Czech Design Week vtrhne v květnu na Národní třídu

Národní třída v Praze bude od 8. do 14. května 2017 v obležení českého a zahraničního designu. Po úspěšném listopadovém Czech Design Weeku v Kafkově domě v Praze se nyní festival designu představí v nových prostorách, prodejní výstavě českých i zahraničních designérů Czech Design Week jaro 2017, na níž se představí 90 vystavujících, bude patřit celkem pět pater DUP 36.  Kromě milovníků designu si zde n své přijdou i módní, umělečtí a hudební nadšenci. Bohatému doprovodnému programu budou dominovat designová fóra, módní přehlídky např. v podáni Wolfgang store vyznačující se sofistikovanou jednoduchostí a čistotou nebo pánské kolekce Michala Marka a Vladimíra Staňka.  Instalace interaktivní sochy Mickeyphon inspirovaná Mickey Mousem Walta Disneyho, která bude umístěna v tematickém kreativním prostoru vytvořeném Davidem Kurňavkou, jistě zaujme i pobaví.

Czech Design Week - plakát Oficiální zdroj: CDW

 

Prestižní adresa a perfektní lokalita slibují i tentokrát neopakovatelný zážitek v podání prodejní přehlídky se zapojením tří zahraničních design weeků. „Letošním rokem startujeme partnerství a spolupráci hned se třemi prestižními design weeky, Jsou to Varese Design Week (Itálie), London Design Fair (UK) a Saudi Design Week (Saudská Arábie). Všechny tyto festivaly postupně přivítají na své půdě české designéry, a naopak my jejich. Z listopadového CZDW nás bude reprezentovat výherce Objevu roku – 440Audio se svými gramofony, dále to bude Tonak a jejich klobouky a značka Kozak se svými koženými doplňky.“doplnil informaci Lukáš Pipek, ředitel festivalu, a ještě dodal: „Na našem designovém festivalu si opět přijdou na své milovníci nábytku, skla, porcelánu, módy i interiérových doplňků. Můžeme také potvrdit spolupráci se společností Walt Disney Europe. Nejen děti, ale věřím, že všechny návštěvníky nadchne speciální kinetická socha z produkce Walt Disney.“ S ní jste se mohli seznámit už na dubnovém Prague Dsign Weeku v Tančícím domě. Socha se pohybuje a reaguje v závislosti na zvucích ve svém okolí, sampluje je a vytváří z nich rytmické sekvence. 

 

 

Na jakou designovou nabídku se můžete například těšit:

Ručně vyrábené brýle ZEW

V naší zemi navržené a upletené Live Sweaters ze 100% merino vlny

Originální šperky od Elišky Novákové Things by E.

Nápadité a zábavné ponožky we are ferdinand

 Aman original, vysoce kvalitní a přesto dostupný nábytek z rodinné firmy

Originální nábytek OBLE

Práce Davida Černého, umělce hravě pracujícího se sklem

 

Czech Design Week: OBLE Foto: ©Jan Sommer/ CDW, oficiální zdroj

Czech Design Week: OBLE
Foto: ©Jan Sommer/ CDW, oficiální zdroj

 

 

Více informací o festivalu dessignu najdete na www.czechdesignweek.cz 

a na fb profilech www.facebook.com/czechdesignweek.cz a https://www.facebook.com/czechdesignfestival.cz.

 

 

Na otázky ze světa designu odpovídají designéři stojící za projektem OBLE a David Černý

 

Kamarádi Jiří Paclík a Václav Pecha, kteří 25 roků přemýšlí nad společným projektem. Mají uměleckého ducha, cit i pro design i obchod a obdivují fortelnou práci svých předků- proto vzniklo OBLE.

 

Jiří Paclík – praotec konceptu Oble nábytku, se narodil v roce 1970 v Českém Krumlově kde v současnosti i žije a pracuje. Věnuje se především užité grafice ale i malbě. K návrhům nábytku ho inspirovala snaha zachránit staré dýhy, kombinovaná se zájmem o moderní architekturu a design, kterému se již 15let věnuje.

 

Práci kterého českého designéra nebo umělce nejvíce obdivujete?

Nejvíce mě oslovují práce některých architektů např. Jože Plečnik, Jaroslav Frágner, ze současných Ján Stempel či Ladislav Lábus.

 

Jake je Vaše nejoblíbenější místo v Praze z hlediska designu?

Budova Národní technické knihovny.

 

Co bylo inspirací pro Vaši kolekci,vystavenou na CZDW jaro 2017?

Tvary a materiál nábytku meziválečné doby.

 

Vaše zivotní motto?

Není důležité kolik toho vidíš, ale jak se díváš.

 

Na co z vaší dosavadní činnosti jste (vy osobně nebo jako značka) nejvíce pyšní?

Tea table z naší současné kolekce.

