Jak vnímáme svět

O existenci lidí, předmětů, barev, zvuků, vůní, o velikosti prostoru a vlastně čehokoli v našem okolí bychom neměli tušení, kdybychom nebyli vybaveni smyslovými orgány. Když některý selže, kvalita života, ale i bezpečnost člověka se úměrně problému snižuje. Moderní věda si už naštěstí dokáže s leckterou vadou poradit a odstraní překážku, která člověku brání plnohodnotně vnímat svět kolem sebe.

Oko - centrum zraku Foto: guideline, oficiální zdroj

Zrak, sluch, hmat, čich a chuť je pět smyslů, díky kterým vnímáme barvy a světlo, tóny, šelesty a zvuky, teplo, chlad, bolest, ale také svou polohu, vůně a chutě. Ale není to vždy tak jednoduché, na mnoha našich vjemech se může podílet i několik smyslů dohromady. Naše smysly nepřetržitě poskytují velké množství informací, které mozek okamžitě zpracovává, takže máme k dispozici obraz světa kolem, který nás stimuluje k řadě různých reakcí.

Smyslové orgány jsou dokonale propracovaným systémem, za životně nejdůležitější se považují zrak a sluch, poškození či dokonce ztráta kteréhokoli z nich citelně změní kvalitu života. Chuť a čich se za tak důležité nepovažují, ale i jejich ztráta život člověka do určité míry nepříjemně ovlivňuje.

 

Nejdůležitější je zrak

Díky tomuto smyslu vnímáme až tři čtvrtiny podnětů z našeho okolí. Zrakem vnímáme světlo, jeho intenzitu a barvu, což nám umožňuje rozeznávat tvary, velikost, prostorové uspořádání, vzdálenost a také jakýkoli pohyb. Proto slepota a zhoršené vidění tak významně ovlivňuje život člověka.

K nejčastějším poruchám patří dioptrické vady jako je krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, vetchozrakost apod. K vážnějším očním problémům patří i poruchy barevného vidění, šeroslepost, onemocnění rohovky a také šedý a zelený zákal, defekty sítnice či různé genetické vady. Zrak však může být poškozen také úrazem, což může způsobit nejen poruchy zraku, ale také jeho dočasnou či trvalou ztrátu. I když moderní věda stále přináší nová převratná řešení, nelze zatím ve většině případů slepotu a ztrátu zraku vyléčit. S úspěchem lze však odstranit řadu očních vad, a to jak optickými pomůckami (brýle a kontaktní čočky), tak i ambulantními laserovými operacemi či klasickými chirurgickými zákroky, při kterých lze dokonce nahradit rohovku či oční čočku.

K velmi oblíbeným zákrokům dnes patří ambulantní laserové operace, zejména moderní způsob léčby dioptrií femtosekundovým laserem bez použití jakýchkoli ostrých nebo řezných nástrojů. Nejnovější metodou odstranění dioptrie tzv. NeoSMILE 3D. Hlavními přednostmi této metody jsou šetrnost a bezpečnost. Zákrok má pro pacientovo zdraví řadu výhod. Neporuší celistvost rohovky, jen nepatrně naruší slzný film a místo se rychle hojí. Metoda NeoSMILE 3D je určena pro odstranění krátkozrakosti a lze jí odstranit i vyšší počet dioptrií. Jedná se o ideální řešení pro fyzicky aktivní jedince se stabilní dioptrickou vadou a s vyššími dioptriemi do dálky (od mínus 3 do mínus 10) nebo s astigmatismem.

 

Nejdůležitější smysl – sluch

Tento smysl je považován za druhý nejdůležitější, umožňuje vnímat zvuky, rozlišovat a reagovat na různé zvukové signály a také se dorozumívat. Příčinou poruch sluchu mohou být genetické faktory, vrozené vady, onemocnění či úraz. Pozvolná ztráta sluchu ale často souvisí se stárnutím – muži postupně ztrácí sluch již od třiceti let, ženy až později (45 let). Ale nezanedbatelné je také poškození sluchu vlivem např. výbuchu či výstřelu v bezprostřední blízkosti nebo poslechem příliš hlasité hudby. Řešením jsou dnes různá naslouchátka a také elektronické implantáty, které v mnoha případech fungují jako funkční smyslová náhrada a navrací lidem sluch.

 

Čich a chuť

Za nejméně důležitý smysl je považován čich, přitom nás ale přímo a velmi rychle informuje o kvalitě ovzduší, umožňuje vnímat pachy a vůně okolí, které mohou být velmi důležitým zdrojem informací. Díky němu dokážeme rozeznat více než 10 000 rozdílných vůní. Hlavními orgány chuti jsou chuťové pohárky umístěné na povrchu jazyka a rozlišují čtyři základní chutě – hořké, kyselé, slané a sladké. Chuť je důležitá pro činnost trávicího ústrojí a reflexní vyměšování trávicích šťáv a slin. Vnímání chutí však úzce souvisí i s čichem, to poznáte sami, když si při jídle ucpete nos, a můžete si i zakrýt oči (i ty zde hrají také svou roli). V důsledku propojení čichu a chuti můžeme mít také např. při rýmě pocit, že je jídlo bez chuti.

Ztráta čichu nebo jeho oslabení může být způsobena onemocněním (dočasně při nachlazení, rýmě, alergii), ale také chemickými látkami, úrazem apod. Léčba spočívá v podávání léků, vitaminů apod., ve složitějších případech se přistupuje k chirurgickému zákroku. Neexistuje však žádná náhrada, která by pomohla trvalou ztrátu čichu vyřešit.

 

Hmat

Čidla tohoto smyslu se nacházejí na povrchu celého těla, nejsou však rovnoměrně rozmístěná – nejvíc jich mají např. konečky prstů, dlaně, jazyk, rty. Umožňují nám rozpoznat velké množství vjemů – jaký je povrch předmětů, teplota, zprostředkují nám pocity tlaku, doteku, bolesti, která je důležitá pro naši bezpečnost a ochranu neboť nás stimuluje k reakci – úniku, změně polohy apod. Hmat zhoršují zejména různá onemocnění postihující nervový systém a také úrazy – popáleniny, poleptání kůže apod., která poškozující místní zakončení kožních nervů. Lidská kůže má velkou regenerační schopnost, takže řadu poškození dokáže po určité době sama napravit, při velkém poškození ji však zatím, právě pro velký počet nervových buněk, žádná umělá kůže nemůže nahradit.

 

 Zdroj: guideline

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.