Febiofest 2017: Kamenné srdce si získalo srdce poroty

Skoro by se chtělo říct, že islandští tvůrci a filmy mají na Febiofestu monopol na vítězství. Letos putuje ocenění Grand Prix na Island díky islandsko-dánskému dramatu Kamenné srdce pod nímž je jako režisér podepsán pětatřicetiletý rodák z Reykjavíku Gudmundur Arnar Gudmundsson, který cenu osobně převzal na pátečním slavnostním ceremoniálu, který pražský program letošního ročníku uzavřel. Poslední ocenění 24. ročníku MFF Praha – Febiofest – Kristiána za přínos světové kinematografii převzal n ceremoniálu režisér a hudebník Emir Kusturica.

MFF Praha – Febiofest 2017: GRAN PRIX získal film Kamenné srdce Foto: MFF Praha – Febiofest, oficiální zdroj

MFF Praha – Febiofest 2017: GRAN PRIX získal film Kamenné srdce
Foto: MFF Praha – Febiofest, oficiální zdroj

 

 

Empatický a sebejistě živelný debut o přátelství a dospívání odehrávající se v melancholických scenériích Islandu již získal v loňském roce ocenění na festivalech v Chicagu, Soluni a ve Varšavě. Snímek Kamenné srdce se odehrává v odříznuté rybářské vesnici, kde začíná léto, které změní životy zdejších unuděných teenagerů. Thor a Christian jsou nejlepší kamarádi. Jednoho ničí starší sestry a fakt, že holkám připadá jako malý kluk, druhého trápí věčně opilý otec a pocity, o kterých netuší, zda mohou být opětované.

Třiatřicetičlenná porota v čele s režisérem Jurajem Herzem se shodla, že snímek Kamenné srdce byl určitým způsobem citlivější než ostatní filmy v soutěži. „Kamenné srdce má děj, se kterým se člověk může ztotožnit, jít s ním a souhlasit s ním,“ dodal Juraj Herz. Cena Grand Prix Febiofestu je spojena s částkou 5 000 eur pro režiséra a 5 000 eur pro potenciálního českého distributora. 

MFF Praha – Febiofest 2017: Režisér oceněného snímku Kamenné srdce Gudmundur Arnar Gudmundsson Foto: MFF Praha – Febiofest, oficiální zdroj

MFF Praha – Febiofest 2017: Režisér oceněného snímku Kamenné srdce Gudmundur Arnar Gudmundsson
Foto: MFF Praha – Febiofest, oficiální zdroj

 

 

Vítěz amatérské soutěže

Vítězem soutěže filmů natočených na tablet nebo mobil „I ty jsi filmařem“, která je určená pro veřejnost, se stal film Můj den s Kofilou Bohuslava Bakaláře. Vítěz soutěže získává padesát tisíc korun. Cenu do soutěže věnovala společnost Nestlé Česko.

 

Cena lidskosti

I letos festival uděluje cenu Amnesty International Febiofest Award, jejímž prostřednictvím Febiofest vyjádřil podporu vězněnému íránskému filmaři Keywanu Karimimu. Tříčlenná porota ve složení hereček Ester Geislerové, Litevčanky Lory Kmieliauskaite a Martina Balcara z Amnesty International ocenila film Marija režiséra Michaela Kocha za „ztvárnění příběhu o hledání lidské důstojnosti, kterou nemůžeme mít bez lidských práv“. Cenu na slavnostním ceremoniálu převzal představitelka hlavní role, herečka Margarita Breitkreiz.

 MFF Praha – Febiofest 2017: Cenu Amnesty International Febiofest Award získal film film Marija, v hlavní roli se představila Margarita Breitkreiz Foto: © Bernhard Keller/MFF Praha – Febiofest, oficiální zdroj


MFF Praha – Febiofest 2017: Cenu Amnesty International Febiofest Award získal film film Marija, v hlavní roli se představila Margarita Breitkreiz
Foto: © Bernhard Keller/MFF Praha – Febiofest, oficiální zdroj

 

 

Tvůrčí výběr

Letošního ročníku Febiofestu se zúčastnilo téměř 50 zahraničních hostů, čtyři z nich převzali Kristiána za přínos světové kinematografii. Mezi nimi legendární český herec Jan Tříska, americký režisér Abel Ferrara a britský kameraman Peter Suschitzky. Na slavnostním ceremoniálu při zakončení festivalu Kristiána převzal Kristiana režisér Emir Kusturica. Hostem festivalu byli také světoznámý producent filmů Láska nebeská nebo Čtyři svatby a jeden pohřeb Duncan Kenworthy, který zde představil svůj poslední snímek o coming outu ve fotbalovém prostředí nazvaný Přihrávka, či americký scenárista a spisovatel Patrick Ness, jenž v Praze uvedl film Volání netvora: Příběh života.

 

Festivalová čísla

Letošního ročníku Febiofestu, který se konal především v multikině CineStar Praha – Anděl, se zúčastnilo aktuálně více než 60 tisíc diváků. Vybrané filmy bylo možné zhlédnout také v CineStaru na Černém Mostě, jedna projekce se uskutečnila v kině Ponrepo.

Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest každoročně podporuje charitativně zaměřené společnosti. Letos se jednalo o neziskovou organizaci Zdravotní klaun, která již od roku 2001 přináší humor a radost hospitalizovaným dětem a geriatrickým pacientům. Festival jí věnuje 11 440 korun, část ze vstupného vybraného na Projekcích charitativního partnerství.

 

Festival míří do regionů

Vybrané filmy budou moci filmoví fanoušci zhlédnout v rámci Regionálních ozvěn Febiofestu od 3. do 28. dubna ve 13 českých městech: Hradec Králové (3. – 5.4.), Děčín (4. – 6.4.), Plzeň (5. – 7.4.), České Budějovice (6. – 8.4.), Pardubice (10. – 13.4.), Liberec (11. – 13.4.), Jihlava (12. – 14.4.), Chomutov (13. – 15.4.), Brno (18. – 19.4.), Olomouc (19. – 21.4.), Mikulov (21. – 23.4.), Ostrava (24. – 26.4.), Zlín (26.- 28.4.).

 

 

Zdroj: MFF Praha – Febiofest

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.