Na aukci Dorothea se diamantová čelenka manželky prvorepublikového diplomata vydražila za téměř 1,5 milionu korun

O diamantový diadém, který byl hlavním lákadlem již druhé letošní exkluzivní aukci Dorothea konané v sobotu 23. května v pražském hotelu Marriott, soupeřili čtyři zájemci na telefonu. Zvítězil nakonec ten, jenž za tento jedinečný „bílý“ šperk z počátku 20. století nabídl téměř 1,5 milionu korun včetně aukční přirážky. Za stejnou cenu se prodalo plátno Lesní a luční květiny od špičkového rakouského malíře 19. století Franze Xavera Pettera. To se přitom vyvolávalo „jen“ za 240 tisíc korun. Nového majitele má také Sutnarova Venuše v Central Parku. Vydražila se za více než milion korun. S cenou 600 tisíc korun opustil aukci Dorothea olej Anemóny ve džbánečku od Václava Špály.

Diadém na dobovém fotu manželů Mastných Foto: Dorotheum, oficiální zdroj

Diadém na dobovém fotu manželů Mastných
Foto: Dorotheum, oficiální zdroj

 

Jedním z magnetů květnové aukce Dorothea byla položka č. 367 diamantová čelenka, kterou nosila manželka významného diplomata první Československé republiky Vojtěcha Mastného. Diadém s více než tisícovkou kamenů o celkové hmotnosti 12 karátů si Mastný objednal v některém z předních evropských klenotnických domů – předlohou pro tento unikátní šperk byla s velkou pravděpodobností slavná secesní tiára Townsend z roku 1905, která je součástí proslulé sbírky Cartier Collection v Paříži. Prodej čelenky odstartoval na částce 360 tisíc korun a stačilo pár minut, aby se cena vyšplhala na 1,2 milionu, resp. 1,44 milionu korun včetně aukční přirážky. „U této položky jsme očekávali zvýšený zájem, protože jde o neobvyklý a mimořádně hodnotný šperk se zajímavým příběhem. Na českém trhu s uměním se něco podobného objevilo snad vůbec poprvé. Přáli jsme si, aby tento klenot zůstal v rukou české majitelky, ale zřejmě ještě nenastala doba, kdy naše společenské špičky dokážou takový skvost docenit. Na rozdíl od příslušníků slavných aristokratických rodin v Evropě, kteří o diadém svedli vášnivý souboj,“ říká dr. Mária Gálová, MBA, ředitelka české pobočky společnosti Dorotheum.

Dorotheum: diadém choti Vojtěcha Mastneho, vyvolávací cena 360 000 Kcč Foto: Dorotheum, oficiální zdroj

Dorotheum: diadém choti Vojtěcha Mastneho, vyvolávací cena 360 000 Kcč
Foto: Dorotheum, oficiální zdroj

 

Výtvarné rekordy

Velký úspěch zaznamenaly špičkové práce rakouských autorů 19. století. Například plátno Lesní a luční květiny z roku 1855 od rakouského malíře z éry biedermeieru Franze Xavera Pettera. Dorotheum ho nabídlo za 240 tisíc korun, ale adrenalinová nálada a zájem sedmi dražitelů v sále i na telefonu vyhnaly cenu na 1,44 milionu korun včetně aukční přirážky. „Dle předpokladu tento obraz přilákal hlavně milovníky umění z Rakouska, kteří si ho mohli prohlédnout na velké předaukční výstavě ve vídeňském Paláci Dorotheum. Podobně kvalitní a rozměrově reprezentativní Petterova díla jsou raritou nejen u nás, ale i na světových trzích s uměním,“ uvádí PhDr. Michal Šimek, expert Dorothea na výtvarné umění.

Dražitele zaujal také obraz Přechod přes brod z roku 1890 od rakouského krajináře Rudolfa von Ottenfelda, který zachycuje autorovy vzpomínky na cestu na Kavkaz. Dílo se prodalo za 540 tisíc korun.

Nového majitele si s cenou 1,02 milionu korun našla rozverná Venuše v Central Parku z roku 1967 od světoznámého designera a výtvarníka Ladislava Sutnara. Ke zvýšenému zájmu o tento akryl určitě přispěla právě probíhající výstava v Galerii města Plzeň s názvem Ladislav Sutnar: Venuše

Prodala se také obě zátiší klasika českého moderního výtvarného umění Václava Špály. Rozměrově větší Anemóny ve džbánečku z roku 1940 se vydražily za vyvolávací cenu půl milionu korun, resp. 600 tisíc včetně aukční přirážky. Špálovo Zátiší s jablky a vínem z roku 1934 si vítěz dražby odnesl za necelých 340 tisíc korun.

 

Řemeslo si nezadalo

Výsledky sobotní aukce také ukazují, že se na vlně oblíbenosti nese kvalitní dekorativní umění a starožitnosti. Zejména pak keramika, předměty ze skla a porcelánu. Sedminásobný skok v ceně měl keramický velký čepák s motivem kolářského cechu původem ze Slovenska. Vyvolával se za 20 tisíc korun, ale vysoký počet zájemců zvedl cenu na bezmála 150 tisíc korun. Obdobně skončila dražba keramického džbánu s vinařskými motivy, rovněž ze Slovenska, který se prodal za 102 tisíc korun.

 

Kompletní výsledky aukce najdete na www.dorotheum.cz.

 

 

Zdroj: Dorotheum

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.