Adolf Born – Cesta za štěstím

Na kalendáři máme pátek, pro pověrčivé naštěstí jen dvanáctého. A právě dvanáctka ve spojení s měsícem červnem je šťastným dnem pro jednoho z našich nejpopulárnějších výtvarníků a současně i pro jeho obdivovatele. Před 85 lety se v Českých Velenicích narodil Adolf Born. Ilustrátor a grafik, jehož tvorba provází již několikátou generaci od dětských let, kdy ještě vůbec nebývá jasné, kolik v ní vyroste milovníků umění. Pro svého dvorního výtvarníka připravila virtuální galerie ArtForum jako dárek a poděkování za mnohaletou spolupráci výstavu, která je zároveň důkazem toho, že minimálně psychická svěžest a fantazie není limitována věkem.

Adolf Born: PUTOVÁNÍ PO INDII 2002, litografie, 49 x 66 cm Foto: ArtForum, oficiální zdroj

Adolf Born: PUTOVÁNÍ PO INDII
2002, litografie, 49 x 66 cm
Foto: ArtForum, oficiální zdroj

 

A protože tradičních retrospektiv měl již Adolf Born za svou uměleckou dráhu přehršel, je ta nynější v ArtForu především tématická. Blížící se prázdniny nabídly ideální námět coby spojení zájmů uměnímilovné veřejnosti a samotného mistra, a tím je cestování. Na rozdíl od běžného turisty však Adolf Born umí cestovat nejen fyzicky, ale i nehmotně ve své fantazii, kde se vydává na cesty i proti proudu času a nenechá se zbrzdit ani přírodními zákony. Netřeba skoro ani dodat, že oběma způsoby cestuje strašně rád. Nejraději pak do míst s osobitým koloritem, tam, kde jsou tradice stále živé.

A když se mu zasteskne po milovaném mocnářství či harémech jeho úhlavního osmanského nepřítele, nebo i době renesanční či zatouží po opravdovém dobrodružství s prvními mořeplavci objevujícími neznámé světy, prostě si je nakreslí. Pokud se nemůže rozhodnout, kam se vydat dřív, koho navštívit, nezaváhá a vezme je všechny s sebou. Stačí mu k tomu kamenná nebo měděná deska, na níž pro své oblíbence připraví koráb na moři nebo ten vzdušný,aby cesta ubíhala rychleji.

Adolf Born: TURECKÝ VYSLANEC PŘISTÁVÁ V BENÁTKÁCH 2011, lept, 39 x 30 cm Foto: ArtForum, oficiální zdroj

Adolf Born: TURECKÝ VYSLANEC PŘISTÁVÁ V BENÁTKÁCH
2011, lept, 39 x 30 cm
Foto: ArtForum, oficiální zdroj

 

Pak Adolf Born povolí uzdu fantazii ještě o trochu více a mořeplavci i vzduchoplavci se setkávají s nejroztodivnějšími tvory, jsou svědky nejbláznivějších nápadů pomazaných hlav. Nakonec vsadí na jistotu a vydá se do Řecka. Nemusí zrovna na jet na řecký ostrov Korfu, o němž prostřednictvím půvabné veselé knížky Geralda Durrella O mé rodině a jiné zvířeně, kterou jako mnoho jiných Adolf Born ilustroval, spiklenecky vyprávěl velký patriot doktor Theodor Stefanides, že tam je možné všechno. V Bornových grafikách se tam jako rovnocenní partneři na partičku karet sesedají představitelé olympských božstev se služebníky náboženství, které je vyhnalo i z jejich bájného domova.

Adolf Born: KARETNÍ PARTIE V ŘECKU 2009, litografie, 37 x 49 cm Foto: ArtForum, oficiální zdroj

Adolf Born: KARETNÍ PARTIE V ŘECKU
2009, litografie, 37 x 49 cm
Foto: ArtForum, oficiální zdroj

 

Je-li autor přeci jen všemi dobrodružnými cestami uondán, vydá se na Dálný východ, kde tu ve společnosti gejš či učenců vbrzku najde stav celkové harmonie.

Tři desítky vystavených Bornových prací nabídnou barvitější pohled na světadíly i mořské pláně a ještě více na historii, než sebelépe naplánovaná cesta kolem světa. Poslední litografie znázorňuje Cestu za štěstím. Společnost lepé děvy na jednorožci by jistě mnohý prázdninový cestovatel uvítal. A možná je právě ona i oním klíčem ke štěstí. Stačí si povšimnout malého názorného návodu – na lodi totiž sedí ostentativně zády k budoucnosti. To, co ale na šťastnou cestu životem určitě všichni potřebujeme, je vnitřní kompas. Jen ten nám ukáže správný směr. Skládá se sice pouze ze dvou částí, ale obou stejné důležitosti – jmenují se rozum a cit.

Adolf Born: CESTA ZA ŠTĚSTÍM 2014, lept 20 x 20 cm Foto: ArtForum, oficiální zdroj

Adolf Born: CESTA ZA ŠTĚSTÍM
2014, lept 20 x 20 cm
Foto: ArtForum, oficiální zdroj

 

 

Přejme Adolfu Bornovi, aby ho jeho vlastní kompas ještě dlouho směroval ke šťastným dnům plným tvůrčího elánu a radosti ze života.

 

Na dobrodružné putování se můžete k Adolfu Bornovi přidat prostřednictvím výstavy.

 

 

Zdroj: ArtForum

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.