Letenské Venuše

Na počátku byla nikoliv mýtická pramáti Eva, ale žena z masa a kostí, která svými lepými tvary probudila v našem dávném paleolitickém prapředkovi umělecké sklony. Ano, mluvíme o sošce bohyně plodnosti, známé jako Věstonická venuše, která je dosud nejstarší nalezenou keramickou plastikou na světě. Ta inspirovala nejprve studentku VŠUP Janu Kábrtovou k vytvoření originálně designovaných porcelánových venuší v rámci klauzurního zadání Suvenýr. Při přípravě její výstavy se fenoménem sošky nechala inspirovat majitelka výstavního prostoru a současně designového obchodu Helena Dařbujánová a pojala ji jako oslavu přirozené ženské krásy, skutečných ženských tvarů.

Letenská Venuše v podání Pavly Radostové objektivem Ladislava Babuščáka Foto: Ladislav Babuščák/Helena Dařbujánová, oficiální zdroj

Letenská Venuše v podání Pavly Radostové objektivem Ladislava Babuščáka
Foto: Ladislav Babuščák/Helena Dařbujánová, oficiální zdroj

 

Projekt Letenské Venuše tak spojuje porcelánové sošky Jany Kábrtové s reálnou podobou současné venuše, jejíž „božské atributy“ svým fotoaparátem zachytil Ladislav Babuščák. Jako jediný muž mezi „venušemi“ nebyl vybrán náhodou, vnesl do zvěčnění nenahraditelný mužský pohled. Jako správná perfekcionalistka dotáhla Helena Dařbujánová prezentaci venuší do posledního detailu – víno, kterým se připíjelo na vernisáži na úspěch výstavy neslo, jak už asi tušíte, jméno této bohyně.a na vinětě i její zobrazení. Pochází z moravského Vinařství Machovec, jež se stalo i jedním ze sponzorů akce.

Venuše z Vinařství Machovec Foto: e-Newspeak

Venuše z Vinařství Machovec
Foto: e-Newspeak

 

Holky z porcelánu

Hlavními hrdinkami výstavy jsou venuše naprosto totožných tvarů jakými oplývá slavný originál, jen se jim dostalo ušlechtilejšího materiálu a veselých, lehce provokativních oblečků. Své venuše navrhla Jana Kábrtová ze sněhově bílého porcelánu a každou zdobí modré krajkové negližé, ovšem co soška to jiný typ.

Jana Kábrtová: Venuše Foto: e-Newspeak

 

Vystaveny jsou i další variace na Věstonickou venuši, jež si z originálu vzaly pouze základní siluetu „přesýpacích hodin“ a typickou podlouhlou hlavu. Sošky – vázy jsou o poznání vyšší a liší se i povrchovou úpravou.

Jana Kábrtová: Venuše Foto: e-Newspeak

 

Holky krev a mlíko

Jakou pokožku asi měla pradávná modelka se už nedovíme, ale jistě neoplývala alabastrovou pletí, kterou evokují právě její porcelánové pokračovatelky. Tou se ovšem může pochlubit ona Letenská Venuše – Pavla Radostová, která se nakonec jako jediná z oslovených potenciálních Venuší nebála nechat zvěčnit pouze cudně přizahalena speciálně pro tento účel navrženými šaty zdůrazňujícími božskou postavu. Jejich autorkou je Kristýna Javůrková, která aktuálně otevírá svůj obchod hned přes ulici, takže venuše bude mít po celou dobu trvání výstavy stále na očích. Poslední „Venuší“, tentokrát prachatickou, je zpěvačka Martina Pivoňková, jejíž písničky doprovodily vernisáž. Netřeba dodávat, že i ona je reprezentantkou plných ženských tvarů.

Prachatická zpěvačka Martina Pivoňková Foto: e-Newspeak

Prachatická „Venuše“ – zpěvačka Martina Pivoňková
Foto: e-Newspeak

 

 

Inspirace oběma směry

Pokud Jana Kábrtová šla pro inspiraci do pravěku a následně ji přetavila tak, aby promlouvala současností, pak Helena Dařbujánová chtěla skrze dávnou bohyni plodnosti, dnešními slovy ikonu ženství, ukázat všem současným ženám, že není důvod se trápit dietami, že se mají mít rády takové jaké jsou, protože krása je relativní a požadavky společnosti na ní se mění rychleji než by se mohlo zdát.

Letenská Venuše v podání Pavly Radostové objektivem Ladislava Babuščáka Foto: e-Newspeak

Letenská Venuše v podání Pavly Radostové objektivem Ladislava Babuščáka
Foto: e-Newspeak

 

 

Návrat poezie do života skrze design

Motto, jež zdobí výlohu letenského obchodu Heleny Dařbujánové namísto nápisu, vyjadřuje tvůrčí přístup jeho majitelky a současně autorky nabízeného designového nábytku. Ta svou filozofii ještě upřesňuje: „Chtěla bych, aby designový nábytek nepromlouval jen z pozice materiálu, funkčnosti, ale vyjadřoval i pocity, myšlenky autora.“ Zhmotněnou filozofickou studií je však nejen nabízený nábytek, ale i další umělecké a kulturní počiny, jež se v prostorách netradičního obchodu odehrávají. Taková je i aktuální výstava Letenské Venuše, která je zde k vidění do 15. října.

Helena Dařbujánová Foto: e-Newspeak

Helena Dařbujánová
Foto: e-Newspeak

 Více si o obchodě Heleny Dařbujánové můžete přečíst v článku Designový obchod Heleny Dařbujánové: Nejen dámský budoár.

 

Designbok se blíží

Helena Dařbujánová je pravidelnou vystavovatelkou na Designbloku. Letos na něm představí své známé makronky s originálními potahy z vietnamských látek. Projekt má symbolizovat propojení evropské a východní kultury, jež přirozeně vzniká při integraci vietnamské komunity do českého prostředí.

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.