Fler Offline 2017: Co bylo k vidění na Balabence

Kreativní svět Fler, jenž je největšmí českým online portálem nabízejícím produkty rukodělné výroby se pro jediný víkend v roce zhmotnil a představil naživo výrobky i jejich tvůrce na prodejní akci konané 4. a 5. března v Halle C na pražské Balabence. Zakoupit bylo možné originální módu pro dospělé i děti, bižuterii a šperky, kabelky a pásky, hračky, obrázky, drobný nábytek, bytové a zahradní doplňky, lampy, keramiku a porcelán, psací a papírenské potřeby, výrobky z oblasti gastro a kosmetiky i nejrůznější dárečky pro radost.

Fler Offline: nabídka Adelaide design Foto: e-Newspeak

Fler Offline: nabídka Adelaide design
Foto: e-Newspeak

 

Dvě patra Haly C byla naplněna stánky, ale i zájemci o koupi. Neděle prý byla volnější, otázkou je, jaká byla ještě nabídka. Už tři hodiny po otevření měli někteří prodejci rozdány vizitky ve stovkových nákladech, protože mnozí návštěvníci si přišli zboží prohlédnout v reálu s tím, že si ho objednají přes internet. A dost možná leckomu nedošlo, že bude muset platit také reálnými penězi nikoliv kartou. Tato možnost byla ojedinělá, což rozhodně nelze mít nikomu za zlé. Vždyť placení bankovkami a mincemi je jednou z mála svobod, které ještě máme. Nákup offline byl navíc výhodný, vzhledem k tomu, že odpadla platba za poštovné, ale ceny byly u většiny výrobků nižší než při online nákupu. Dalo se i smlouvat.

 

 

Móda tradičnější i pro odvážné

Šaty, sukně, halenky či trička bývají na všech handmade výstavach a prodejních akcí jednou z nepřehlénutelných položek. Elegantní a pohodlnou zejména úpletovou módu nabízela značka la déesse.

Zejména originálními grafickými potisky látek a tričky s motivem už z oblasti umělecké grafiky s až Leonardovským nádechem zaujala MonaRosa.

Fler Offline: MonaRosa Foto: e-Newspeak

 

Velký ohlas sklidila tabulková trička. Slogan: „Co na srdci, to na tričku“ byl doslovný, neboť každé tričko mělo aplikovanou tabulku, na níž je možné napsat křídou vzkaz. Nabízela je značka Natyris za 850 Kč.

Fler Offline: Natyris Foto: e-Newspeak

 

Extravagantní kolekce od Adelaide design matky a dcery Urbanových obohatily šatníky odvážnějších návštěvnic a návštěvníků. Výrazné motivy i rozevlété střihy je třeba vhodně doplňovat střídmějšími kousky. Kdo si netroufne na oblečení často s rozmarnými a humornými obrázky, může si je vnést domů formou ozdobeného drobného nábytku.

Fler Offline: Adelaide design Foto: e-Newspeak

 

 

Cingrlata, kam se oko podívá

Největší zastoupení měly na akci dozajista originální šperky i neméně originální bižuterie, od plastových a dřevěných korálů po steampunkové variace.

Jednou z prodávajících byla Markéta Javorová, jenž tvoří něžné textilní šperky pod značkou mima-paint. Náhrdelníku z kvítků hortenzií nebo náušnicím coby drobounkým ptáčkům, kteří budou cvrlikat nositelce přímo do ouška, šlo jen ztěží odolat. Ceny v nejčastějším rozmezí 300 až 500 korun k tomu rovněž sváděly.

Fler Offline: mima-paint Foto: e-Newspeak

 

V hlavní roli šperku byl ovšem kov nebo kovový vzhled. Na ten vsadila jak značka dream handmade, vyrábějící „hadí náramky“, kroužkové náramky a nákotníky i další kovové šperky s často duhovou barevností, jenž jim přidává na přitažlivosti. Na místě nabízela i přizpůsobení velikosti – délky náramků pro konkrétního nositele. Ceny od 250 korun byly víc než sympatické.

