Adolf Born, jak ho možná (už) neznáte

Litografie a ilustrace Adolfa Borna zná u nás díky večerníčkům a knížkám i malé dítě. Humor se v jemné, decentně kolorované kresbě setkává s bezbřehou fantazií tvůrce. Někdy, asi když je Adolfu Bornovi obzvláště veselo až rozmarně, kresbu zjednoduší a přidá na barevnosti. V obou těchto stylech si hned jeho tvorbu vybavíme. Ale nezapomněli jsme na lepty? Těmi rovněž doprovází knižní tituly, stejně jako si v nich pohrává se známými osobnostmi historie či zástupci říše zvířat. Od litografií je i laik rozliší snadno díky absenci barevnosti. V pamětnících zase vyvolávají vzpomínku na ilustrace i vtipy pro časopisy, které v autorově ateliéru vznikaly před desítkami let, často ve spolupráci s výtvarníkem Oldřichem Jelínkem.

Adolf Born: PORTRÉT SULTÁNA MEHMEDA III. V TURBANU Z DÍLNY G. ARCIMBOLDA, lept Foto: ArtForum, oficiální zdroj

Adolf Born: PORTRÉT SULTÁNA MEHMEDA III. V TURBANU Z DÍLNY G. ARCIMBOLDA, lept
Foto: ArtForum, oficiální zdroj

 

A právě po leptech se zastesklo nejednomu návštěvníkovi virtuální galerie ArtForum, která je v aktuální výstavě vyslyšela a představila tuto oblast Bornovy tvorby. Zároveň je výstava již druhou letošní poctou jubilantovi, který v červnu v plné svěžesti oslavil neuvěřitelné půlkulatiny.

Ani v leptech nejsou milovníci typických Bornových námětů ochuzeni o lehce ironizující vykreslení historických událostí i slovutných postav moci, víry, umění a vědy. Nechybí zde věčný a vděčný Bornům model – císař Rudolf II, který se tu právě seznamuje s novými přírůstky do svého kabinetu kuriozit, stejně jako osmanský generál a velkovezír Kara Mustafa, který nakonec nechvalně proslul porážkou jím vedených vojsk u Vídně. Adolf Born k němu byl, díky oblibě mocnářství i Orientu, přející a dopřál mu dostat se nad Vídeň na křídlech lepé žínky. A do třetice je tu osobnost, která stála na druhé straně válek s Turky, ale s podobným životním stylem a nedobrovolným koncem – Albrecht z Valdštejna. Sedícího na koni, jak se významného vojevůdce patří, ho nechal Adolf Born v balónu odletět z jeho Frýdlantského vévodství.

Adolf Born: KARA MUSTAFA NAD VÍDNÍ, lept Foto: ArtForum, oficiální zdroj

Adolf Born: KARA MUSTAFA NAD VÍDNÍ, lept
Foto: ArtForum, oficiální zdroj

 

Pozornosti ani tentokrát neunikl druhý Albrecht, který je Bornovou inspirací nejen námětovou, ale i co se týče grafické techniky a kompozice, Albrecht Dürer. Toho ztvárnil v laškovném tvůrčím procesu vzniku jednoho z jeho nejznámějších děl. Na mušku se autorovi dostal i jiný slavný výtvarný umělec, Peter Paul Rubens, kterého ovšem přítomnost odhalené modelky při práci poněkud rozptyluje. Nejinak se vede vědcům či svatému Antonínovi, které pokoušejí rozpustilí démoni. Roztodivná zvířena pak motá hlavu samotnému panu Brehmovi.

Adolf Born: ALBRECHT DÜRER SE SVÝM ZAJÍČKEM, lept Foto: ArtForum, oficiální zdroj

Adolf Born: ALBRECHT DÜRER SE SVÝM ZAJÍČKEM, lept
Foto: ArtForum, oficiální zdroj

 

Další lepty obsadili kejklíři, pouliční herci a další lehkovážná cháska od obyčejných smrtelníků po zástupce řecké mytologie. Prostě v leptech stejně jako v litografiích najdeme to nejlepší co Adolf Born převede ze své fantazie na papír, kamennou či v tomto případě kovovou desku. Na rozdíl od litografíí lze v leptech lépe sledovat každý tah umělcovy ruky, každou drobnou čárku, kterou jindy utlumí barva.

Adolf Born: CIRKUSOVÉ ČÍSLO S KOCOUREM, lept Foto: ArtForum, oficiální zdroj

Adolf Born: CIRKUSOVÉ ČÍSLO S KOCOUREM, lept
Foto: ArtForum, oficiální zdroj

 

Na výstavu se dostanete tudy

 

Zdroj: ArtForum

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.