Co přináší letošní Prague Patchwork Meeting

Pátečním aprílovým polednem odstartoval třídenní textilní maratón. A k vidění i vyzkoušení je toho na jubilejním 10. ročníku zase o něco více než na předchozím. Všechno si pořádně prohlédnout a zažít znamená vyčlenit si pro Prague Patchwork Meeting ideálně jedno víkendové dopoledne nebo odpoledne a namasírovat nohy. Pojďme si nyní v rychlosti prestižní světovou textilní výstavu proběhnout, aby vám, pokud se na ni teprve chystáte, nic neuniklo.

PPM: Bára Bartošová - Pod vodou/Under the sea (detail) Foto: e-Newspeak

PPM: Bára Bartošová – Pod vodou/Under the sea (detail)
Foto: e-Newspeak

 

Přehlídka je letos opět sofistikovanější, vystavující jsou stále odvážnější a pouštějí do svých quiltů fantazii, a to jak ve volné tvorbě, tak v soutěžních pracích. U některých děl z této oblasti je sice nadále znát, že jsou nití dosud spojeni s tradičním patchworkem, který ale posunují od geometrie k abstrakci.

Další skupině tvůrkyň, ale i tvůrců je bližší realistické ztvárnění krajiny, měst i postav a věcí. I zde je široké rozpětí od naivismu k plně uměleckému ztvárnění.

Co se konkrétních námětů týče, najdete tu hojně zastoupený věčný evergreen – motiv smutných klaunů, poměrně značné procento quiltů nese vodní hladinu s pohupujícími se loďkami. Asi největší podíl bude mít na námětech matka příroda, na mnoha quiltech rozkvétají patchworkové květiny, prohánějí se rybky atd.

Nechybí samozřejmě ani prapůvodní quilty s hvězdicovým vzorem. U nich pak největší roli hraje cit pro barvy, kvalita zpracování a ideálně ona pověstná „třešnička na dortu“, jíž je v tomto případě nějaký zajímavý detail, doplněk mimo rámec klasického patchworku.

  PPM: Kolekce Reflection Genevieve Attinger - Intermittentes (detail) Foto: e-Newspeak


PPM: Kolekce Reflection Genevieve Attinger – Intermittentes (detail)
Foto: e-Newspeak

 

 

Nepřehlédněte

Hned u postranního vstupu s první pokladnou je v menším výstavním prostoru instalována přehlídka autorských kolekcí evropského patchworku s jednotným tématem „Reflexe“. Zcela jistě patří jako celek k tomu nejlepšímu z aktuálního ročníky PPM. Kromě quiltu Brigitte Didier, který ilustračně doprovázel naši soutěž o vstupenky a několikanásobně oceněného Inkoustového života od jihoafrické autorky Kathryn Harmer Fox, jež doplnil soutěžní výsledky, a které samozřejmě naživo mnohonásobně předčí malé fotografie, se tu setkáte s dalšími oceněnými textilními díly, ať už je to hybrid indického božstva a zástupců evropské a americké populace od Jamese Foxe z Velké Británie, „makrofotografie“ motýlího křídla od Jong Kyeong Lee z Jižní Koreje či neméně křehký ženský portrét Švýcarky Marie Stoller, jehož protikladem jsou znepokojující tváře od Jany Štěrbové, mj. ředitelky výstavy PPM.

Další kolekcí, kterou byste si neměli nechat ujít, je ta z nejméně poddajné a na první pohled tak značně tvůrčí rozlet omezující džínoviny, která má prestižní umístění v centru Sportcentra – na vnitřním greenu. Úspěch sklízí od prvních minut výstavy, po níž se vydá na další zahraniční prezentaci.

Třetím zastavením by mohla být na PPM premiérově vystavená kolekce českého spolku Art Quilt Harbour, kde se ústředním materiálem stala netkaná textilie Evolon. S první vlaštovkou této kolekce jste se mohli setkat u článku avizujícího letošní ročník výstavy PPM. Quilt rovněž z tvůrčí dílny Jany Štěrbové nese příznačný název Útěk ze zlaté klece.

