Maxipes Fík slaví jubileum

A není na to sám. V pražské Galerii Villa Pellé právě běží výstava Divoké narozeniny Maxipsa Fíka aneb Jiří Šalamoun dětem pořádaná právě k příležitosti Fíkových čtyřicátin. Společnost mu budou dělat také originály ilustrací ke knihám Poslední Mohykán, Hobit, Pan Tau, Tracyho tygr nebo loutkovým hrám. Filmové příznivce pak jistě potěší kolekce Šalamounových filmových plakátů.

Maxipes Fík Obrázek: Galerie Villa Pellé, oficiální zdroj

Maxipes Fík Obrázek: Galerie Villa Pellé, oficiální zdroj

 

Pro Jiřího Šalamouna je svět knih, snů i každodenní reality celoživotní a nevyčerpatelnou studnicí inspirace. Pokud řekneme jméno Elster, nejspíše nikomu nic neřekne. Bylo to však jméno bobtaila, anglického ovčáckého psa, který k Šalamounovým doputoval ze Švédska, a stal se inspirací a předlohou ke ztvárnění postavy Maxipsa Fíka, stvořeného spisovatelem Rudolfem Čechurou. Šalamoun však sám dobrácké psisko nijak neupřednostňuje a uvádí, že vždy měl nejvíc rád právě tu postavu, která byla rozkreslena na jeho pracovním stole.

Výstavu bude po celou dobu provázet bohatý doprovodný program, zahrnující komentované prohlídky s kurátorem PhDr. Janem Rousem a grafikem a scénografem výstavy Lubošem Drtinou, přednášky a besedy o osobnosti a díle Jiřího Šalamouna, animační programy a tvůrčí dílny. Pro návštěvníky výstavy budou pak jistě velkým lákadlem hravé nedělní Mumraje, aneb tvůrčí odpoledne v zahradě pro rodiče s dětmi s účastí zajímavých hostů, kde bude možné si vytvořit leporelo, tahacího panáka, maxipuzzle či maxikomiks, ale také pohovořit o životě s Josefem Dvořákem nebo si nazout vlastní skákací boty.

Výstava Šalamoun dětem aneb Divoké narozeniny Maxipsa Fíka potrvá do 12. července 2016. Více informací včetně detailů o doprovodném programu najdete na odkazu www.salamoundetem.cz.

 

Zdroj: Galerie Villa Pellé

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.