Dorotheum nabídne v denní aukci výjimečnou sbírku historických zbraní

Nad nabídkou tzv. denní aukce Dorothea zaplesá srdce nejednoho sběratele i milovníka chladných a palných zbraní. V úterý 14. června se v galerii Dorotheum na Ovocném trhu v Praze bude dražit 200 vojenských i civilních zbraní a militárií, mezi nimi také předměty z bývalé sbírky Václava Šolce, jenž byl v letech 1970 – 1979 ředitelem pražského Náprstkova muzea.

Dorotheum: Párové perkusní soubojové pistole v kazetě z poloviny 19. století, vyvolávací cena 60 tisíc korun. Foto: archiv Dorotheum, oficiální zdroj

Dorotheum: Párové perkusní soubojové pistole v kazetě z poloviny 19. století, vyvolávací cena 60 tisíc korun.
Foto: archiv Dorotheum, oficiální zdroj

 

 

Nabídka aukce Dorothea je tentokrát mimořádně pestrá. Mnoho zbraní pochází z území habsburské monarchie a Československa. Ve větším počtu jsou zastoupeny také zbraně z Německa a Ruska, dražit se budou i předměty francouzského, italského a španělského původu, nebo také z USA či Anglie. Chybět nebudou ani zbraně orientální.

„Hlavním lákadlem aukce je kulovnice s kolečkovým zámkem od Franze Meltsche z první poloviny 18. století, která se začne dražit na částce 75 tisíc korun. Zbraň je bohatě zdobená loveckými motivy a ornamenty a osazená mosaznou zlacenou soupravou,“ uvádí ředitelka české pobočky Dorotheum Dr. Mária Gálová, MBA.

Ačkoliv je výrobce Franz Meltsch v tuzemské i zahraniční literatuře považován za puškaře z Hrabětic na jižní Moravě, ve skutečnosti pracoval na zámku Grafeneg v Dolních Rakousích. Jeho zbraněmi se mohou pochlubit přední zámecké sbírky, například na Konopišti nebo Hluboké nad Vltavou.

Druhou nejdražší položkou jsou párové perkusní soubojové pistole v kazetě z poloviny 19. století s vyvolávací cenou 60 tisíc korun. Jejich provedení odpovídá dobovým pravidlům soubojových zbraní – mají hlavně s hladkým vývrtem a jsou bez mířidel. Na 50 tisících korunách se začne dražit španělský kord ze 17. století, zdobený rytými ornamenty a španělským nápisem na čepeli: „Netasíš mě bez důvodu – nezasuneš mě do pochvy bez cti.“

Milovníky amerických palných zbraní potěší karabina vzor 1860 (Spencer), tzv. opakovačka se zásobníkem v hlavišti pažby. Zbraň se v nevelkém počtu používala za americké občanské války, tedy v době, kdy ve výzbroji převažovaly jednoranové předovky. Její vyvolávací cena je 30 tisíc korun.

„Máme tu také zbraně, které se na sběratelském trhu vyskytují velmi vzácně. Jde například o dvě československé šavle vzor 1952 pro generály a vzor 1984. Obě se začnou vyvolávat na deseti tisících korun,“ dodává Gálová.

Dorotheum: Československá šavle vzor 1952 pro generály, vyvolávací cena 10 tisíc korun Foto: archiv Dorotheum, oficiální zdroj

Dorotheum: Československá šavle vzor 1952 pro generály, vyvolávací cena 10 tisíc korun
Foto: archiv Dorotheum, oficiální zdroj

 

 

První samostatnou aukci historických zbraní uspořádalo pražské Dorotheum v únoru loňského roku. Výsledek předčil všechna očekávání. Z celkového počtu více než dvou stovek předmětů se jich prodalo přes 90 % a dražba vynesla v součtu 1,5 milionu korun. Očekává se tedy, že i nadcházející aukce historických zbraní vzbudí u sběratelů pozornost. Se všemi předměty se mohou zájemci seznámit na předaukční výstavě, která potrvá do 14. června, a také na webových stránkách Dorothea v on-line katalogu.

 

Zdroj: Dorotheum

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.