Prague Patchwork Meeting v plném proudu

V pátek 31. března začala v pražském hotelu Wellness Hotel Step největší mezinárodní přehlídka kombinovaných textilních technik ve střední a východní Evropě. Kromě úžasných exponátů vystavených na téměř 6 000 m2 láká i nepřebernou nabídkou látek a potřeb pro quiltování. Pojďte s námi projít nejzajímavější části výstavy, i když samozřejmě vidět všechna díla na vlastní oči je zážitek nesrovnatelný. Ten můžete uskutečnit až do neděle 2. dubna do 16.30 hodin.

PPM: Helena Přeučilová Bláznivě zamilován Foto: e-Newspeak

PPM: Helena Přeučilová Bláznivě zamilován
Foto: e-Newspeak

 

Jako každoročně přehlídka nabízí tématické kolekce i soutěže. Premiérově se představuje kolekce s povinným základním materiálem a horkým trendem roku 2017: SAMET. Speciální téma nesoucí název Útržky staré Prahy a nový cyklus ORIENTnabídnou dohromady stovku maloformátových quiltů. Soutěžní kolekce letošního roku nesou téma STRUKTURY a klasické KŘIVKY jsou posuzovány zahraniční odbornou porotou a dotovány hodnotnými cenami. Inspirací začátečníkům tu pak je ukázka patnácti nejlepších základních dek.

 

 

Labyrint expozice

Jako tajemným labyrintem procházíme jednotlivými uličkami a kójemi, kde se představují quiltařky z celého světa.

Podívejme se nejdříve na základní deky, které potěší ponejvíce konzervativní návštěvnice a návštěvníky. Na výběr je mezi „perníkovou chaloupkou“, od níž je jen kousek k medovým plástvím, a opticky klamavým kruhům.

 

 

Příroda reálná i zprostředkovaná

Napříč kolekcemi se objevují náměty z přírody, tj. stromy, jenž přivezlo například české uskupení Art Quilt Harbour, květiny a zvířata, patrná je i inspirace klasickými výtvarnými díly od Moneta přes Mondriana a Klimta po Koláře.

Velký prostor dostalo téma ORIENT, v němž se zrcadlí různé přístupy k námětu. Země Dálného východu jsou zastoupeny art quilty s tématikou květin či postav v tradičních oděvech. Zaujme zde zejména propracovanost detailů, kdy listy či okvětní plátky jsou doslova vyšity žilku po žilce. Pivoňky tak dostávají úžasnou křehkost připomínající motýlí křídla.

Co se týče zástupců fauny, nejvíce jich na přehlídku přivezla Bára Bartošová (loni představila např. zajímavý quilt Tančící dům). Kromě dvojrozměrné žabky, chobotnice či chameleona se na jejím pultíku pohodlně usadila dvojice chameleonů a soví rodinka. Quilty vytvořila autorka kombinovanou technikou malby na hedvábí a následným volným strojovým quiltováním duhovými nitěmi. Pozadí je malováno inkoustovými barvmi a rovněž strojově guiltováno. Za zvýšenou pozornost stojí zejména pozadí Žáby, na němž objevíme kontury další žabek lezoucích po větvičkách.

Naproti veselým zvířátkům návštěvníky z výstavních panelů sledují uhrančivé oči šelem. Rozdíl mezi tygrem, panterem a domácí kočkou hovící si a stole u v pravdě Lukulských hodů, kde se ryba a hranolky stylově servírují n novinách s kočičími fotografiemi, je propastný. Smutným mementem je pak quilt Jany Haklové, jehož název tvoří čtyřmístná číslice – počet padlých koní při Jezdecké srážce u Přezletic v roce 1866. Quilt zobrazuje pomník od sochaře Petra Nováka věnovaný jezdcům a jejich koním padlým ve válkách.

 

 

Praha matka měst

Nejpůsobivější atmosféru má jistě kolekce nazvaná Útržky staré Prahy. Vydáváme se tak od maloformátového quiltu k dalšímu, jež vytvářejí dojem poznávací vycházky po historické architektuře podpořené magickou pražských tajemností zákoutí.

 

 

Nejen modrý samet

Samet je látka králů s uhrančivou barevností a měkkostí zvoucím povrchem. Dostalo se mu i tak významného postavení, že dal název slavnému filmu Davida Lynche. A v letošním roce je materiálem číslo jedna nejen v technice quiltu.

 

 

Na slovíčko s Hilde van Schaardenburg

Holanďanka Hilde van Schaardenburg patří k evropské špičce v technice art quiltu. Sama nám ovšem prozradila, že s velkou úctou pohlíží na tvorbu svých kolegyň, a jak si velice považuje, že byla organizátory PPM na výstavu pozvána. Svěřila se i se svým životním štěstím, že díky podpoře vstřícného manžela – lékaře Dirkjana se může art quiltu věnovat jako svému koníčku i zaměstnání zároveň, přičemž přínosem je radost nikoli finance. Inspirci hledá všude kolem sebe, zejména ji oslovuje krása přírody, což na výstavě dokazují nejen quilty, ale i nevšední instalace šatů s hudebním doprovodem nazvaná Waterfall čili Vodopád. Ve své expozici nabízí i drobnou textilní tvorbu v cenách od 200 do 600 korun, kdy už se jedná o zarámované dílko. Že je textilní tvorba nedílnou součástí jejího života prozrazuje už na první pohled elegantní kostýmek, který je sám o sobě uměleckým dílem, samozřejmě ve stylu art quiltu.

Z odborné stránky nám zase paní Hilde prozradila, že v quiltu je důležité soustředit se na detail, na precizní vypracování. A co se týče prezentace, stylovější než papírová vizitka je samozřejmě vyzitka textilní, quiltová. Je pochopitelně pracnější, ale zaujme a současně je drobnou ukázkou tvůrčí činnosti autorky.

Schaardenburg - vizitka Foto: e-Newspeak
 

 

Výstavní pel mel

Na závěr pro vás máme připravenu ještě jednu fotogalerii, které ukazuje na rozmanitost námětů i přístupů k tvorbě art quiltu.

 

Více informací o letošní přehlídce Prague Patchwork Meeting najdete v předchozím článku.

 

 

Zdroj: PPM

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.