Czech Design Week: Recyklovat, neplýtvat!

Podzim přeje výstavám i prezentacím. Pomyslnou štafetu po Designbloku tak převzala přehlídka nezávislé autorské tvorby Czech Design Week. Až do večerních nedělních hodin si na ni můžete namířit do Kafkova domu na Starém Městě pražském. Základní informace o akci jsme vám již přinesli a nyní se s vámi chci podělit o to, co mě osobně na CDW zaujalo. První „procházku“ věnuji nápadům tvůrců, kteří se neztotožňují s konzumním stylem, avšak aniž by nějak tlačili na „ekologickou pilu“ přemýšlejí na materiály a nad tím jak je efektivně využít včetně těch, jež už ve své původní fukci dosloužily.

Czech Deign Week: Prstýnky Lékorky od Fifle Foto: e-Newspeak

Czech Deign Week: Prstýnky Lékorky od Fifle
Foto: e-Newspeak

 

 

 

Ani kousek nazmar

Značka Fifle se zameřuje na šperky a částečně i na další předměty osobní potřeby jako jsou pouzdra na tabák, ale i bytové doplňky. Na CDW představuje svou kolekci šperků Lékorky vyrobených z různobarevného plexiskla a překližky. Kromě elegantního minimalistického designu, který stojí na vlastnostech dvou odlišných materiálů, zaujme i samotný přístup autorky Silvie Prokešové k realizaci. Jde jí o to vytěžit z materiálu maximum, Vyříznutím kroužku pro prstýnek vzniká jako odpad středový kruh, který však designérka obratem použije pro výrobu náušnic. Mimo drobných pilin po broušení hran tak po výrobě nezůstávají žádné nevyužité zbytky materiálu. Sympatické jsou i ceny. Npříklad prstýnek z plexi stojí 200 Kč, prstýnek složený ze vou až tří vrstev materiálu pak 350 Kč.

Czech Deign Week: Kolekce Lékorky od Fifle Foto: e-Newspeak

Czech Deign Week: Kolekce Lékorky od Fifle
Foto: e-Newspeak

 

 

 

Prastaré a prasklé

Neobyčejné užitkové objekty, ale i mírně ironická připomenutí kýčovitých dárečků – lapačů prachu, vycházející z kombinace těžkého betonu a recyklovaného skla. To je PRASKLOPetra Švejdarová je vytváří pomocí plamene a ledové vody, jejichž následným působením sklo praská, odlamuje se a získává tak další možnosti využití.

Czech Deign Week: PRASKLO Foto: e-Newspeak

Czech Deign Week: PRASKLO
Foto: e-Newspeak

 

 

 

 

Papír, „nic víc“

Se značkou Kartoons jsem se, stejně jako všichni nadšenci do designu setkala letos už na Prague Design Weeku a na Designbloku. Elegantní, tak trochu retro design připomínjící proutěné výrobky 60. a 70. let si vystačí s málem – s papírovou lepenkou. Rafinovaným vrstvením materiálu dává vzniknout nejen hmotě předmětů od budíku přes stínidla po sedačky,ale jejich různým posunutím, oddálením, seříznutím apod. vytváří i jejich dekor. Dobrý nápad přináší jednoduché a současně elegantní řešení pro obalový odpad. Tvůrci k tomu vyslovili výstižné motto: „Tenhle úžasný materiál si zaslouží víc, než prožít život krabice.“  Budíček poídíte za 600 Kč stínidla od 1 800 Kč.

Czech Deign Week: KARTOONS Foto: e-Newspeak

Czech Deign Week: KARTOONS
Foto: e-Newspeak

 

 

Další život věcí

SecondRound je nový projekt podporující designéry, projekty a obchody, kterým otázka udržitelnosti není cizí. Vrátit věcem život nebo z nejprozaičtějších zbytků udělat nevšední věci. Krásné, elegantní až trochu tajemné, takové jsou šperky značky REforma Jewellery vypadají jako malé meteority, ale ve skutečnosti jsou to obyčejné kousky papíru. Kašírováním a voděodolnou úpravou vznikají křehké, ale ne zas tak moc a hlavne překvapivě éterické šperky, které se tváří jako pevné skály.  Při jejich vzniku se recyklují i staré řetízky.

Papírové pytlíky přetváří Lucie Poubová v květináče, kabelky a další užitečné i hezké předměty denní potřeby.

Neděle bude patřit worshopu Helene Ngoc Anh Nguyen, na němž bude prezentovat téma interaktivního vytvoření díla diváky z předmetů, které má každý doma.

Czech Deign Week: REforma Jewellery Foto: e-Newspeak

Czech Deign Week: REforma Jewellery
Foto: e-Newspeak

 

 

Druhý i třetí rozměr

VO-KA příroda přetištěná ve šperky technologií 3D. Větvičky, drobné rybičky či olihně tvoří náměty náhrdelníků a náušnic. Vzešlé s přírody se do ní díky rozložitelným materiálům i vrátí kdykoliv přestanou plnit svou funkci. Jednoduché linie dávají tušit, že vznikaly rukou architektky. Kateřina Vocelová se jim věnuje více zájmově.

Své nápady přetavuje i do her pro děti, ať už jsou to papírové loutky, drobné, ale originálně pojaté hry jako trojpexeso apod.

Czech Deign Week: Náušnice značky VO-KA Foto: e-Newspeak

 

 

Oficiální stránky Czech Design Weeku najdete zde

 

 

Zuzana Ottová

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.