Dorotheum vydražilo většinu unikátní kolekce historických zbraní

Jak jsme vás již informovali, v úterý 10. února proběhla v české pobočce aukčního domu Dorotheum mimořádně zajímavá denní aukce, na níž se dražila mimořádně pestrá kolekce historických zbraní z 18. – 20. století.  Podle poskytnutých výsledků se z nabídky 254 exemplářů prodalo bezmála 90 procent za celkovou částku cca 1 700 000 korun.

Dorotheum: Rakouská šavle pro poddůstojníky a kadety námořnictva z počátku 20. století Foto: archiv Dorotheum, oficiální zdroj

Dorotheum: Rakouská šavle pro poddůstojníky a kadety námořnictva z počátku 20. století Foto: archiv Dorotheum, oficiální zdroj

 

Dorotheum ve své daily auction nabízelo zcela jedinečnou sbírku chladných, palných a vzduchových zbraní převážně rakouského (rakousko-uherského) a československého původu. Pod kladívko ale šly také zajímavé exempláře z Polska, Francie, USA i Japonska.

„Dnešní aukci můžeme považovat za velmi úspěšnou. Sjelo se nám přes padesát sběratelů z různých koutů republiky, ale měli jsme i zájemce ze zahraničí – téměř polovina předmětů se dražila rovněž po telefonu a na písemné limity. Nejvyšších cen dosáhly námořnické zbraně, které se na trhu vyskytují zřídka,“ zhodnotila aukci krátce po jejím ukončení Dr. Mária Gálová, MBA, ředitelka české pobočky Dorothea.

 

Chladné zbraně v centru zájmu

Největší senzaci nevzbudily avizované francouzské pušky, ani japonský meč, ale rakouská šavle pro poddůstojníky a kadety námořnictva z počátku 20. století, ozdobená střapcem z období císaře Františka Josefa, o níž bojovali zájemci v sále i na telefonu. Zbraň dlouhá 69 cm byla vyrobena společností Weyersberg Kirschbaum & Cie Solingen a označena prodejcem Franzem Thillsem Neffem. Její vyvolávací cena činila 7 000 korun, nový majitel si ale tento kousek odnesl za 54 000 korun včetně 20 % aukční přirážky. Úspěch zaznamenala také polská jezdecká šavle, která se prodala za více než 45 000 korun.

Další velké lákadlo představovala polská jezdecká šavle s pochvou, vzor 1934, kterou vyrobil H. Ludwikow Kielce. Z vyvolávací částky 9 000 korun cena nakonec přesáhla 45 000 korun včetně přirážky.

Dorotheum: Polská jezdecká šavle s pochvou, vzor 1934, výrobce H. Ludwikow Kielce  Foto: archiv Dorotheum, oficiální zdroj

Dorotheum: Polská jezdecká šavle s pochvou, vzor 1934, výrobce H. Ludwikow Kielce
Foto: archiv Dorotheum, oficiální zdroj

 

Ze zbraní, s nimiž jste se mohli seznámit v avizu aukce se překvapivě prodala, kromě rakouské šavle, pouze jednuška křesadlová v ráži 18 mm s označením De Brot na zámkové desce, a to za vyvolávací cenu 28 000 Kč.

 

 Zdroj: Dorotheum

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.