CapaSitty: Lavička, na níž si zabrouzdáte po internetu i nabijete mobil

Lavička CapaSitty umí poskytnout mnohem víc než jen místo pro spočinutí, je první českou lavičkou, která se pyšní označením ekologická, přičemž tu nejde jen o pouhý materiál z něhož je vyrobena. Současně nese ono oblíbené, leč poněkud nadnesené označení „chytrá“. Co tedy umí? Poskytuje bezdrátové připojení k internetu a umožňuje nabíjet mobilní zařízení pomocí USB konektoru nebo zcela bez kabelu prostřednictvím indukce. Zároveň neustále monitoruje kvalitu ovzduší. Všechny své funkce zajišťuje pouze prostřednictvím solární energie.

Lavička CapaSitty Foto: Jan Hromádko/Full Capacity, oficiální zdroj

Lavičku vyvinul tým ze společnosti Full CapaCity ve spolupráci se studentkou průmyslového designu ČVUT Zuzanou Jirkalovou a s Univerzitním centrem pro energeticky efektivní budovy (UCEEB) ČVUT. Aktuálně je lavička na cestě do Milána, kde bude umístěna před českým pavilonem na Expo 2015.

 

Lavičkou CapaSitty její tvůrci reagovali na stále častější potřebu lidí být online a dobíjet svá „chytrá“ zařízení, která rychleji než klasické mobily. V České republice smartphone vlastní už dva ze tří lidí. Podle průzkumu společnosti SecurEnvoy jsou pro lidi ve vyspělém světě chytré mobily tak důležité, že více než polovina jejich majitelů trpí nomofobií, obavou ze ztráty zařízení, signálu nebo z vybití baterie. Nová multifunkční lavička by měla být samozřejmě užitečná nejen těmto závislým osobám. Podle kreativního ředitele společnosti Full CapaCity Jana K. Rolníka přináší čistou energii pro dobíjení a internet do míst, kde dosud nebyly. Je možné ji umístit například do městských parků, kde lidé ocení její funkce a zároveň zcela ekologický provoz. Stejně tak ale může oživit jakýkoli veřejný prostor měst, univerzitní kampusy, sportoviště či kulturní památky. Je konkrétním příkladem nejnovějších trendů, které budou za pár let zcela běžnou součástí života

 

Odolnost především

K výrobě lavičky, která váží zhruba 400 kilogramů, byl použit zcela nový unikátní extra tuhý beton vyvinutý odborníky z Univerzitního centra energeticky efektivních budov (UCEEB) ČVUT. „Tento beton je čtyřikrát pevnější než běžný stavební beton. Na velkou odolnost jsme kladli důraz i u dalších materiálů, aby lavička zvládla dlouhodobě odolávat například mrazu a dalším nepříznivým vlivům,“ vysvětluje Ing. Tomáš Vlach z Univerzitního centra pro energeticky efektivní budovy ČVUT.

Část lavičky je vyrobena z oceli a kovu, povrch je dokončen dřevem. Doplňuje ho nejmodernější solární panelem o výkonu 150 W. V lavičce je zabudovaná baterie s kapacitou 110 Ah. Díky ní lavička funguje, i když zrovna není na přímém slunečním svitu. Z baterie je možné nabíjet mobilní zařízení přes dva USB konektory nebo bezdrátově pomocí indukce, což umožňují například mobilní telefony Samsung S6 nebo iPhone6. Součástí lavičky je i zařízení monitorující čistotu ovzduší, takzvaný „kanárek“, a vestavěný GSM LTE modem, který přijímá a dál přes wi-fi router zdarma šíří signál rychlého mobilního internetu.

Lavička CapaSitty Foto: Jan Hromádko/Full Capacity, oficiální zdroj

Zatím jen originál

V současnosti existuje jeden exemplář lavičky, který putuje na Expo, Po jeho skončení se lavička vrátí před Národní technickou knihovnu, kde byla představena veřejnosti..

„Máme vyzkoušeno, že od jara do podzimu, kdy lidé na lavičkách sedávají, je pro její provoz svitu dost. Od listopadu chceme před NTK testovat, jestli díky nejnovějším solárním panelům zvládne plně fungovat i v druhé půlce podzimu a přes zimu, kdy je u nás sluneční svit vzácný,“ doplňuje informace Jan K. Rolník.

„Poptávka být online a mít možnost dobíjet své notebooky a telefony kdekoliv a kdykoliv se objevila i v rámci našeho průzkumu mezi studenty vysokoškolského Kampusu Dejvice, centra technického a přírodovědného vzdělání v České republice. Je sympatické, že jednu z alternativ vyvinuli právě studenti z řad ČVUT. Rádi poskytneme prostor pro zkušební provoz lavičky a bude nás těšit její širší využití,“ uvedl ředitel Národní technické knihovny Martin Svoboda.

Na Expo 2015 je v českém pavilonu instalovaná i Laboratoř ticha, za jejíž realizací stojí také společnost Full Capacity. Ta propojuje interaktivní a audiovizuální umění, design, technologie a nové trendy v oblasti obnovitelných zdrojů energie v osobním využití.

Lavička CapaSitty Foto: Jan Hromádko/Full Capacity, oficiální zdroj

 

Více informací najdete na www.capasitty.com, www.uceeb.cz

 

 

Zdroj: Full Capacity

Foto: Jan Hromádko

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.