Jak si vychutnat kávu všemi smysly

Kávu pijeme zejména kvůli jejím povzbuzujícím účinkům. Zkuste se podívat na tento nápoj jinýma očima. Nebo ještě lépe, udělejte si z pití kávy požitkářský rituál, při kterém ji pokaždé budete vnímat všemi smysly. O několik tipů k zprostředkování pravému zážitku se s vámi podělí Luboš Martínek, šéfbarista sítě kaváren CrossCafe.

jak-vychutnat-kavu_crosscafe

 

Kávu vnímejte očima i hmatem

Nepřipravujte se o zrakový vjem a zapomeňte na instantní kávu z otlučeného hrnečku, který jste dostali loni pod stromeček. Zajděte raději do kavárny, kde si kávu vychutnáte i pohledem. Každý nápoj má svou specifickou pěnu a barevné rozhraní. Již na první pohled vás takto připravená káva potěší a navnadí na jedinečný zážitek. Oku lahodí i stylový šálek, který odpovídá danému typu kávy a příjemně se drží.

 

Kávové aroma nic nepřekoná

Jeden z hlavních smyslových vjemů, před samotným ochutnáním kávy, je nepochybně čich. „Většina druhů kávy disponuje kromě kávového aroma ještě dalšími vůněmi. Pokud si pořádně přivoníte, často ucítíte čokoládu, lékořici, skořici či hřebíček. Výjimkou však nejsou ani dřevité, máslové, ovocné či květinové nádechy káv. Nebojte se nasát atmosféru kávy, stojí to za to,“ doporučuje Luboš Martínek.

 

Podlehněte chuti

Nyní přichází na řadu kýžený okamžik, kdy se kávy po předchozích vjemech konečně napijete. Zde můžete zažít ohňostroj chutí. „První doušek kávy je stěžejní. Nechte ji pozvolna rozplynout v ústech a užijte si všechny fáze její chuti až dokonce. Dominantními chutěmi kávy jsou hořkost a nakyslost, které vnímáte okrajem jazyka. Pokud kávu osladíte, zapojíte chuťové pohárky na špičce jazyka. Další specifické chutě pak přicházejí s polknutím kávy a vše se postupně skládá v charakteristický chuťový profil,“ popisuje šéfbarista Luboš Martínek.

 

 

Reflexům neporučíte

A sluch? Ano i ten sem patří. Navnadí vás i samotná příprava nápoje. Bude stačit zvuk kávovaru, horké vody tekoucí do šálku či cinknutí lžičky. Neodolatelná chuť se dostaví vzápětí.

 

Zdroj: CrossCafe

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.