Zápalky SOLO nejen pro teplo rodinného krbu

Tradiční česká značka zápalek či hezky postaru sirek má zejména pro podzimní a zimní dny, kdy po hřejivém teple plápolajícího ohně nebo alespoň mihotavém plamínku svíček zatouží snad každý, připraveny speciální druhy zápalek, s nimiž jde zapalování mnohem snadněji a ještě nehrozí popálení prstů. Stačí si vybrat ty správné a škrtnout.

Young mother and daughter by a fireplace with a laptop

 

SOLO Zápalky extra dlouhé

Impregnované zápalky pro rozdělávání ohně v kamnech, krbech či zapalování hořáků u sporáků a karem jsou rovněž spolehlivým pomocníkem při pobytech v přírodě. Díky prodloužené délce zápalky na 10 cm oproti standardní délce 4 cm se skvěle hodí také na zapalování svíček. V Anglii pro ně mají přímo označení svíčkové zápalky.

solo_zapalky-extra-dlouhe1

 

SOLO Zápalky krbové

Krbové zápalky jsou  rovněž impregnované, hodí se pro kamna, krby, grily, při rozdělávání ohně je ocení i táborníci. Tato zápalka je dlouhá 18 cm. S novými ekologickými podpalovači SOLO v podobě svitků či kostek tvoří ideální kombinaci při zakládání ohně. Vzhledem ke své délce bezpečně dosáhne ohněm až k připraveným polínkům, aniž by nás ohrozil. Zápalky se prodávají v balení po 100 a 40 kusech.

solo_krbove-zapalky1

 

Trocha historie

Zápalky nebo-li sirky, což je název odvozený od síry, která je spolu s chlorečnanem draselným a sulfidem antimonitým součástí zápalné látky tvořící hlavičku. Doplňují je ještě mleté sklo dodávající hlavičce drsnost potřebnou pro škrtnutí a barvivo, kterým se sirky barví nejčastěji do hněda, vínova nebo žluta. Dřívko zápalky je napuštěno parafínem podporujícím hoření a u bezpečnostních zápalek ještě fosforečnanem sodným, který zamezuje jejímu doutnání po zhasnutí plamene, čímž má chránit před možným vznikem požáru.

Původní zápalky měly fosforovou hlavičku a stačilo s nimi škrtnout o drsný povrch, např. zeď nebo i podrážku, což všichni dobře známe z westernů a jiných historicky laděných filmů. Fosfor dnes najdeme už jen na škrtátku, opět s mletým sklem, jež drží pohromadě pojivo. Bílý fosfor se přestal používat z toho důvodu, že sloužil sebevrahům i vrahům jako snadno dostupný jed. Stačilo oškrábat hlavičky třeba do kafe. Dál už to znáte z literatury.

Otcem zápalky je německý profesor chemie Boettger, který ji vynalezl roku 1848. V rodné zemi o ni nebyl zájem, tak vynález prodal do Švédska, kde jej jistý Johan Lundström zdokonalil do podoby dřívek v krabičce, jak je známe i dnes.

Match

 

O společnosti SOLO

Společnost SOLO MATCHES & FLAMES, a.s. je pokračovatelem dlouholeté tradice výroby a prodeje zápalek, která vznikla počátkem 19. století v Rakousko-Uhersku. Společnost obchoduje se zápalkami a ostatním plamenným zbožím značky SOLO, které odpovídá všem zákonným předpisům a normám a je pravidelně testováno v příslušných zkušebnách. Klasické ochranné známky zápalek (The Scissors, The Key, The Pipe atd.), které společnost vlastní, slouží dlouhodobě k podpoře prodejů zápalek. Mezi současné produkty však nepatří pouze standardní a domácnostní zápalky, ale také dlouhé krbové zápalky, zapalovače, podpalovače ohně, svíčky, sortiment ke grilování a v neposlední řadě i reklamní zápalky.

solo_zapalky-mix

 

Zuzana Ottová

Zdroj: SOLO MATCHES & FLAMES

2 komentáře

    • Ingrid Sárincová on 31.10.2015 at 10:57

    Odpovědět

    Chceme sa informovať , potrebujeme objedanť krbové zápalky pre našu obchodnú prevádzku je to u Vás možné?!
    Ďakujem
    Ingrid Sárincová
    0905 527 330

      • Redakce on 2.11.2015 at 13:06
      • Autor

      Odpovědět

      Jako webový magazín čtenáře pouze informujeme o zajímavých novinkách, ale samozřejmě se snažíme vyjít čtenářům vstříc i v rámci dotazů a žádostí. Váš požadavek jsme výrobci předali prostřednictvím PR agentury, měl by se Vám brzy ozvat.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.