Minimalismus v čistých geometrických tvarech vykazovaly náramky a náhrdelníky Lovemusic. Hravost si vynahradila autorka v náušnicích inspirovných světem šoubyznysu. Gramodesky či portréty slavných tváří se jistě budou pohupovat v uších nejedné hudby a celuloidu milovné návštěvnice a třeba i návštěvníka. Náramky nabízela značka od 390 Kč, náušnice stály od 149 Kč.

Značka Stellion se prezentovala brožemi a náušnicemi ve tvaru minimalistických zvířátek z plastu s kovovým vzhledem a to buď ve zlaté nebo stříbrné barvě a dřevěnými, ručně malovanými brožemi. Jednotná cena broží byla 200 Kč.

Fler Offline: Stellion Foto: e-Newspeak 

 

Keramika a porcelán pro radost i užitek

Stolní nádobí, vázičky, květináče, ale i keramické věnce či dokonce lampy a šperky, ale i milé pozornosti, které bylo možné pořídit za pár desítek korun, To byla hlavní nabídka v sortimentu keramiky a porcelánu.

Veselé květináče v podobě třeba kočky nebo koně, lucerny vytvářející efekt krajkovaného stínu, ale i tradičnější hrnečky, misky nebo zápichy k bylinkám nabízela značka Lajky.

Fler Offline: Lajky Foto: e-Newspeak

 

Vanda&Valerie zase odekorovaly talíře a misky portrétem dámy z třicátých let. Jejich misky měly i tvar ptáčka a květiny se u jejich stánku vznášely v zavěšených vázičkách. Navíc jim na pultě rostly nepřehlédnutelné červené mochomůrky.

Staré chaloupky k zavěšení, ale i trojrozměrné k postavení na parapet nebo i mezi rostlinky ve větším květináči byly součástí nabídky značky Kronmon. Milou ozdobou budou v nejedné domácnosti jistě i kouličky, v nichž si hoví malí keramičtí pěvci. Věnce, které nikdy nezvadnou, stejně jako věčně zelené čtyřlístky pro štěstí.

Fler Offline: Kronmon Foto: e-Newspeak

 

Rozevlátá hlava i státní na pevné noze, to je charakteristika impozamtní lampy od A.J.A. nabízející dále klasický sortiment hnědého nádobí.

Fler Offline: A.J.A. Foto: e-Newspeak

 

Vtipné porcelánové kelímky s otvorem pro brčko, neméně vtipné svícínky ve tvaru naducaných polštářků, na nichž si spokojeně hoví čajové svíčky, brože připomínjící čerstvě nastříkanou šlehačkovou ozdobu z dortu v přírodní, kakaové nebo jahodové barvě, valounkové vázičky či solničky a pepřenky. Čistý a přitom hravý design, kvlitní profi zpracování Šárky Schmelzerové tvořící pod značkou sarkas. Ceny váziček a svícnů či broží se pohybovaly od 300 korun výš. 

 Fler Offline: sarkas Foto: e-Newspeak

 

 

Textil oživující interiér

Na své si přišli i příznivci netradičně dekorovaných polštářků, které oživí jak lůžko, tak sedačku či křeslo. Nabídce dominovaly květinové motivy, kočky všech plemen a barev. Nejelegantnější a nejefektnější nabídku z pohledu uměleckého ztvárnění měla Jitka Zajíčková. Povlak polštáře ozdobený kresbou papírové lodičky nebo parníčku, jaké jsme si skládali jako děti nebo origami slonů či tvarově zajímavé listy tropických rostlin přinesou do interiéru skutečný kousek užitého umění. Motivy nabízela autorka i jako akvarely nebo tištěná přáníčka.