Zamyšlení přináší kolekce na téma Čas včetně toho, jaké asociace vnuklo samotným autorkám.

V hlavní hale můžete dát svůj hlas českému quiltu, který vás nejvíce osloví v samostatné soutěžní expozici. Zejména tu najdete klasické vzory, ale pobaví vás tu třeba slepičí Poslední mejdan od Kateřiny Mareyi nebo na romantickou vlnu naladí krajinka s kamenným Mostem Hany Crhové.

 PPM: Kateřina Mareyi - Poslední mejdan Foto: e-Newspeak


PPM: Kateřina Mareyi – Poslední mejdan
Foto: e-Newspeak

 

Nevelkou, ale i tak zajímavou expozici zde má  avizovaný německý tvůrce Klaus Jürgen Hohmann, který tu představuje své variace na fotografie slavného českého fotografa a malíře Františka Drtikola, jež doplňují drobné quilty inspirované dobovými plakáty, například na jazzmana Duka Ellingtona.

 PPM: Klaus Jürgen Hohmann - Švih/Schwung Foto: e-Newspeak


PPM: Klaus Jürgen Hohmann – Švih/Schwung
Foto: e-Newspeak

 

Kubánská expozice Cuba Libre nezklamala – je plná zářivých barev, palem i  moře a samozřejmě i ikonického rudého hrdiny Che Guevary.

PPM: Cuba Libre - Che Guevara Foto: e-Newspeak

PPM: Cuba Libre – Che Guevara
Foto: e-Newspeak

 

 

Těsně za ní ve velký prostor věnován výstavce quiltů Patch-Kids, které potěší nejmenší návštěvníky. Takže půjdete-li s dítkem, určitě se tam zastavte, protože na rozdíl od skutečně uměleckých děl tu pozná oblíbená zvířátka, cirkusový ansámbl.

 

Kdo si hraje nezlobí

Prague Patchwork Meeting tradičně nabízí spoustu workshopů s renomovanými tvůrci, miniworkshopů a dílniček pro začínající i zkušené quiltařky a quiltaře, ale i ty návštěvníky včetně dětí, kteří „neumí vzít do ruky jehlu“.

Stánek MELME nabízí průběžně workshop Vyřezávání knoflíků a ozdob ze dřeva. Z polotovaru si pomocí nožíků, brusného papíru a v konečné fázi vosku či barev můžete za částku od 40 korun vyrobit velký knoflík, který originálně doplníte svůj oděv nebo si ho necháte či darujete „pro štěstí“. Pod dohledem si tu mohou řezbářské minizáklady osvojit i větší děti, když si dotvoří a pomalují dřevěná zvířátka.

Objednat se tu lze i na kurzy plstění nebo si zakoupit tzv. Instantní patchwork, což je kompletní sada pro vytvoření povlaku na polštářek. Navíc tvůrčí sada obsahuje ještě dárečky od autorů.

U stánku s šablonami a razítky Aladine si ve vybraném čase pro změnu můžete vytvořit originální potisk trička nebo třeba tašky ve vlastním designu.

 

Hurá na nákupy

Celá hala 3, ochoz haly 1 a část prostoru pod ním je vyhrazena prodejcům látek, šablon a dalších potřeb pro i patchwork. Oči přecházejí a peněženka přes solidní ceny, nebo právě proto, úpí. Látky, potisky s nejrůznějšími motivy, potřeby pro šití, razítkování atd. atd.

 

Osvěžovny

Vzhledem k umístění výstavy v prostorách hotelového Sportcentra není nouze o možnosti ulevit znaveným nohám a dodat organismu potřebné tekutiny, kofein, ale i kalorie.

 

 

Kdo, kdy, kde

Kompletní program výstavy, která se koná od 1. do 3. 4.2016, seznam vystavovatelů a prodejců najdete na jejích webových stránkách

  PPM: Loňský host Kaffe Fassett - Ozvěny/Echoes Foto: e-Newspeak


PPM: Loňský host Kaffe Fassett – Ozvěny/Echoes
Foto: e-Newspeak

 

 

Zuzana Ottová

Zdroj: PPM

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.