Výstava skalniček u Fausta právě začala

Ve středu 10.5. se veřejnosti otevřela zahrada u Faustova domu a bránou z kvetoucí vistárie prošli první návštěvníci tradiční výstavy skalniček pořádané Klubem skalničkářů Praha. Měsíc máj tak do centra Prahy přinesl již po čtyřicáté osmé kousek divoké přírody, a nejen české. Unikátní rostliny zprostředkovávají pohled na floru Černé Hory, Turecka, Číny, Jižní Ameriky a mnoha dalších míst světa

 Májová výstava skalniček Foto: e-Newspeak

 

Po Jarní výstavě, kdy se zahrady na rohu Karlova náměstí a Vyšehradské třídy teprve probouzely ze zimního spánku, se v pořadí druhá skalničkářská prezentace tohoto roku pyšní záplavou květů rododendronů a azalek všech velikostí a barev, na jejichž popis mnohdy nestačí ani výčet z malířské palety, koberci nízkých floxů v tónech od bílé přes světle růžovou po temně fialovou, zeleným a bleděmodrým „přehozem“, kterým pokryla skalky nízká mrazuvzdorná Veronica, zelenými bochánky posetými jemnými kvítky, o nichž však český název lomikámen napovídá, že k něžnosti mají daleko, i růžovými polštářky trávniček, jež si respekt nesjednají ani svým jménem, ale oko potěší neméně. Nepřehlédnutelné jsou i hořce, které na skalce nemohou chybět. Kromě modrých kalichů jsou na výstavě k vidění i jemně bíle zbarvené.

Májová výstava skalniček Foto: e-Newspeak

Výstavní exponáty se tentokrát rozrostly ještě o širokou paletu konifer i exotické kaktusy. Za pozornější pohled určitě stojí zakrslá lípa vysazená na vrcholku čedičové skalky či ač rozměry nevelký, ale zbarvením přitahující pozornost, zakrslý bílý konický smrček. Dále například drobnokvětý lýkovec, dřevité pivoňky či ukázkový hybrid pivoňky, u nichž je výsledná barva květů vždy překvapením. Malou ukázkou se představí i bonsaje včetně miniatury impozantního jinanu.

Májová výstava skalniček - Smrk sivý Foto: e-Newspeak

Část svahu u kostela je vyhrazena pro hajní rostliny, které si na rozdíl od skalniček libují v polostínu či stínu a vyšší vlhkosti vzduchu. Najdeme mezi nimi i jednu exotickou návštěvnici z třetihorní flory – Cnninghamii lanceolata neboli Ostrolistec kopinatý rostoucí na izolovaných územích v jižní Číně, Tchai-wanu, Vietnamu a Laosu.

Májová výstava skalniček: Cunninghamia lancelota Foto: e-Newspeak

Májová výstava skalniček: Cunninghamia lancelota
Foto: e-Newspeak

 

 

Mezi raritní exponáty, které můžete u Fausta spatřit, se řadí nízký kosatec s temně modrým květem pocházející z Turecka, dále endemitní rostlinka z čeledi zvonkovitých s modrým květem a poněkud krkolomným latinským označením Edraianthus Glisicii, ale česky milým jménem modroušek, původně rostoucí na březích řeky Tary v nejhlubším evropském kaňonu.

Májová výstava skalniček: lýkovec Foto: e-Newspeak

Májová výstava skalniček: lýkovec
Foto: e-Newspeak

 

Ukryt poblíž zdi na konci přední zahrady čeká sám o sobě nenápadný keř, který však zdálky evokuje dojem, že si na něm dohodly slet bělásci z celé Prahy. Vysvětlení je zcela opačné, nápadné bílé palisty lákají hmyz k nenápadným, sotva půl centimetru velkým kvítkům jihoamerické svídy. S podobným systémem se setkáváme například u vánoční hvězdy.

 

Potěší i kámen po kameni rekonstruované jezírko, o jehož znovuzrození se postaraly ruce zejména seniorských skalničkářů, což je výkon, který by nepodal leckterý mladý netrénovaný pohybový aparát.

Májová výstava skalniček: jezírko Foto: e-Newspeak

Nově osazená nenápadná pamětní deska ve tvaru cedule označující výsev rostlin na záhonech upozorňuje na část zahrady, která stejně jako osázená kamenná koryta zůstávají z piety k loni zesnulému členu klubu, který byl stmelující osobností,  v jeho aranžmá.

Májová výstava skalniček: pamětní cedule Foto: e-Newspeak

 

 

Člověk míní, příroda mění

Vzhled výstavy je tentokrát plně v režii pana Milana, skalničkáře tělem i duší, který ohromuje encyklopedickými vědomosti, i praktickými zkušenostmi. Výsledný efekt výstavy je pak společným dílem členů klubu.

Provedení vychází z osvědčeného modelu, kdy do trvalé výsadby včetně vysemeněných rostlin, které neplánovaně obsadily místa na skalkách a přesto mezi promyšlenou kompozici dobře zapadly, jako například hned několik druhů ozdobných česneků s neobvykle širokými listy, jsou zakomponovány exponáty od skalničkářů a dalších pěstitelů.

Termín výstavy byl letos posunut o týden, přesto se ještě některým rostlinám nechce plně do květu a naštěstí jen menší škody udělala v zahradě sobotní průtrž. Příroda tak dává jasně najevo, že při přípravě výstavy pod širým nebem má hlavní slovo.

Májová výstava skalniček: azalky Foto: e-Newspeak

 

 

Konání výstavy

Výstava skalniček potrvá v zahradách u Faustova domu na pražském Karlově náměstí do 26. května, otevřeno je denně od 9 do 18 hodin.

Součástí je opět i bohatá nabídka výpěstků, často unikátních kultivarů za velmi příznivé ceny.

 

Dlší informace naleznete ,a webu skalnickari.cz a na fb klubu.

 

 

 

Zdroj: KSP

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.