Na kávu k Madoně

Atraktivní podniky s kvalitní nabídkou už nejsou výsadou velkých měst. Důkazem je i českobrodská kavárna U Madony s neopakovatelnou atmosférou, domácím prostředím, prvotřídní nabídkou káv, čajů, zákusků i dalších pokušení pro mlsné jazýčky všech věkových kategorií. To vše doplněné pravidelnými kulturními večery.

kavarna-u-madony

Jen pár kroků od náměstí Arnošta z Pardubic v prostorách středověkého měšťanského domu, do něhož se vstupuje z miniaturního, ale s invencí zrekonstruovaného dvorku, vytvořili majitelé obdaření stejnou měrou fantazií i smyslem pro praktičnost a pohodlí svých zákazníků včetně těch nejmenších, prostředí kam se každý, kdo tu jednou poseděl, bude jistě rád vracet.

I když to pravděpodobně vyznívá jako glorifikující reklama, jde skutečně pouze o vyjádření opakovaného osobního zážitku několika spřízněných kavárenských povalečů, které jen tak nějaký podnik nenadchne.

 

Kvalita na prvním místě

Kavárna je místem, od něhož se očekává, že si zde přijdou na své v první řadě chuťové pohárky. V případě „Madony“ si to myslí i její majitelé, kteří se rozhodli nejít cestou běžné konfekce, ale nabídnout hostům skutečnou kvalitu. Podávané espresso, ristretto, lungo, doppio, espresso latte macchiato, cappuccino, café latte, vídeňská káva či frappé jsou připravovány z jednodruhových káv Fair Trade z pražírny Mamacoffee, jejichž sortiment majitelé čas od času obměňují. Alternativou je pak espresso bez kofeinu. Rovněž nabízené kakao je zde se značkou Fair Trade.

Čajová nabídka obsahuje velkolistý bio čaj, ať už japonský extrémně zelený či jasmínový, indický černý, ceylonský černý s bergamotem, čínský bílý s plátky růží či osvěžující mátový nebo ovocný. Opět jako alternativa je k dispozici bio červený čaj bez kofeinu – rooibos.

Z nealkoholických nápojů je k mání, kromě klasického výběru, i limonáda bez umělých sladidel, mošty atd. Mezi zákusky nechybí dorty domácí provenience. Tradiční cukrářské menu doplňují zeleninové polévky, toasty apod.

 

Pro všechny smysly, dětské nevyjímaje

Současně s chuťovými a čichovými vjemy pocházejícími z dobré kávy, čokolády, kakaa, dortů atd. přichází i zrakový zážitek z elegantního interiéru, který je zároveň jednou velkou hádankou: „Co je tu původní, co bylo přidáno?“ Možná to byly původní sklepy z období vrcholného středověku, co majitelům vnuklo myšlenku pojmout interiér kavárny ve středověkém stylu. Bytelné trámy, kamenné portály a parapety, gotické okno mezi oběma místnostmi či jen jednotlivé kameny vystupující z omítnutých zdí vyvolávají otázku, kde se tu vzaly? Obdobně je tomu s jen málo zřetelnou freskou Madony, která nachytá i zkušenější výtvarné oko. To, co se tváří jako pod přemalbami nalezená a zrestaurovaná historická freska je práce zcela současná. Kamenné doplňky pak pocházejí z nejrůznější bouraček nebo si je nechali majitelé vyrobit na zakázku. Atmosféru o pár století nazpátek navozují také kované lustry navržené majitelkou.

Sympatické je, že interiér není otrocky řešen kompletně alá středověk, který by kavárně propůjčil vzhled skanzenu nebo krčmy. Nábytkové vybavení tak hosty přenese do zlatého věku kaváren, kdy se u kulatých stolků posedávalo na pohodlných thonetkách. Retro je dotažené do konce i archaickým pultovým mrazákem. Jedinou výtku je možné mít k oknům. Takovýto interiér by si zasloužil repliky historických kastlových oken.

kavarna-u-madony_keramika2a

Malá prodejní galerie keramiky poskytne potěchu zraku i hmatu. Předposlední ze smyslů tu dokonale využijí děti, pro něž je připraven hrací koutek v kavárně i malé hřiště na zahradě, kde mohou u zahradních stolků posedět i rodiče a mít tak ratolesti stále pod dohledem.

 

Duševní menu

Aby ani duševno nestrádalo, je možné si tu půjčit a přečíst noviny či knihu z příruční knihovničky nebo využít WI-FI a připojit se k internetu.

Součástí kavárenských aktivit jsou i výstavy nebo večerní akce. Jednou z nich je například cyklus “Večery poezie”, na nichž postupně zazní poezie od 18. století př. Kristem do 10. století našeho letopočtu. 16. dubna od 19 hod. to budou Zpěvy staré Číny v podání pana Rudolfa Kvíze. Spoluúčinkovat bude paní Klára Štěpánová. Autorem hudební nahrávky je pan Vlastimil Matoušek.

 

 

Kde kavárnu najdete

Suvorovova 58, Český Brod

http://kavarna-umadony.cz

 

Text: Zuzana Ottová

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.