Devatero kvítí: Svatojánská milostná kouzla na Chateau Mcely

Zahrály poslední slunečné dny na vaši romantickou strunu? Nemůžete se dočkat dovolené, kdy vyrazíte romantice v ústrety? Věříte v magickou moc bylinek? Pak můžete svoji netrpělivost uhasit generálkou na na tajemnou svatojánskou noc, kterou pro své hosty připravili v mcelském zámku na úterý 16. června. Svatojiřský les za zámeckou branou je plný tajemného kvítí, stejně jako čistě přírodní kosmetika MCELY BOUQUET, s níž se budete moci rovněž seznámit.

Na sběr svatojánských bylinek se vydáte do tajemného Svatojiřského lesa Foto: Chateau Mcely, oficiální zdroj

Na sběr svatojánských bylinek se vydáte do tajemného Svatojiřského lesa
Foto: Chateau Mcely, oficiální zdroj

Již samo období, kdy jaro oficiálně předává žezlo létu je spojeno se spoustou lidových tradic sahajících hluboko do historie. Do dob pohanských. Předvečer svátku svatého Jana Křtitele magickými rituály jen hýří a kouzelná atmosféra nedala před víc jak čtyřista lety spát ani největšímu dramatikovi, ať jím byl ve skutečnosti kdokoliv – Williamu Shakespearovi. Tajuplný les, magie jsou hlavními atributy spletité hry lásky, jíž autor nazval Sen noci svatojánské.

A svůj sen snily po staletí miliony dívek, které se v noci před svatým Janem vydávaly do lesů natrhat svoje „devatero kvítí“. To mohlo čítat buď devět nebo jen sedm druhů, které musely být utrženy na různých místech. Děvčata během své sběratelské výpravy nesměla s nikým mluvit, zpívat si, ani se ohlížet, což jim jistě na odvaze v temnotě lesa či luk nepřidalo. Odměnou za dodržení rituálu jim bylo buď zjištění, kterého mladíka jim osud do roka nadělí nebo přímo přičarování toho vyhlédnutého. Záleželo na tom, co velela místní tradice. Někde bylo třeba uvít z devatera kvítí věneček a usilovně na toho pravého myslet, jinde stačilo dát si kvítí pod polštář a nechat si o vyvoleném zdát. Výběr druhů kvítí byl dán místem, nejčastěji se v něm objevoval tzv. svatojánský květ, což je naše dobře známá kopretina, dále mateřídouška a sukulentní mužíček.

Balíček bylinek spolehlivě poslouží pro bylinnou koupel  Foto: Chateau Mcely, oficiální zdroj

Balíček bylinek spolehlivě poslouží pro bylinnou koupel
Foto: Chateau Mcely, oficiální zdroj

 

Bylinky, kosmetika i tradiční buřty

Magický večerní sběr svatojánských bylinek na Chateau Mcely začne jako pravý prázdninový večer opékáním buřtíků uprostřed do šera se halícího zámeckého parku. U ohně, který je zároveň hlavním symbolem letního slunovratu, se hosté dozví od místních bylinkářů řadu zajímavostí o bylinkách, mýtech s nimi spojenými a vše o tradici nočního sběru devatera kvítí a hledání zlatého kapradí během magické Svatojánské noci. Právě z místní tradice devatera kvítí vychází i čistě přírodní kosmetika MCELY BOUQUET. Večer bude se pokračovat procházkou Svatojiřským lesem a sběrem bylinek. 

Čistě přírodní kosmetika MCELY BOUQUET Foto: Chateau Mcely, oficiální zdroj

Čistě přírodní kosmetika MCELY BOUQUET
Foto: Chateau Mcely, oficiální zdroj

Ať vám na devatero kvítí i kapradinový květ posvítí samotní Broučci!

 

Více informací o večeru i dalších akcích se dočtete na www.chateaumcely.com

 

Zdroj: Chareau Mcely

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.