Aukce Dorothea opět ve znamení Sutnarových Venuší

Na sobotní aukci Dorothea zaznamenaly největší zájem tři akryly znázorňující Venuše od světoznámého designéra a malíře Ladislava Sutnara, které v součtu vynesly téměř 2,9 milionu korun. Nejžádanější z Venuší opustila aukční sál s cenou 1,2 milionu korun. Znovu tak potvrdily, že se jejich pravidelná účast v aukčním katalogu těší trvalému zájmu sběratelů. Předpokládaného úspěchu se dočkalo také Zátiší s lahví a hruškami od Karla Černého, které se prodalo za 960 tisíc korun. Nového majitele si našla i vrcholná díla Jiřího Johna, sugestivní obrazy Květy Válové a unikátní práce na papíře Aléna Diviše.

Aukce Dorothea 11.3.2017 Foto: Dorotheum, oficiální zdroj

Aukce Dorothea 11.3.2017
Foto: Dorotheum, oficiální zdroj

 

„Výsledky dnešní aukce signalizují, že mezi českými milovníky umění přibývá těch, kteří se začínají orientovat na autory tvořící od konce 40. let až po současnost. Má to svoji logiku. Mladší ročníky sběratelů, kterých na dražbách stále přibývá, mají k těmto dílům blíže, snáze se totiž ztotožní s náměty a dobou vzniku děl. Dražitelé si také uvědomují vysoký prodejní potenciál poválečného umění, tedy že ceny za tato díla do budoucna výrazněji porostou,“ vysvětluje dr. Mária Gálová, MBA, ředitelka české pobočky společnosti Dorotheum.

 

 

Tři Sutnarovy grácie

Největší úspěch pod kladívkem Dorothea slavily tři Venuše z let 1965–1969 od významného umělce Ladislava Sutnara. Obrazy, které před dvěma lety zazářily na výstavě v Galerii města Plzně, se začaly vyvolávat shodně za 300 tisíc korun. Dvanáct vážných zájemců ale nakonec vyhnalo cenu jedné z nabízených krásek na 1,2 milionu korun, což je dosud nejvyšší částka za menší formát Sutnarových Venuší v historii českých aukcí. U zbylých dvou děl se cena zastavila na 1,02 milionu korun, respektive na 660 tisících korun.

 

 

Potvrzení favorité

Pozornost na sebe strhlo také Zátiší s lahví a hruškami z roku 1945 od velmi ceněného malíře Karla Černého. Dílo, které bylo opakovaně publikováno a je zhmotněním vysokých autorových kvalit, se prodalo za 960 tisíc korun.

Poválečné umění v aukci dále reprezentovaly oleje Jiřího Johna z umělcova nejdůležitějšího období – z přelomu 60. a 70. let 20. století. Plátna Pierres (Kameny) a o rok mladší Vrstvy se vydražily každé za částku 540 tisíc korun.

Nového majitele si našla i trojice sugestivních obrazů Květy Válové. Nejdráže – za 240 tisíc korun – se prodal obraz Soutěska z roku 1988. Za jiné dílo Válové, Oheň rovněž z roku 1988, vítěz dražby zaplatil 168 tisíc korun.

Výrazně nad vyvolávací cenu se vydražila díla českého malíře a ilustrátora Aléna Diviše. Nejvyšší cenový nárůst zaznamenal olej Sedící černoška, jehož cena se ze startovních 120 tisíc zvedla na 600 tisíc korun. Zájem byl také o Divišovu práci na papíře Desatero, která opustila aukční sál s cenou bezmála 100 tisíc korun.

Alén Diviš - edící černoška, nesignováno, na zadní straně popsáno autorem a datováno rue de Vanves 1938, olej/plátno, 72 x 53,5 cm, vyvolávací cena 120 tisíc korun Foto: Dorotheum, oficiální zdroj

Alén Diviš – edící černoška, nesignováno, na zadní straně popsáno autorem a datováno rue de Vanves 1938, olej/plátno, 72 x 53,5 cm, vyvolávací cena 120 tisíc korun
Foto: Dorotheum, oficiální zdroj

 

Více informací včetně záhy zveřejněných kompletních výsledků aukce konané 11. března 2017 najdete na www.dorotheum.cz.

 

 

Zdroj: Dorotheum

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.