Dominanta Karlína – Negrelliho viadukt slaví 170. let od zahájení výstavby

Pokud se vydáte do pražského Karlína z centra, musíte jako středověkým opevněním podejít Negrelliho viadukt. po Karlově mostě druhý nejstarší stojící most v Praze a svého času vůbec nejdelší most v Evropě. 170. let, které uběhly od počátku jeho výstavby, připomene venkovní výstava před budovou Muzea hlavního města Prahy, kde si zájemci budou moci na výstavních panelech prohlédnout reprodukce obrazů a dobových fotografií. Výstava proběhne od 23. 3. 2016 do 22. 6. 2016.

Jiří Bouda: Pohled na kolejiště před Negrelliho viaduktem,  litografie, 2003 Oficiální zdroj: MHMP

Jiří Bouda: Pohled na kolejiště před Negrelliho viaduktem, litografie, 2003
Oficiální zdroj: MHMP

 

K několika „nej“, kterými se Negrelliho viadukt pyšní, patří také statut nejstaršího železničního mostu přes řeku Vltavu. Jeho výstavba byla zahájena na jaře roku 1846 a dokončena roku 1849. Do provozu byl uveden 1. června 1850. Dnes je viadukt zapsán ve Státním seznamu nemovitých kulturních památek.

Délka mostu je 1 110 metrů a do roku 1910 si držel prvenství nejdelšího evropského mostu. Úctyhodný je i počet oblouků, které neslou železniční trať – postaveno jich bylo 87. Začátek viaduktu se nachází na území městské části Praha 1 ve čtvrti Nové Město, posléze  pokračuje nad autobusovým nádražím Florenc, kde tvoří hranici mezi Novým Městem a Karlínem, dále vede územím Karlína přes vltavský ostrov Štvanice do bubenské části Holešovic.

 Parní lokomotiva s nákladním vlakem na Negrelliho viaduktu ze Štvanice, v pozadí Bubenské nábřeží,po roce 1930 Foto: Jan Novotný/MHMP, oficiální zdroj

Parní lokomotiva s nákladním vlakem na Negrelliho viaduktu ze Štvanice, v pozadí Bubenské nábřeží,po roce 1930
Foto: Jan Novotný/MHMP, oficiální zdroj

Výstavba mostu měla za cíl přivést železniční tratě ze severu, z Děčína a Drážďan, do jediného, tenkrát již postaveného, nádraží Společnosti státní dráhy ‒ nynějšího Masarykova nádraží. Vedením stavby měl být pověřen stavitel železničních tratí inženýr Jan Perner. Tomu se však právě železnice stala půl roku před zahájením prací osudnou. Vzpomínkou na něj je pojmenování karlínské ulice vedoucí kolem viaduktu a trati. Výstavby, na níž se podílelo okolo 3 000 dělníků, se proto zhostil rakouský inženýr Alois Negrelli von Moldelbe (1799–1858).

Most aktuálně čeká rekonstrukce, která je však odkládána z důvodu nevyřešených majetkových vztahů k okolním pozemkům.

Carl Robert Croll (1800-1863): Stavba mostu na ostrově Štvanici, 1846-1847, olejomalba Foto: MHMP, oficiální zdroj

Carl Robert Croll (1800-1863): Stavba mostu na ostrově Štvanici, 1846-1847, olejomalba
Foto: MHMP, oficiální zdroj

 

Co bude k vidění

Na výstavě bude možné spatřit unikátní reprodukce obrazů, které zachycují stavbu mostu od jeho počátku až do současné doby. Autoři těchto děl byli významní malíři své doby ‒ jako třeba Carl Robert Croll nebo Fridrich Anděl. Také zde uvidíme zajímavé fotografické záběry mostu, a to již z konce 19. století, ale i z druhé poloviny 20. století.

 

 

Zdroj: MHMP, Wikipedie

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.