 

 

Václav Pecha strávil část života v USA a o to raději se vrací k českým kořenům a historii. Rád se obklopuje hezkými i užitečnými věcmi, proto se nadchnul pro myšlenku nějakou sám vytvořit. V poslední době se vedle nadační činnosti a mezinárodní politiky věnoval také objíždění domácností a hledání skvostu mezi starým nábytkem.

 

Práci kterého českého designéra nebo umělce nejvíce obdivujete?

David Černý- neotřelý a originální, z nežijících pak ak. sochař a sklářský výtvarník František Vizner.

 

Jaké je Vaše nejoblíbenější místo v Praze z hlediska designu?

DOX

Co bylo inspirací pro Vaši kolekci vystavenou na CZDW jaro 2017?

Stará dýhovaná skříň v krumlovském bytě Jirkovy maminky.

Vaše zivotní motto?

Motta nemám rád, ale od útlého mládí nacházím inspiraci v Kiplingově básni KDYŽ.

Na co z vaší dosavadní činnosti jste (vy osobně nebo jako značka) nejvíce pyšný?

Že jsme se s našim nápadem do současnosti vůbec dostali a byli schopni naše nápady uskutečnit.

 

 

David Černý (*1992) o sobě říká: „Jsem studentem Ateliéru skla na pražské UMPRUM. Ve své tvorbě rád balancuji na pomezí účelového a hravého designu. Nebojím se užití barev a jednoduchého tvarosloví. Jsem fanouškem postmoderny a uskupení MEMPHIS Milano. Do budoucna mě láká práce se světlem i v podobě neonu.“

 

Práci kterého českého designéra nebo umělce nejvíce obdivujete?

Práci Václava Cíglera. Pokud bych měl zmínit pouze jednu z jeho prací, zvolil bych lustr v bratislavském národním divadle z roku 1974. Jde o unikátní svítidlo které se skládá  několika tisíců žárovek seskupených do tvaru koule. Žárovky bylo možno pomocí programu rozsvěcet v takřka nekonečném počtu kombinací. Jedná se o jedno z prvních programovatelných svítidel, které u nás ve své době vzniklo. 

 

Jaké je Vaše nejoblíbenější místo v Praze z hlediska designu?

 Velmi rád mám budovu Nové scény ND, která v sobě snoubí tvorbu hned několika mých oblíbených tvůrců. Karla Pragera, Stanislava Libenského i Pavla Hlavy. Neoslovuje mě tedy jen exteriér budovy, ale i její interiér, který vždy rád navštívím. Architektura brutalismu je mi obecně velmi blízká. 

 

Co bylo inspirací pro Vaši kolekci, vystavenou na CZDW jaro 2017?

Pro kolekci váz SCREW mi bylo inspirací tvarosloví šroubu, u kterého je estetika plně podřízena funkci, ale i navzdory tomu se jedná o krásný drobný předmět. Oprostil jsem tedy toto tvarosloví od jeho primární funkce, upravil měřítko v rámci vyrobitelnosti a u finálního produktu jsem tak dosáhl změny z účelového tvaru na tvar estetický.

 

Vaše životní motto?

Žádným mottem svou práci ani život nezastřešuji. Hledám, objevuji, zkouším, pracuji a žiji podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Střídmá hravost.

 

Na co ze své dosavadní činnosti jste sám nejvíce pyšný?

Mám radost vždy, když se podaří dokončit projekt a mám před sebou hotový produkt. Je to krásný okamžik, mít v rukou zhmotněnou představu.

 

 

Představení pořadatelů:

 Ředitelem festivalu je Lukáš Pipek a pozici uměleckého ředitele zastává Petr Hájek.

 

Petr Hájek

Majitelem galerie moderního umění The Chemistry Gallery a obchodu The Chemistry Design Store. Za dobu své působnosti objevil a představil veřejnosti desítky začínajících mladých umělců. Za osm let fungování The Chemistry Gallery připravil téměř sto výstav. Vede galerii, která za svůj koncept podpory umělců nejmladší generace získala cenu Art Prague Young Award na uměleckém veletrhu Art Prague. V loňském roce se s The Chemistry Gallery účastnil výběrových veletrhů The Solo Project ve švýcarské Basileji a veletrhu ART.FAIR v Kolíně nad Rýnem. V letošním roce představil v březnu na prestižním veletrhu Volta NY v New Yorku českého malíře Tomáše Němce.

Czech Design Week: Petr Hájek Foto: CDW, oficiální zdroj 

 

 

Lukáš Pipek                                                                   

Pracoval pro společnosti, jakými jsou Sony, Apple nebo LG. Stál u zrodu několika úspěšných vstupů zahraničních značek na český trh (například Blackberry a Nubia). Již v minulosti se angažoval na umělecké a designové scéně a v oboru marketingu spolupracoval s veletrhem současného umění Art Prague a veletrhem fotografie Prague Photo.

 Czech Design Week: Lukáš Pipek Foto: CDW, oficiální zdroj

 

 

 

Zdroj: CDW

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.