občerstvení a zejména až budete chtít dát svačinku do špinavých dětských ruček. Mně toto „video“ naskakuje zejména při pohledu na okolí, na kolegy a kolegyně na tiskových konferencích vrhající se rovnou po příchodu na stoly s občerstvením. Sama mám takovou alarmující příhodu s šéfkuchařem Radkem Šubrtem, který se staral o občerstvení na jedné takové tiskovce a osobně chodil mezi přítomnými a nabízel jednohubky. Bez párátka nebo lžičky. Když jsem mu řekla, že si nedám, že jsem si nestihla umýt ruce, obořil se na mě, že jsou to snad moje ruce, tak čeho se štítím. Nu, pokud mají ti, kteří připravují pokrmy takovéto názory, pak nás vlastní mytí rukou před infekcí neochrání.

 

Na co se často zapomíná?

Nebezpečná je právě veřejná doprava, madla na pojízdných schodech, kliky na dveřích veřejných budov nebo držadla nákupních vozíčků či manipulace s penězi. To jsou nejčastější místa, kde bývá největší koncentrace virů a bakterií. Úplný ráj pro bakterie a viry pak tvoří počítačové myši a klávesnice, telefony, ale i vodovodní kohoutky. Měli byste si umýt ruce pokaždé, když se vysmrkáte, kýchnete, zakašlete nebo použijete toaletu. A to nejen kvůli sobě, ale i z ohleduplnosti k druhým. Až někdy potkáte japonskou výpravu a v ní bude několik lidí s rouškami přes obličej, nedívejte se na ně jako na rozmazlené citlivky. Oni totiž jimi ve většině případů nechrání sebe, ale okolí. Roušku si nasazují při nachlazení nebo viróze, aby nešířili viry na ostatní.

Tekoucí voda pomáhá, ale vodovorní baterie je rovněž zdrojem bakterií Foto: Adnotam, oficiální zdroj

 

Jen dvě třetiny lidí si po použití toalety pokaždé umyjí ruce

Z opakovaných průzkumů vyplývá, že po kýchnutí nebo zakašlání si ruce neumyje 37 procent dotázaných. Zcela alarmujícím zjištěním však je, že celá třetina lidí si po použití toalety nemyje ruce zcela pravidelně a automaticky! Proč? Máme špatné hygienické návyky, shodují se odborníci.

Přitom umýt si ruce je rozhodně nejlevnější způsob prevence před nepříjemným onemocněním. A ruku na srdce, opravdu dodržujete správnou frekvenci myti rukou? „Ruce bychom si měli mýt nejen, pokud jsou viditelně špinavé, po příchodu z venku, před jídlem, po použití toalety, smrkání a podobně, ale i tehdy, pokud sáhneme do peněženky, na počítačovou klávesnici, podáme někomu ruku, nebo například vezmeme za kliku v cizí kanceláři,“ radí Michaela Berzediová, brand manager značky Voux.

 

Mýdlo ideálně tekuté a ručník z papíru

Ruce bychom si měli vždy umývat pod tekoucí vodou, mydlit je alespoň deset sekund a poté důkladně opláchnout. Nesmíme zapomínat na prostor mezi prsty, pod nehty, bříška prstů, dlaně a hřbety rukou. Pro osušení je vhodnější používat papírové ručníky, ve kterých se na rozdíl od textilních neusazují bakterie. Dokonce bychom měli s jejich asistencí zavírat i vodovodní kohoutky, které jsou také plné bakterií.

Tekuté mýdlo značky Voux Foto: Voux, oficiální zdroj

 

Zuzana Ottová

 

Zdroj: Palmagroup.eu

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.