Fler Offline: JItk Zajíčková Foto: e-Newspeak

 

Eleganci a hravost dokonale skloubila Andrea Krátká v designu autorských látek své značky Madeforbaby, z nichž vyrábí stínidla na lampy, ciferníky nástěnných hodin, ale šije z nich i povlaky na polštáře. Zajíci jako z Hollarových grafik a vlci s uhrančivým moudrým pohledem. Kromě hotových výrobků nabízí autorka potisky na panelech látky v různých velikostech, takže si šikovné ruce mohou doma vlkem, zajícem, liškou, koníky a dalšími zvířátky nebo gejšou, romantickými květy či notami ozdobit tašku, zápisník atd.

Fler Offline: Madeforbaby Foto: e-Newspeak

 

Technikou sítotisku dotvořené nákupní tašky, zápisníky i látky bylo možné zakoupit u stánku prodejce lind.

 

 

Nábytek trochu jinak

Originalita  tvůrců se promýtla i do nábytkového vybavení. Mezi vystavovateli nechyběli zástupci romantického i industriálnního stylu.

Kdo si chtěl zútulnit domov nábytkem s veselým motivem mohl sáhnout například po stoličce z produkce AMA, na jejímž sedátku po modré mořské hladině plují lodičky nebo se prohánějí velryby,

Fler Offline: AMA Foto: e-Newspeak

 

Komu vyhovuje bytelnost, měl šanci vybavit si většinu interiéru nábytkem z instalatérských trubek a dalšího materiálu v kombinaci s masivním dřevem, které vyrábí značka Ideaface.

Fler Offline: Ideaface Foto: e-Newspeak

 

 

Drobnosti pro potěchu vlastní i obdarovaných

Atraktivitu měla prodejní akce Fleru i na poli inspirace k drobným radostem, kdy si každý včetně těch z nás, kteří mají hluboko do kapsy, mohl odnést na památku malou upomínku za pár korun. Nebo touto drobnou pozorností obdarovat někoho ze svých blízkých či přátel. Velký výber byl například v zrcátkách, které měly malovné zadní strany nebo kryt. K dostání byla od 30 korun.

Také různé magnety nebo rozverné naivní obrázky, které ve stylu Ivy Hüttnerové nebo Emmy Srncové vytváří například Zuzana Honsová. Kočky, andělé, le i variaci na Zrzavého Přítelkyně tu bylo rovněž možné najít.

Textilní rošťácké panenky, panáčky, zvířátka i s celými domečky a doplňky nabízela jako dárky nejmenším Kateřina Huráková prodávající pod značkou Leebee.

Za 30 korun si knihomolové mohli odnést domů i záložky do knížek v podobě malého obrázku od mlsouna.

 
 
 

Pro zvířecí přátele

Kvalitní obojky, postrojky a řemínky mohli psím parťákům jako omluvu za to, že je nechali doma zakoupit jejich páníčci u stánku značky Nejen-obojky.

Kdo má blíž k divoké přírodě mohl udělat něco pro žoužel v zahradě nebo i na dvoře. Z broučích a hmyzích bezdomovců se rázem stali majitelé luxusních nemovitostí z manufaktury DILNA HAMMER.

 

 

Inspirace pro možné nákupy

Přinesli jsme vám jen nepatrnou inspiraci. Všechny prodávající tvůrce najdete na webových stránkách Fler Offline 2017, z nichž vede přímá cesta do jednotlivých profilů.

Zda a co nabídne rok příští se budeme muset nechat překvapit. Jisté je, že pokud i pro tvůrce z Fleru, kteří se často věnují této činnosti jen ve volném čase nebo třeba na mateřské, bude platit šmírovací EET, stánky na offline akci i profily na samotném Fler.cz prořídnou. Nebo budou muset celkem dramaticky zvednout ceny, aby se jim náklady na tuto volební vějičku vrátily, protože si je jednoduše nemají odepsat z čeho. A že nejsou malé, když budou nuceni zaplatit i rodinným příslušníkům, kteří jim běžně chodí na prodejní akce pomáhat, certifikační kurz EET. (To je jen malé vysvětení pro případné závistivce, kteří si myslí, jak tito „výtvarní příštipkáři“ za takový prodejní víkend zbohatnou).

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.