Jubilující Struny podzimu zahájí energická mallorská zpěvačka Buika

Fascinující mix jazzu, flamenka, popu, soulu i afrických rytmů zažijí návštěvníci slavnostního zahajovacího koncertu letos dvacetiletých Strun podzimu 5. října ve Státní opeře. Živelná mallorská zpěvačka Buika s naprosto specifickým hlasem v Praze odstartuje světové turné k novému CD Vivir sin miedo (Žít bez strachu), které oficiálně vyjde 16. října.

Struny podzimu: Buika Foto: Struny podzimu, oficiální zdroj

 

V albu Buika mísí všechny své zkušenosti, city, vášně i rytmy, které se díky cestám po celém světě v posledním desetiletí staly součástí jejího naturelu: „Bude to parádní věc, ale radši nechoďte, pokud nemáte rádi překvapení. Obávám se, že vždycky budu dělat divokou hudbu,“ naoko varuje Buika.

Oblíbenkyně Pedra Almodóvara, která je nejčastěji typově přirovnávána k Nině Simone nebo Billie Holiday, svým úžasně syrovým projevem a nenapodobitelným hlasem okouzluje posluchače po celém světě. Za předchozí nahrávku La Noche Más Larga si vysloužila nominaci na Grammy. „Po portugalské Marize představujeme českému publiku další výjimečnou osobnost současného hudebního světa. Žánrová nezařaditelnost, bezbřehá svoboda projevu i objevování zcela nových hudebních světů jdou v duchu s krédem Strun podzimu,“ vysvětluje Marek Vrabec, umělecký ředitel festivalu Struny podzimu.

Buiku doprovodí šestičlenná kapela: klavírista Glenvin Scott, hráč na cajón Ramon Porrina, bubeník Kristoffer Sonne, baskytarista Sven Lindvall, kytarista Ahmed King a flétnistka Erin Corine Johnson.

Buika je skutečně ztělesněním dnešní doby, která si bere to dobré z tradice, ale absolutně netrvá na jejím ortodoxním kopírování. „Její aranžmá jsou probarvena doteky flamenka a v momentech, kdy její písně projasní radostná atmosféra, pustí do nich rytmy afrolatinského jazzu. Umí zazpívat uhrančivé arabesky i vířivé improvizace flamenka nebo se proletět popovou melodií či spustit scat s jásavým nádechem swingu,“ uvedly před časem The New York Times. Talent Buiky je jako fascinující přírodní úkaz. Když byla malá, vyhodili ji prý z kostela se slovy, že zpívá ošklivě jako pes. Nedala se, svůj přirozený dar autentického „prazpěvu“ umanutě pěstovala celé dětství, obklopená drsným flamenkem a sbírkou desek své matky.

Dnes je z ní světová hvězda, která píše hudbu i básně. Žije v Miami a spolupracuje s nejslavnějšími hudebníky planety (například Chavela Vargas, Pat Metheny, Chick Corea, Charles Aznavour nebo Nelly Furtado). Její hudbu si do svého filmu Kůže, kterou nosím (La piel que habito) vybral oscarový Pedro Almodóvar. V roce 2001 debutovala albem Mestizüo, které následovalo CD Buika (2005) a trilogie produkovaná Javierem Limonem. Deskou En Mi Piel (2008), jakousi antologií svých zásadních písní, uzavřela jednu životní kapitolu, aby v roce 2013 načala novou etapu sedmým albem La Noche Más Larga (Má nejdelší noc).

 

Gratulanti Strun

Až do 18. listopadu budou Struny podzimu oslavovat dvě dekády bohatého koncertního života napříč nejrůznějšími žánry ve společnosti výsostných gratulantů na pódiích. Hned v pátek 9. října se uskuteční mimořádné první koncertní uvedení hudby Zdeňka Lišky k filmu Marketa Lazarová.

Na Struny podzimu se vrátí zahraniční hosté, jejichž koncerty z předchozích let patří k nezapomenutelným festivalovým milníkům. Přijede houslista Gil Shaham, kontratenor Philippe Jaroussky, jazzový pianista Jason Moran, vokální skupina A Filetta či jazzová diva Cassandra Wilson. Struny podzimu věrni svému krédu „zážitek z objevování“ představí kontroverzního varhaníka třetího tisíciletí Camerona Carpentera či Davida Langa ve společnosti souboru Theatre of Voices a Paula Hilliera. V rámci série Spotlight uvedou mladou naději britského jazzu a soulu, zpěvačku Zaru McFarlane.

 

 

Program Strun podzimu

5. října – Státní opera
Buika

9. října – Forum Karlín        
Zdeněk Liška: Markéta Lazarová (Radek Baborák, Martinů Voices)

12. října – Národní památník na Vítkově         
Paul Hillier & Theatre of Voices
David Lang uvádí STIMMUNG

16. – 18. října – Minor, Novoměstská radnice    
Struny dětem

20. října – České muzeum hudby    
A Filetta & Fadia Tomb El-Hage

25. října – Forum Karlín        
Cameron Carpenter
Cameron Carpenter uvádí KATT

1. listopadu – divadlo ABC        
SPOTLIGHT – Zara McFarlane

2. listopadu – Velký sál Lucerny     
Jason Moran
Jason Moran uvádí FATS WALLER DANCE PARTY

8. listopadu – Rudolfinum        
Gil Shaham & Sejong Soloists

11. listopadu – Pražský hrad     
Philippe Jaroussky & Jérôme Ducros

18. listopadu – Velký sál Lucerny    
Cassandra Wilson

 

Struny podzimu on-line

Detailní informace o koncertech, rádio Struny podzimu, videoukázky: www.strunypodzimu.cz 

Aktuální informace z festivalového dění: www.facebook.com/strunypodzimu a twitter.com/StrunyPodzimu

Videa z vybraných koncertů: www.youtube.com/user/Strunypodzimu 

 

 

Zdroj: Struny podzimu

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.