10. jubilejní ročník Prague Patchwork Meeting ve znamení klasiky, replik i bezbřehé tvůrčí invence

Přesně na Apríla se na tři dny opět otevře vysočanský čtyřhvězdičkový Wellness Hotel Step a jeho Sportcentrum zcela jinému koníčku – patchworku. Na 10. jubilejní ročník se sjedou amatérští i profesionální tvůrci quiltů z celého světa. Ani letos nebude chybět tématická kolekce kolekce českého spolku Art Quilt Harbour , textilní kolekce vytvořené tradiční technikou spojovaných hvězd a novinky z charitivního projektu Deky z lásky. Premiérově se představí repliky starých quiltů, osvěžující raritou bude soubor kubánského patchworku a pro milovníky české fotografie neméně raritní textilní zpodobení fotografií Františka Drtikola německého autora K.J. Hohmanna, jehož tématická kolekce bude mít na výstavě světovou premiéru.

Celkově bude představeno přes 800 kusů quiltů. Chybět nebudou ani prodejci potřeb pro patchworkovou tvorbu v čele s tradiční českou značkou KOH-I-NOOR. Pro návštěvníky budou připraveny oblíbené workshopy.  A již nyní se můžete těšit na naši každoroční soutěž o vstupenky.

Jana Štěrbová - Útěk ze zlaté klece/Escape from Golden Cage Foto: PPM, oficiální zdroj

Jana Štěrbová – Útěk ze zlaté klece/Escape from Golden Cage
Foto: PPM, oficiální zdroj

 

Světové  i ryze české textilní kolekce více než 300 autorů, z nichž řada s vlastní samostatnou galerií. obsadí plochu téměř šesti tisíc metrů čtverečních. Rozmístěny budou ve 4 halách. Třetina celkové plochy připadne na obchod, v nichž nabídne své zboží přes sedm desítek firem.

 

V evropském měřítku

Mezinárodní výstava Prague Patchwork Meeting je největší přehlídkou kombinovaných textilních technik nejen u nás, ale i ve střední a východní Evropě. S návštěvností 6,2 tisíc lidí se řadí na 4.  až 5. místo v Evropě, přičemž její úroveň je neustále na vzestupu. Vedoucí postavení v Evropě si již léta drží britský Birmingham s 30 tisíci návštěvníky.

Díky rostoucímu renomé výstavy a svému zaměření na lifestyle, dekor a hobby, je výstava Prague Patchwork Meeting již tradičně i účastníkem populárních life stylových veletrhů For Decor, For Interier a For Present v Letňanech.

Hlavní kolekce zahrnuje přes 800 kusů převážně nástěnných quiltů (moderní tapisérie) z celého světa a výběr autorských prací z České republiky. Obchody v prodejní části nabídnou široký výběr látek, pomůcek, textilních doplňků, šicích strojů, osvětlení, korálků, dekorací a barev na textil a nově i sortiment pletacích přízí.

 

Do Prahy se sjedou přední autoři a autorky uměleckého quiltu

Světovou premiéru zde bude mít kolekce německého autora K.J. Hohmanna s jeho textilním zpodobením fotografií Františka Drtikola.

K.J.Hohmann -Akt mit Reifen Foto: PPM, oficiální zdroj

K.J.Hohmann -Akt mit Reifen
Foto: PPM, oficiální zdroj

 

Mezinárodní autorské kolekce budou zastoupeny souborem na téma REFLECTION včetně oceněného quiltu K. Fox z Jižní Afriky, uskupením Art Quilt Fusion, přední evropské autorky přivezou kolekci GegenLicht a Voyage Art Textile a kurátorka S. Frank výběr prací na téma Momenty 1000 let Lipska. Autorskou retrospektivu nabídne A. Bamberger z Německa, inovativní kolekce přivezou i A. Tatchen, G. Travis. Raritou bude soubor kubánského patchworku s návazným workshopem.

Elisabeth Nacenta de  la Croix - Kouzelný pohled/Magic View Foto: PPM, oficiální zdroj

Elisabeth Nacenta de la Croix – Kouzelný pohled/Magic View
Foto: PPM, oficiální zdroj

 

Premiérově bude vystavena kolekce českého spolku Art Quilt Harbour z netkaného materiálu Evolon, očekávanou premiéru bude mít nová kolekce s povinným základním materiálem a horkým trendem roku 2016: Denim, džínovina. S galerií se vrací i valašská autorka V. Skočková, 12 autorek se značkou TTT a mnoho dalších.

Jana Haklová - Vaše oblíbená nákupní třída Foto: PPM, oficiální zdroj

Jana Haklová – Vaše oblíbená nákupní třída
Foto: PPM, oficiální zdroj

 

Soutěžní kolekce 2016 na téma ČAS a klasické HVĚZDY. Repliky starých quiltů a prestižní TOP10 galerie jsou připraveny pro návštěvníky zaměřené na klasický patchwork.

 

Pod politickým tlakem

Ne, nemáme na mysli témata některých autorů, ale skutečnost, že agresivní politika se zcela nedemokraticky vměšuje i do tak soukromého hobby jakým je patchwork. Organizátory výstavy totiž plny obav oslovily izraelské autorky Orna Ron a Rachel Covo s tím, zda je vzhledem k mezinárodním politickým půtkám jejich vlády, neodmítnou. To se samozřejmě nestalo a čeští návštěvníci budou mít unikátní možnost seznámit s galeriií těchto autorek.

 

Doprovodné kurzy nadále v kurzu

Na mnoha stáncích proběhnou ukázky různých technik a mini kurzy pro začátečníky. Workshopy povedou renomované tuzemské i zahraniční textilní autorky. Pro zájemce bude připravena i sítotisková dílna.

jerome - Pierrette et Francois Foto: PPM, oficiální zdroj

jerome – Pierrette et Francois
Foto: PPM, oficiální zdroj

 

 

A ještě něco navíc

Tradičně budou prezentovány i charitativní, klubové a výměnné práce. Program doplní i módní přehlídky včetně originálních šperků.

Hana Dlhá - Deka z lásky Foto: PPM, oficiální zdroj

Hana Dlhá – Deka z lásky
Foto: PPM, oficiální zdroj

 

 

Praktické informace

Termín konání:  1. – 3. 4. 2016   –   ****Wellness Hotel STEP, Malletova 1141, Praha 9

Vstupenky na výstavu budou k dispozici na místě, a to buď jednodenní za 180 Kč, nebo třídenní permanentka za 350 Kč.

Další informace o vystavovatelých, prodejcích, ale i wokshopech včetně přihlášek nejdete na www.praguepatchworkmeeting.com

 

Zdroj: PPM

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.