Czech Design Week oživil ducha Domu uměleckého průmyslu

 Možná máte ještě v paměti loňský ročník festivalu designu, který zabydlel již tak útulné prostory neobarokní přestavby domu, v němž se narodil spisovatel Franz Kafka. Letos se rozhodl vypořádat s odosobněným prostorem chátrající funkcionalistické budovy, která v době své největší slávy bývala Domem uměleckého průmyslu. Do zpustlého interiéru se tak vrátil nejen život, ale i design a umění, tudíž to, čemu Dům původně sloužil. Prodejní výstava českých i zahraničních tvůrců zde potrvá do neděle 14.května 2017.

Schodiště bývalého Domu uměleckých řemesel Foto: e-Newspek

Schodiště bývalého Domu uměleckých řemesel
Foto: e-Newspek

 

 

Pět pater nabízí prostřednictvím devadesátky vystavovatelů průřez světem designu od nábytku, osvětlení a bytových doplňků přes módu a koženou galanterii a šperk po audio techniku, ale i sport či dopravní prostředky. A protože kvalitní autorský design je rozkročen mezi řemeslem a uměním, přehlídku logicky doplňují výtvarná díla.

Ničím nezakrývaná syrovost místa podtrhuje vizuální stránku jednotlivých expozic. “Země nikoho” dala navíc vystavujícím možnost pojmout expozice skutečně po svém, bez omezení. Se svými nápady se mohli bez obav rozběhnout po podlaze i stěnách.

Co se týče konkrétních prezentací, představují se zde v menší míře designéři a tvůrci, kteří se zúčastnili již loňského ročníku, nebo které známe z dalších designových přehlídek jako je Prague Design Week nebo nejznámější Designblok. Jsou jimi např. 440 AUDIO, Franco Arazzi, Kartoons, STINAK, VO-KA, ZEW atd.

 

 

Pojďte nakouknout

Na prodejních přehlídkách designu se dá vždycky dát do gala. Czech Design Week toto pravidlo samozřejmě neporušil. Z našeho pohledu měla nejvíce invenční dámskou módu značka Julia Allert. Šaty, vesty, košile mají jednoduché a přesto rafinované střihy, některé zdobí netradiční výšivka. Takové je možné přímo na přehlídce pořídit za 1 800 Kč.

Czech Design Week: Julia Allert Foto: e-Newspeak 

 

Promyšlené jarní pláště Lucie Markové prezentované pod značkou SS2017 ochrání před nepohodou vrtkavého počasí, zaujmou střihem i paletou zejména pastelových barev.

Czech Design Week: Lucie Marková - SS2017 Foto: e-Newspeak

 

Zajímavým nápadem jsou trička a tričkové šaty z kolekce Cestování Barbory Kafkové tvořící pod značkou B.K. Autorka je ručně zdobí slepými mapami České republiky, jež si lze podle vlastního uvážení doplnit o místa vzpomínek, procestované trasy apod. K tomu slouží fixa na textil dodávaná současně s tričkem v praktickém pouzdře. Nechybí ani kartička s náměty, čím je možné mapy vyplnit. Trička jsou z organické bavlny. Jediné, co lze projektu vytknout, je přeci jen vysoká cena. Necelých 900 Kč za konfekční tílko s rychlou kresbou, která pravděpodobně nevydrží praní na vyšší stupeň teploty, která je pro čistotu trika po turistickém výšlapu nezbytná, se nám zdá, byť jde o autorský originál, přeci jen trochu moc.

Czech Design Week: B.K. Foto: e-Newspeak

 

K oblečení nerozlučně patří doplňky a Czech Design Week nabízí hned dvě skvělé značky kabelek. Pod značkou Brierley Bags & Retrová Prague nabízí výtvarnice a designérka Renata Retrová dokonale zpracované kožené kabelky v čistých liniích, brokátové kabely, originální módu a olejomalby se snovými krajinami či oblaky vytvářející noblesní prodejní galerii.

Czech Design Week: Brierley Bags & Retrová Prague  Foto: e-Newspeak

 

Franco Arazzi není žádný italský donchuan, ale značka kožených kabelek a btohů, která vznikl vtipným spojením prvních částí příjmení dvou kamarádek – Oliny FRANCOvé a Jitky ARAZImové, které pojem kabelka vzaly za úplně jiný konec. Neotřelé, hravé a rovněž dokonale zpracované výrobky, jež vznikají přímo rukama majitelek, současně dokazují, že věk je skutečně jen číslo, alespoň co se týče nápadů. Svěží, bariéry tradičních tvarů a možností bořící kabelky se hodí pro -náctileté slečny stejně jako pro třeba i stoleté seniorky. Stačí si vybrat tu svou.

Czech Design Week: Franco Arazzi Foto: e-Newspeak

 

Student Ateliéru skla na pražské UMPRUM David Černý nešokuje jako jeho jmenovec. Přináší stylově čisté a přesto netradiční tvary váz, ale mnohem více zaujme jeho expozice jako celek, vytvářející s barevnými plochami si pohrávající obraz rámovaný zdmi místnosti.

Czech Design Week: David Černý Foto: e-Newspeak

 

Unykát, to jsou jedinečné bicykly pro jedinečné cyklisty. Přesně podle přání zákazníka dokáží návrháři-technici Ondřej Zavřel a Jan Šlesingr, přetvořit staré těžké kolo, které je třeba opředeno rodinnými vzpomínkami v retro kousek, na němž si slečny a paní mohou vyjet se stejným entusiasmem jako paní správcová v Postřižinách, ale současně bez dřiny, kterou jim pomohou odstranit moderní součástky.

Czech Design Week: Unykát Foto: e-Newspeak

 

Voda představuje život a voda ve znovu uzavíratelné plechovce ekologický počin. Minerální voda CanO Water z rakouských Alp tak nezatěžuje životní prostředí jako plastové obaly, jichž ročně končí až 8 milionů tun v oceánech.

Czech Design Week: CanO Water  Foto: CDW, oficiální zdroj

 

 

Nejen literární návraty

Dům uměleckého průmyslu naštěstí po skončení přehlídky designu tak zcela neosiří. V suterénu již od loňska funguje možná největší antikvariát u nás, který nabízí i nábytek ze zašlých časů a současně se zde pořádají různé kulturní akce. Varování pro knihomoly – Tuto část prohlídky si nechte jako poslední, jinak se do vyšších pater již nedostanete.

Přes jasné pozitivum v podobě zabydlení nejnižších pater budovy nelze nezmínit jeden smutný paradox. Z výloh na Národní třídě se trochu posměšně šklebí v jedné nekvalitní drahé a ve druhé stejně nekvalitní, ale levné boty, které čas od času uvolní prostor agitce obdobnými „kvalitami“ oplývajících politických stran. Kdepak jsou časy uměleckého průmyslu nebo jen kvalitních výrobků?

 

Praktické informace

Přehlídka CDW potrvá do neděle do 14. května Praha 1, Národní Třída 36, vstup: z Charvátovy ulice, Otevírací doba Út-Ne 11:00-21:00 hod.

 

Adresy dalších lokací:

The Chemistry Gallery, Bubenská 1, Praha 7

The Chemistry Design Store, U Lužického semináře 11, Praha 1

Galerie 1, Štěpánská 47, Praha 1

 

Další informace získáte na czechdesignweek.cz.

 

 

Zdroj: CDW

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.